Τι αισθάνεσαι;

Μολυσματικές ασθένειες

Μετάλλαξη λάμδα: Πόσο ανησυχητική είναι για την επιστημονική κοινότητα;

Η μετάλλαξη λάμδα έχει ανιχνευθεί σε περίπου 800 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, η εν λόγω μετάλλαξη είναι λιγότερο ανησυχητική σε σχέση με την μετάλλαξη δέλτα, αλλά σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας, όπως οι αποστάσεις και η χρήση μάσκας.

Πόσο ανησυχητική είναι η μετάλλαξη λάμδα;

Η μετάλλαξη λάμδα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Περού τον Δεκέμβριο του 2020 και έκτοτε έκανε την εμφάνιση της και σε άλλες 29 χώρες. Τον Ιούνιο του 2021, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), την ταξινόμησε στην κατηγορία VOI.

Σημειώνεται ότι ο ΠΟΥ ταξινομεί τις μεταλλάξεις ανάλογα με την μεταδοτικότητα και την μολυσματικότητα τους σε:

  • Ενδιαφέρουσες μεταλλάξεις (VOI), οι οποίες δεν μεταδίδονται σημαντικά στην κοινότητα και θεωρούνται λιγότερο απειλητικές
  • Ανησυχητικές μεταλλάξεις (VOC), οι οποίες μεταδίδονται σημαντικά στην κοινότητα και θεωρούνται απειλητικές
  • Μεταλλάξεις υψηλού κινδύνου (VOHC), οι οποίες είναι πολύ μεταδοτικές και θανατηφόρες

Τονίζεται ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν μεταλλάξεις που να έχουν ταξινομηθεί στην κατηγορία VOHC.

Γενικότερα, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την μετάλλαξη δέλτα, η οποία καλπάζει σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Tom Kenyon, διευθυντής υγείας στο Project HOPE και πρώην διευθυντής παγκόσμιας υγείας στο CDC, σημείωσε ότι η μετάλλαξη δέλτα οδήγησε σε μια εκρηκτική κατάσταση, αυξάνοντας ραγδαία τα κρούσματα COVID-19 και στα παιδιά, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να καλούνται εκ νέου να συνδυάσουν πολλαπλά μέτρα προστασίας για να προστατευθούν, όπως ο εμβολιασμός, οι αποστάσεις και οι μάσκες. Αντίθετα, η μετάλλαξη λάμδα δεν είναι τόσο μεταδοτική, ωστόσο και για αυτήν προτείνεται η λήψη μέτρων προστασίας.

Η Janice Johnston, διευθύντρια και συνιδρύτρια της Redirect Health, από την πλευρά της, υπογράμμισε ότι η ανησυχία για την μετάλλαξη δέλτα είναι η ίδια όπως και για όλες τις άλλες μεταλλάξεις, καθώς ο ιός μεταλλάσσεται συνεχώς και η οποιαδήποτε μετάλλαξη μπορεί να εξελιχθεί στην πορεία σε θανατηφόρα. Όπως εξήγησε, η μετάλλαξη λάμδα, προς το παρόν, δεν είναι τόσο ανησυχητική όσο η δέλτα, «αλλά είναι μια μετάλλαξη που σίγουρα δεν περνά απαρατήρητη».

Συμπερασματικά

Μπορεί η μετάλλαξη λάμδα -για την ώρα- να μην προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα, όπως συμβαίνει με την μετάλλαξη δέλτα, αλλά η επαρκής εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και η εύρεση αποτελεσματικών τρόπων αντιμετώπισης όλων των μεταλλάξεων, καθίσταται πολύ σημαντική για την δημόσια υγεία.

Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες καλούν το κοινό να εμβολιαστεί και να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα προστασίας, να κρατά αποστάσεις και να χρησιμοποιεί μάσκα κυρίως σε εσωτερικούς χώρους, διαμηνύοντας ότι ο εμβολιασμός είναι το ισχυρότερο όπλο των ανθρώπων ενάντια σε όλες τις μεταλλάξεις.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Should You Worry About the Lambda Variant? https://www.verywellhealth.com/lambda-variant-covid-5194025

Comparison of Neutralizing Antibody Titers Elicited by mRNA and Adenoviral Vector Vaccine against SARS-CoV-2 Variants https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.07.19.452771v2

Tracking SARS-CoV-2 variants https://www.who.int/en/activities/tracking-SARS-CoV-2-variants/

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι