Θεραπεία

Μεθειονίνη: Τι είναι; Ποια τα οφέλη της και σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται;

Η μεθειονίνη (L-methionine) είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής και ένα απαραίτητο αμινοξύ που υπάρχει στα τρόφιμα, η οποία απαιτείται για τη φυσιολογική ανάπτυξη και την επισκευή των ιστών του σώματος. Σημειώνεται ότι η μεθειονίνη θεωρείται απαραίτητο αμινοξύ για το σώμα, γιατί ο οργανισμός δεν μπορεί να την παρασκευάσει από μόνος του και πρέπει να λαμβάνεται μέσω της διατροφής.

Υπάρχουν δύο τύποι μεθειονίνης – η L-μεθειονίνη (η οποία απαντάται φυσικά) και η D-μεθειονίνη, αλλά και το μείγμα των δύο που ονομάζεται DL-μεθειονίνη.

Ποια είναι τα οφέλη της μεθειονίνης;

Η μεθειονίνη περιέχει θείο, το οποίο παρέχει στον οργανισμό πολλά πιθανά οφέλη, όπως:

  • Θρέψη μαλλιών, δέρματος και νυχιών
  • Προστασία κυττάρων από ρύπους
  • Διευκόλυνση της διαδικασίας της αποτοξίνωσης
  • Επιβράδυνση της διαδικασίας της γήρανσης
  • Βελτίωση απορρόφησης άλλων θρεπτικών συστατικών από το σώμα (όπως το σελήνιο και ο ψευδάργυρος)
  • Βελτίωση της διαδικασίας απέκκρισης βαρέων μετάλλων από το σώμα, όπως ο μόλυβδος και ο υδράργυρος
  • Πρόληψη της υπερβολικής συσσώρευσης λίπους στο συκώτι
  • Μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης, μέσω αύξησης της παραγωγής λεκιθίνης στο συκώτι

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται η μεθειονίνη;

1. Υπερδοσολογία Tylenol (ακεταμινοφαίνη)

Η λήψη συμπληρώματος μεθειονίνης, εντός 10 ωρών από την υπερδοσολογία Tylenol (ακεταμινοφένη), χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της δηλητηρίασης από το συγκεκριμένο φάρμακο. Συγκεκριμένα, η μεθειονίνη εμποδίζει τα υποπροϊόντα της ακεταμινοφαίνης από το να βλάψουν το συκώτι. Ωστόσο, χρησιμοποιούνται και άλλες θεραπείες που ενδεχομένως να είναι πιο αποτελεσματικές.

2. Καρκίνος

Παρόλο που τα αποτελέσματα των ερευνών σχετικά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τη μεθειονίνη είναι ανάμεικτα, μια μετά-ανάλυση του 2013, διαπίστωσε ότι η διατροφική πρόσληψη μεθειονίνης σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου και ιδιαίτερα με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Χρειάζονται ωστόσο περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα. (5+1 διατροφικές αλλαγές που μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου)

Επιπρόσθετα, μια μελέτη του 2016, διαπίστωσε ότι ανάμεσα σε 10 βασικά αμινοξέα που δοκιμάστηκαν, η μειωμένη πρόσληψη μεθειονίνης προκάλεσε τα ισχυρότερα ανασταλτικά αποτελέσματα στη μετανάστευση και την εισβολή των καρκινικών κυττάρων του μαστού. (Καρκίνος του μαστού: Πότε υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης και άλλων καρκίνων;)

3. Αλτσχάϊμερ

Μελέτες υποδεικνύουν ότι η L-μεθειονίνη μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και την εγκεφαλική λειτουργία, αλλά σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Molecular Neurodegeneration, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η περίσσεια μεθειονίνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, καρδιοπαθειών, ορισμένων τύπων καρκίνου και εγκεφαλικών αλλοιώσεων, όπως η σχιζοφρένεια και η εξασθένηση της μνήμης.

Η έρευνα για την L-μεθειονίνη και τη νόσο του Αλτσχάιμερ έχει διεξαχθεί μόνο σε ζώα. Σε μια μελέτη σε ποντίκια, του 2015, ανακαλύφθηκε ότι η διατροφή που ήταν πλούσια σε L-μεθειονίνη είχε ως αποτέλεσμα την:

  • Αύξηση του αμυλοειδούς (μια ουσία που συσσωρεύεται συνήθως στον εγκέφαλο των ατόμων με νόσο του Αλτσχάιμερ)
  • Αύξηση του επιπέδου της πρωτεΐνης tau στον εγκέφαλο (μια πρωτεΐνη που η μη φυσιολογική της συσσώρευση έχει ως αποτέλεσμα την κακή αναδίπλωσή της, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ)
  • Αύξηση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονώδους απόκρισης (και τα δύο αυξάνουν τον κίνδυνο νόσου του Αλτσχάιμερ)

4. Άλλες Χρήσεις

Η μεθειονίνη λαμβάνεται για τη θεραπεία και άλλων διαταραχών, όπως αυτές που θα δούμε πιο κάτω. Σημειώνεται ωστόσο, ότι υπάρχει έλλειψη ερευνητικών στοιχείων που να υποστηρίζουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της.

Ποιες παρενέργειες μπορεί να προκαλέσει η μεθειονίνη;

Η μεθειονίνη μπορεί να προκαλέσει ήπιες παρενέργειες, όπως ναυτία και έμετο, υπνηλία και ευερεθιστότητα.

Ποιοι δεν πρέπει να λαμβάνουν μεθειονίνη;

Η μεθειονίνη αντενδείκνυται για όσους έχουν:


+ 9 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

What Is Methionine? https://www.verywellhealth.com/methionine-4771763

Adverse Effects of Excessive Consumption of Amino Acids https://www.annualreviews.org/doi/10.1146/annurev.nu.04.070184.001105

Interventions for paracetamol (acetaminophen) overdose https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD003328.pub2/full?cookiesEnabled

Are we getting enough sulfur in our diet? https://nutritionandmetabolism.biomedcentral.com/articles/10.1186/1743-7075-4-24

Genetics of homocysteine metabolism and associated disorders https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3078648/

Is L-methionine a trigger factor for Alzheimer’s-like neurodegeneration?: Changes in Aβ oligomers, tau phosphorylation, synaptic proteins, Wnt signaling and behavioral impairment in wild-type mice https://molecularneurodegeneration.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13024-015-0057-0

A review of methionine dependency and the role of methionine restriction in cancer growth control and life-span extension https://www.cancertreatmentreviews.com/article/S0305-7372(12)00005-9/fulltext

Methionine https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4610347/#BMJ_2101_I2

Methionine https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Methionine#section=ClinicalTrials-gov