Υγεία Δέρματος

Μέτρια ακμή: Πώς θα την αντιμετωπίσετε εγκαίρως και αποτελεσματικά;

Για να λάβετε την καλύτερη θεραπεία για την ακμή σας, θα πρέπει πρώτα να γνωρίζετε το είδος της ακμής που έχετε. Αν δηλαδή είναι ήπια, μέτρια ή σοβαρή. Αυτό θα σας βοηθήσει να προσαρμόσετε τη θεραπεία του δέρματός σας, χωρίς καθυστερήσεις και χάσιμο χρόνου σε θεραπείες που δεν λειτουργούν για τον βαθμό της ακμής σας. (Πάγος: Μπορεί να βελτιώσει τα πρησμένα μάτια και την ακμή;)

Αν προσπαθείτε για χρόνια να καταπολεμήσετε την ακμή σας με μη συνταγογραφούμενα προϊόντα από το φαρμακείο, χωρίς κανένα αποτέλεσμα, τότε ενδεχομένως να έχετε μέτρια ακμή, η οποία χρειάζεται εξέταση από δερματολόγο και συνταγογραφούμενα φάρμακα. (Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Μπορούν να καταπολεμήσουν την ακμή;)

Τι είναι η μέτρια ακμή;

Όπως υποδηλώνει το όνομά της, η μέτρια ακμή είναι μέτρια – όχι ήπια, αλλά ούτε σοβαρή. Είναι πιο εμφανής και επίμονη από την ήπια ακμή, αλλά όχι τόσο φλεγμονώδης όσο η σοβαρή ακμή. (Ακμή: Πώς βοηθά η κατανάλωση άφθονου νερού στην πρόληψή της;)

Η μέτρια ακμή προκαλεί αξιοσημείωτες εξάρσεις, φλύκταινες και μικρά οζίδια. Επίσης παρατηρούνται πολλά κλειστά σπυράκια και μαύρα στίγματα. Σημειώνεται ωστόσο, ότι δεν έχουν όλοι οι ασθενείς με μέτρια ακμή, μαύρα στίγματα. Μερικοί έχουν μόνο φλεγμονώδη σπυράκια. (Ακμή: 5 μύθοι & αλήθειες για τη σχέση της με τη διατροφή)

Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στη μέτρια ακμή;

Η μέτρια ακμή μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε άτομο σε (σχεδόν) οποιαδήποτε ηλικία. Οι έφηβοι με μέτρια ακμή είναι πιο πιθανό να έχουν μαύρα στίγματα και φλεγμονώδεις εξάρσεις.

Οι ενήλικες γυναίκες, από την άλλη πλευρά, συνήθως δεν έχουν καθόλου μαύρα στίγματα, αλλά μόνο φλεγμονώδη σπυράκια, τα οποία τείνουν να εμφανίζονται στα κάτω μάγουλα, το πηγούνι και τη γραμμή του σαγονιού, ειδικά πριν από την περίοδο.

Η ακμή δεν περιορίζεται στο πρόσωπο, μπορεί να παρατηρηθούν εξάρσεις στην πλάτη, το λαιμό, το στήθος και τους ώμους. (Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και ακμή: Τα φάρμακα κατά της ακμής προκαλούν IBD;)

Πώς θα καταλάβετε εάν έχετε μέτρια ακμή;

Αναρωτιέστε αν έχετε μέτρια ακμή; Δείτε αν σας αντιπροσωπεύει κάτι από τα ακόλουθα:

  • Οι εξάρσεις σας χαρακτηρίζονται από κόκκινα φλεγμονώδη σπυράκια και φλύκταινες.
  • Έχετε πολλά εμφανή εξογκώματα (κλειστά σπυράκια) και μαύρα στίγματα.
  • Μερικά από τα σπυράκια σας, τα νιώθετε βαθιά στο δέρμα σας, είναι μεγάλα και επώδυνα.
  • Η ακμή σας έρχεται και φεύγει ή περνά από περιόδους ύφεσης και στη συνέχεια επανέρχεται ξαφνικά και χειρότερα.
  • Εμφανίζονται σκούρες κηλίδες και ουλές στο δέρμα σας.

Εάν σας αντιπροσωπεύουν τρεις ή περισσότερες από τις πιο πάνω περιγραφές, τότε έχετε πιθανότατα μέτρια ακμή. (Πώς θα απαλλαγείτε από τα σημάδια ακμής;)

Πώς αντιμετωπίζεται η μέτρια ακμή;

Για την αντιμετώπιση της μέτριας ακμής, υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν το δέρμα σας.

Κλείστε αρχικά ραντεβού σε έναν δερματολόγο. Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, σπάνια λειτουργούν στην καταπολέμηση της μέτριας ακμής. Θα εξοικονομήσετε πολύ πολύτιμο χρόνο κλείνοντας απλά ένα ραντεβού στον δερματολόγο. Η μέτρια ακμή, επειδή χαρακτηρίζεται από φλεγμονώδη σπυράκια, αυξάνει τον κίνδυνο ουλών. Όσο, λοιπόν, νωρίτερα επισκεφτείτε ένα δερματολόγο και ξεκινήσετε τη σωστή θεραπεία, τόσο μικρότερος θα είναι ο κίνδυνος δημιουργίας ουλών. (Ακμή στο τριχωτό της κεφαλής: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι αρκετά αποτελεσματικά στη θεραπεία της μέτριας ακμής. Ο δερματολόγος πιθανότατα θα ξεκινήσει με ένα ή δύο τοπικά φάρμακα και ανάλογα με το δέρμα και την κατάστασή σας, ενδεχομένως να σας συνταγογραφήσει και κάποιο φάρμακο σε μορφή χαπιού. (15 Ιδέες για να προλάβετε τα σπυράκια και την ακμή)

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Getting the Best Treatment for Your Moderate Acne https://www.verywellhealth.com/what-is-moderate-acne-15969

Perimenstrual Flare of Adult Acne https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4142818/

Management of acne https://www.cmaj.ca/content/183/7/E430