Καρκίνος

Μεταστατικός καρκίνος μαστού; Τι είναι, πώς θεραπεύεται και πόσο επικίνδυνος είναι;

Τι είναι ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού;

Ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού δεν είναι ένας συγκεκριμένος τύπος καρκίνου του μαστού, αλλά το πιο προηγμένο στάδιο του καρκίνου του μαστού (στάδιο IV). Ο όρος μεταστατικός σημαίνει ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί πέραν ​​από την αρχική του θέση, που στην περίπτωση αυτή είναι το στήθος, σε άλλα μέρη του σώματος. Οι πιο κοινές μεταστάσεις του καρκίνου του μαστού είναι τα οστά, οι πνεύμονες, το συκώτι, οι λεμφαδένες και μερικές φορές ο εγκέφαλος.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στατιστικά, εκτιμάται ότι τουλάχιστον 154.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν μεταστατικό καρκίνο του μαστού, με κάποιες γυναίκες να διαγιγνώσκονται εξ’ αρχής με μεταστατικό καρκίνο του μαστού, αλλά αυτό είναι σπάνιο. Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι περιπτώσεις καρκίνου σε πρώιμο στάδιο, οι οποίες μπορούν να θεραπευτούν, ωστόσο μετά από χρόνια ο καρκίνος επιστρέφει ως μεταστατικός καρκίνος του μαστού.

Πώς αναπτύσσεται ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού;

Ακόμη και αν εξαλειφθεί εντελώς ο καρκινικός όγκος στον μαστό, υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα και μόνο ανθεκτικό στη θεραπεία καρκινικό κύτταρο, το οποίο θα ταξιδέψει σε ένα άλλο όργανο του σώματος, θα αναπτυχθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και θα προκαλέσει καρκίνο.

Συγκεκριμένα, η μετάσταση του καρκίνου του μαστού συνήθως συμβαίνει με έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους τρόπους:

  • Τα καρκινικά κύτταρα εισβάλλουν σε υγιή κύτταρα. Στην περίπτωση που ένα καρκινικό κύτταρο εισβάλει σε ένα υγιές κύτταρο, τότε το καρκινικό κύτταρο θα αρχίσει να αναπαράγεται συνεχώς σε άλλα καρκινικά κύτταρα, δημιουργώντας τελικά όγκο στο εκάστοτε σημείο του σώματος.
  • Τα καρκινικά κύτταρα ταξιδεύουν στο σώμα. Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να διεισδύσουν μέσω των τοιχωμάτων των λεμφικών αγγείων ή των αιμοφόρων αγγείων και να ταξιδέψουν στο σώμα μέσω του λεμφικού συστήματος ή του κυκλοφορικού συστήματος σε άλλα μέρη του σώματος.
  • Τα καρκινικά κύτταρα προσκολλώνται στα τριχοειδή αγγεία. Εάν τα καρκινικά κύτταρα προσκολληθούν στα τριχοειδή αγγεία, τα μικροσκοπικά, δηλαδή, αιμοφόρα αγγεία, σε μια περιοχή του σώματος μακριά από την αρχική θέση του καρκίνου, τότε αναπαράγονται και μεταναστεύουν στον περιβάλλοντα ιστό (δηλαδή στο κοντινότερο όργανο των εν λόγω αγγείων).
  • Τα καρκινικά κύτταρα σχηματίζουν νέους όγκους. Όταν τα καρκινικά κύτταρα φτάσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε μια άλλη περιοχή του σώματος, αμέσως αρχίζουν να αναπαράγονται προκαλώντας νέους μικρούς όγκους.

Ποιος κινδυνεύει να εμφανίσει μεταστατικό καρκίνο του μαστού;

Τις περισσότερες φορές, ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού εμφανίζεται μήνες ή χρόνια μετά την ολοκλήρωση των θεραπειών για τον πρώιμο ή τοπικά προχωρημένο καρκίνο του μαστού. Ο κίνδυνος μετάστασης εξαρτάται, ωστόσο, από:

  • Τη βιολογία του όγκου
  • Το στάδιο της αρχικής διάγνωσης
  • Τον τρόπο θεραπείας του αρχικού καρκίνου

Πώς γίνεται διάγνωση του μεταστατικού καρκίνου του μαστού;

Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας του πρώιμου ή τοπικά προχωρημένου καρκίνου του μαστού, οι ασθενείς συνήθως επισκέπτονται τον γιατρό τους κάθε τρείς ή έξι μήνες. Για να αναζητηθεί μεταστατικός καρκίνος του μαστού λαμβάνονται υπόψη διάφορα συμπτώματα, τα οποία εξαρτώνται από το που έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος. Για παράδειγμα, εάν έχει εξαπλωθεί στον εγκέφαλο, θα παρουσιάζονται συμπεριφορικές αλλαγές και πονοκέφαλοι, εάν έχει εξαπλωθεί στο συκώτι, θα εμφανιστεί ίκτερος, κοιλιακός πόνος ή ένα εξάνθημα που προκαλεί φαγούρα κ.ο.κ.

Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός μαζί με τη φυσική εξέταση που κάνει στον ασθενή σε κάθε επίσκεψη, λαμβάνει υπόψη και ελέγχει κάθε νέο σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί, το οποίο μπορεί να αποτελεί σημάδι μετάστασης.

Πώς θεραπεύεται ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού;

Ενώ ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού δεν μπορεί να θεραπευτεί και είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί σε σχέση με τον καρκίνο του μαστού πρώιμου σταδίου, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές. Σημειώνεται ότι όταν ο καρκίνος του μαστού εξαπλωθεί σε διαφορετικά μέρη του σώματος, εξακολουθεί να θεωρείται καρκίνος του μαστού και αντιμετωπίζεται ως τέτοιος, διότι ο μεταστατικός όγκος είναι ο ίδιος τύπος καρκίνου με τον πρωτογενή όγκο. Για παράδειγμα, εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στα οστά, εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τον καρκίνο του μαστού, επειδή προκλήθηκε από τα καρκινικά κύτταρα του μαστού.

Οι συνηθέστερες θεραπείες για τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού σε οποιαδήποτε θέση και αν έχει εξαπλωθεί, είναι:

  • Χημειοθεραπεία
  • Ορμονική θεραπεία
  • Στοχοθετημένη θεραπεία
  • Βιολογική θεραπεία

Για να αποφασιστεί η στρατηγική θεραπείας του μεταστατικού καρκίνου του μαστού, λαμβάνονται υπόψη πολλοί παράγοντες, όπως:

  • Τα χαρακτηριστικά των καρκινικών κυττάρων στο νέο σημείο που έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος
  • Οι προηγούμενες θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού
  • Τα συμπτώματα και οι ανάγκες του ασθενούς


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved