Ενδοκρινολογικά

Μη διαβητική υπογλυκαιμία: 5 αιτίες που την προκαλούν

Ο όρος υπογλυκαιμία περιγράφει τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Τα άτομα με διαβήτη, βιώνουν συχνά υπογλυκαιμίες, αλλά η υπογλυκαιμία μπορεί να επηρεάσει και άτομα χωρίς διαβήτη, όμως αυτό είναι πιο σπάνιο. (Υπογλυκαιμία: Μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση;)

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν μη διαβητική υπογλυκαιμία, όπως ορισμένα φάρμακα, προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις, υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις και η κακή διατροφή. Πιο κάτω, λοιπόν, θα δούμε αναλυτικά τις βασικότερες αιτίες της μη διαβητικής υπογλυκαιμίας. (Έχετε χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα; Δείτε πώς θα τα ισορροπήσετε)

Ποιες είναι οι βασικότερες αιτίες της μη διαβητικής υπογλυκαιμίας;

Η υπογλυκαιμία μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης ποικιλίας υποκείμενων αιτιών.

1. Φαρμακευτική αγωγή

Τα φάρμακα είναι η πιο κοινή αιτία μη διαβητικής υπογλυκαιμίας. Ορισμένα φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν υπογλυκαιμία είναι:

  • Βήτα αποκλειστές, όπως η ατενολόλη
  • Φάρμακα που καταπολεμούν τις λοιμώξεις, όπως η γκατιφλοξασίνη, η πενταμιδίνη, η κινίνη και η τριμεθοπρίμη-σουλφαμεθοξαζόλη
  • Φάρμακα για την καρδιακή αρρυθμία, όπως η κινιδίνη και η σιβενζολίνη
  • Το αναλγητικό ινδομεθακίνη
  • Μετφορμίνη

Εάν έχετε ανεξήγητη υπογλυκαιμία, ενημερώστε τον γιατρό σας. Μπορεί να χρειαστεί να σας αλλάξει την φαρμακευτική σας αγωγή.

2. Πρόσληψη αλκοόλ

Το αλκοόλ παρεμβαίνει στη φυσιολογική ρύθμιση του σακχάρου του αίματος, αυξάνοντας ή μειώνοντας τα επίπεδά του. Αυτή η επίδραση του αλκοόλ στη γλυκόζη του αίματος, μειώνεται όταν το αλκοόλ (μέτρια ποσότητα) καταναλώνεται με το γεύμα και όχι με άδειο στομάχι. Τα άτομα που είναι πιο ευαίσθητα στις επιπτώσεις του αλκοόλ, είναι αυτά που έρχονται συνήθως αντιμέτωπα με υπογλυκαιμικές αντιδράσεις. (Υπογλυκαιμία: Μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση;)

3. Υποκείμενη ασθένεια

Υπάρχουν διάφορες υποκείμενες καταστάσεις υγείας που μπορούν να συμβάλλουν στα χαμηλά επίπεδα σακχάρου του αίματος, όπως η νεφρική ανεπάρκεια.

Η νεφρική νόσος μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία, λόγω:

  • Μειωμένης ικανότητας των νεφρών να καθαρίζουν την ινσουλίνη από το σώμα.
  • Μειωμένης διαδικασίας νεφρικής γλυκονεογένεσης.
  • Επιβράδυνσης του μεταβολισμού των φαρμάκων που προκαλούν υπογλυκαιμία.
  • Μειωμένης όρεξης, που συνεπάγεται μειωμένη κατανάλωση φαγητού, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη τη διατήρηση των επίπεδων της γλυκόζης στο αίμα.

4. Ορμονική ανεπάρκεια

Εκτός από την ινσουλίνη, υπάρχουν διάφορες άλλες ορμόνες που εμπλέκονται στη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος.

Συγκεκριμένα, η αυξητική ορμόνη που εκκρίνεται από την υπόφυση και η κορτιζόλη που εκκρίνεται από τα επινεφρίδια, βοηθούν τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος να παραμείνουν σε ισορροπία.

Οι διαταραχές των επινεφριδίων (όπως η νόσος του Addison) και οι διαταραχές της υπόφυσης, μπορούν να προκαλέσουν υπογλυκαιμία. Επιπρόσθετα, οι ορμονικές διακυμάνσεις του υποθυρεοειδισμού, μπορούν επίσης να προκαλέσουν υπογλυκαιμία, τόσο σε παιδιά, όσο και σε ενήλικες. (Υποθυρεοειδισμός: 10 κοινά συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε)

5. Υπερπαραγωγή ινσουλίνης

Ένας σπάνιος όγκος στο πάγκρεας, που ονομάζεται ινσουλίνωμα, αυξάνει την παραγωγή ινσουλίνης, προκαλώντας υπογλυκαιμία. Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι για το τι προκαλεί ανάπτυξη ισνουλινώματος, αλλά ο συγκεκριμένος όγκος δεν εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος και επηρεάζει κυρίως γυναίκες 40-60 ετών. (Κάνετε ινσουλίνη και πήρατε υπερβολική δόση; Δείτε τι πρέπει να κάνετε)

Η υπερπαραγωγή ινσουλίνης είναι σύνηθες φαινόμενο σε άτομα που υποβλήθηκαν πρόσφατα σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση, δεδομένου ότι το σώμα τους ήταν συνηθισμένο σε υψηλότερη πρόσληψη υδατανθράκων και άλλων τροφών. Ο χρόνος βοηθά το σώμα να εξοικειωθεί με μικρότερες ποσότητες υδατανθράκων, μικρότερα γεύματα και μεγαλύτερες ποσότητες πρωτεΐνης. Οι γιατροί, πριν τη χειρουργική επέμβαση, πρέπει να ενημερώνουν τους ασθενείς τους για αυτή την παρενέργεια και να τους δίνουν σαφείς οδηγίες για θεραπεία στο σπίτι. (Χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους: Πώς θα επιλέξετε την κατάλληλη;)

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό;

Τα πρώιμα προειδοποιητικά συμπτώματα της υπογλυκαιμίας περιλαμβάνουν:

Η σοβαρή υπογλυκαιμία που παραμένει χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως: