Μολυσματικές ασθένειες

Μετάλλαξη δέλτα: Πώς επηρεάζει τα παιδιά; Ποια συμπτώματα προκαλεί;

Σε αντίθεση με άλλες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, οι οποίες άφησαν ανέπαφα σχεδόν τα παιδιά, η μετάλλαξη δέλτα τα επηρεάζει σημαντικά και επηρεάζει περισσότερο τα παιδιά κάτω των 12 ετών που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί.

Ο Δρ. Paul Offit, διευθυντής του Κέντρου Εκπαίδευσης για τα Εμβόλια και θεράπων ιατρός στο τμήμα των λοιμωδών ασθενειών στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας, υπογράμμισε ότι η μετάλλαξη δέλτα είναι η πιο μεταδοτική μετάλλαξη μέχρι στιγμής και αυτός είναι και ο λόγος που νοσούν πλέον περισσότερα παιδιά, τα οποία δεν είναι εμβολιασμένα.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η μετάλλαξη δέλτα είναι δύο φορές πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες μεταλλάξεις και προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια σε μη εμβολιασμένα άτομα.  Δεδομένου λοιπόν, ότι τα παιδιά δεν είναι εμβολιασμένα, αυτόματα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν.

Ποια συμπτώματα προκαλεί η μετάλλαξη δέλτα στα παιδιά;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ακόμη πολύ νωρίς να θεωρηθεί δεδομένο ότι η μετάλλαξη δέλτα προκαλεί διαφορετικά συμπτώματα σε σχέση με τις υπόλοιπες μεταλλάξεις. Ωστόσο, η Yale Medicine ανέφερε ότι ο βήχας και η απώλεια της όσφρησης είναι λιγότερο συχνές με τη μετάλλαξη δέλτα, ενώ ο πονοκέφαλος, ο πονόλαιμος, η καταρροή και ο πυρετός συγκαταλέγονται στα πιο κοινά συμπτώματα. Υπογράμμισε μάλιστα, ότι πριν από τη μετάλλαξη δέλτα, τα περισσότερα παιδιά ήταν ασυμπτωματικά.

Επιπρόσθετα, η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει μια σοβαρή ασθένεια στα παιδιά που ονομάζεται πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C), γι΄ αυτό οι γονείς καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Σημειώνεται ότι η εν λόγω ασθένεια είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή της COVID-19 που τείνει να εμφανίζεται αρκετές εβδομάδες μετά τη μόλυνση. Τα συμπτώματα του MIS-C είναι:

Πότε πρέπει να κάνετε διαγνωστικό τεστ στο παιδί σας;

Τα διαγνωστικά τεστ στα παιδιά συστήνονται σε περιπτώσεις συμπτωμάτων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Ωστόσο, ακόμη και χωρίς συμπτώματα, τα παιδιά πρεπει να υποβάλλονται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα σε διαγνωστικά τεστ, ειδικά εάν πηγαίνουν σχολείο.

Σε περίπτωση που το τεστ ενός παιδιού βγει θετικό, τότε πρεπει να μπει καραντίνα μέχρι να απομακρυνθούν τα συμπτώματά του. Φροντίστε να έχετε ξεχωριστό μπάνιο για το παιδί σας αν είναι δυνατόν, να φοράτε μάσκα όταν έρχεστε σε επαφή μαζί τους, να κρατάτε αποστάσεις και να απολυμαίνετε καλά τα κοινόχρηστα αντικείμενα. Σε περίπτωση που το παιδί σας είναι ασυμπτωματικό αλλά με θετικό διαγνωστικό τεστ, πρεπει και πάλι να μπει σε καραντίνα 14ων ημερών.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved