Παιδί

Μη λεκτικός αυτισμός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Υπολογίζεται ότι το 40% των ατόμων που διαγιγνώσκονται με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ΔΑΦ) θεωρούνται μη λεκτικά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μη μάθουν ποτέ να μιλούν περισσότερες από μερικές λέξεις.

Ο μη λεκτικός αυτισμός δεν αποτελεί πραγματική διάγνωση, αλλά τείνει να εμφανίζεται σε αυτό που είναι γνωστό ως σοβαρός αυτισμός ή αυτισμός επιπέδου 3. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα παιδί θα μάθει τελικά να μιλάει. Για εκείνα που δεν το καταφέρνουν, οι νέες προσεγγίσεις και τεχνολογίες καθιστούν δυνατή την επικοινωνία των παιδιών με αυτισμό με άλλους τρόπους.

Τι είναι ο μη λεκτικός αυτισμός;

Παρά την επικράτηση ατόμων με αυτισμό που δεν μιλούν, ο όρος “μη λεκτικός αυτισμός” δεν έχει επίσημο καθεστώς ως διάγνωση. Εν μέρει, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει σαφής διαχωριστική γραμμή μεταξύ λεκτικών και μη λεκτικών ατόμων με αυτισμό.

Ορισμένα άτομα με μη λεκτικό αυτισμό αναπτύσσουν την ικανότητα να χρησιμοποιούν μερικές λέξεις με ουσιαστικό τρόπο, αλλά δεν είναι σε θέση να διεξάγουν κανενός είδους σημαντική συζήτηση. Για παράδειγμα, μπορεί να πουν “αυτοκίνητο” για να εννοήσουν “πάμε μια βόλτα”, αλλά δεν θα είναι σε θέση να απαντήσουν στην ερώτηση “πού να πάμε;”.

Κάποιοι έχουν την ικανότητα να μιλούν, αλλά δεν έχουν την ικανότητα να χρησιμοποιούν τη γλώσσα με ουσιαστικό τρόπο. Μπορεί να “απηχούν” σενάρια από την τηλεόραση ή εκφράσεις που έχουν διδαχθεί από θεραπευτές. Αντί να χρησιμοποιούν αυτά τα σενάρια για να επικοινωνήσουν ιδέες ή επιθυμίες, φαίνεται να χρησιμοποιούν το “σενάριο” ως έναν τρόπο για να ηρεμήσουν τον εαυτό τους.

Τι προκαλεί τον μη λεκτικό αυτισμό;

Κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά γιατί ορισμένα άτομα με αυτισμό δεν μπορούν ή δεν χρησιμοποιούν τον προφορικό λόγο. Είναι ιδιαίτερα αινιγματικό επειδή αρκετά μη λεκτικά άτομα στο φάσμα μπορούν και επιλέγουν να επικοινωνούν χρησιμοποιώντας την Νοηματική Γλώσσα, κάρτες με εικόνες και μια σειρά από ψηφιακά εργαλεία.

Ορισμένα άτομα με αυτισμό έχουν επίσης παιδική απραξία του λόγου, μια νευρολογική διαταραχή που καθιστά τον προφορικό λόγο εξαιρετικά δύσκολο. Αλλά τα περισσότερα μη λεκτικά άτομα στο φάσμα του αυτισμού δεν έχουν απραξία– απλώς δεν μιλούν.

Μέχρι σχετικά πρόσφατα, θεωρούνταν ότι όλα τα μη λεκτικά παιδιά με αυτισμό ήταν διανοητικά ανάπηρα για τον απλούστατο λόγο ότι η βαθμολογία IQ τους ήταν κάτω από 70. Όσοι έχουν βαθμολογία κάτω από 70 θεωρούνται διανοητικά ανάπηροι.

Πρόσφατα κατέστη σαφές ότι τα τυπικά τεστ IQ είναι σε φτωχά εργαλεία για τη μέτρηση της διανοητικής ικανότητας σε παιδιά με αυτισμό -ιδιαίτερα όταν τα παιδιά αυτά είναι μη λεκτικά.

Οι λόγοι γι’ αυτό είναι οι εξής:

  • Τα τεστ IQ, ως επί το πλείστον, εξαρτώνται από την ικανότητα του εξεταζόμενου να κατανοεί γρήγορα και να ανταποκρίνεται σε λεκτικές πληροφορίες. Τα μη λεκτικά παιδιά με αυτισμό αντιμετωπίζουν προκλήσεις σε αυτούς τους τομείς, οι οποίες μπορεί να έχουν ή να μην έχουν καμία σχέση με τη βασική νοημοσύνη
  • Τα περισσότερα τεστ IQ απαιτούν την ικανότητα κατανόησης και ανταπόκρισης σε κοινωνικές νόρμες και προσδοκίες, καθώς και την ανταπόκριση εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. Αυτές οι προσδοκίες αποτελούν μεγάλη πρόκληση για τα παιδιά με αυτισμό, είτε είναι λεκτικά είτε όχι
  • Αισθητηριακά ζητήματα που δεν προκαλούν προβλήματα στα νευροτυπικά παιδιά μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή των παιδιών με αυτισμό. Τα μη λεκτικά παιδιά με αυτισμό μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα να ενημερώσουν τους εξεταστές για τέτοια ζητήματα

Οι δοκιμαστές σπάνια εκπαιδεύονται να εργάζονται, να ασχολούνται ή να “διαβάζουν” παιδιά με αναπηρίες, ιδίως παιδιά που δεν είναι λεκτικά. Εάν δεν μπορούν να εμπλακούν με το παιδί, είναι πολύ απίθανο το παιδί να παρουσιάσει το υψηλότερο επίπεδο ικανοτήτων του.

Ιδανικά, ο προσδιορισμός του IQ ενός μη λεκτικού παιδιού με αυτισμό θα πρέπει να περιλαμβάνει τόσο μη λεκτικά τεστ IQ όσο και παρατηρήσεις που δεν σχετίζονται με τεστ.

Το TONI (Test of Nonverbal Intelligence) είναι ένα παράδειγμα μη λεκτικού τεστ IQ που συνήθως αποτελεί καλύτερη επιλογή για τα μη λεκτικά παιδιά και για τα παιδιά με αυτισμό γενικότερα. Η παρατήρηση των μη λεκτικών παιδιών σε οικεία περιβάλλοντα μπορεί επίσης να παρέχει στους αξιολογητές πληροφορίες από τον πραγματικό κόσμο σχετικά με τις ικανότητες έναντι των δεξιοτήτων συμπλήρωσης τεστ.

Πώς γίνεται η διάγνωση του μη λεκτικού αυτισμού;

Η διάγνωση ενός παιδιού με μη λεκτικό αυτισμό αποτελεί πρόκληση.

Για ένα πράγμα, δεν είναι πάντα εύκολο να γίνει διάκριση μεταξύ παιδιών που είναι μη λεκτικά (δεν έχουν προφορικό λόγο), προλεκτικά (μικρότερα παιδιά που δεν έχουν αναπτύξει ακόμη προφορικό λόγο) ή μη επικοινωνιακά (δεν έχουν ούτε λεκτικές ούτε μη λεκτικές επικοινωνιακές δεξιότητες).

Ένα μη λεκτικό παιδί μπορεί να ερωτηθεί από έναν γιατρό, αν και η συζήτηση με τους κηδεμόνες και τους δασκάλους για το ιστορικό του παιδιού και για το αν έχει υπάρξει βελτίωση στην ικανότητα του παιδιού να μιλάει δίνει μια πληρέστερη εικόνα. Για παράδειγμα, η παρουσία έστω και μιας λέξης ή κάποιας ηχολαλίας φαίνεται να αποτελεί σημαντικό προγνωστικό παράγοντα για την απόκτηση προφορικού λόγου μετά την ηλικία των πέντε ετών.

Η έρευνα έχει αποκαλύψει διαφορές στην εγκεφαλική λειτουργία σε άτομα με μη λεκτικό αυτισμό χρησιμοποιώντας όργανα όπως τα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα (για τη μέτρηση των εγκεφαλικών κυμάτων) και οι μαγνητικές τομογραφίες (για τη μέτρηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας) σε μια προσπάθεια να κατανοηθεί καλύτερα τι συμβαίνει στο μυαλό ενός ατόμου που δεν μιλάει ή δεν μπορεί να μιλήσει.

Ποια είναι τα σημάδια του αυτισμού;

Τα κύρια συμπτώματα του αυτισμού είναι παρόντα σε όλα τα παιδιά με ΔΑΦ, είτε είναι λεκτικά είτε μη λεκτικά :

  • Δυσκολία στην βλεμματική επαφή
  • Δυσκολία ανάγνωσης κοινωνικών συνθημάτων
  • Προβλήματα στην έκφραση συναισθημάτων και στην ανάγνωση των συναισθημάτων των άλλων
  • Αισθητηριακές προκλήσεις (αίσθημα υπερφόρτωσης από το θόρυβο, την αφή ή τα οπτικά ερεθίσματα)
  • Επαναλαμβανόμενες κινήσεις του σώματος (κούνημα, χτύπημα, περιστροφή, τρέξιμο μπρος-πίσω)
  • Τελετουργικές συμπεριφορές (π.χ. παράταξη αντικειμένων, επανειλημμένο άγγιγμα αντικειμένων με καθορισμένη σειρά)
  • Στενά ή ακραία ενδιαφέροντα για συγκεκριμένα θέματα

Άλλες πιθανές αιτίες του μη ή ελάχιστα προφορικού λόγου μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με τον αυτισμό και αυτές θα πρέπει πιθανότατα να αποκλειστούν προτού αποδοθούν στον αυτισμό. Αυτές περιλαμβάνουν προβλήματα ακοής, επιλεκτικό μουτισμό(γλωσσικός αρνητισμός), νευρολογικές διαταραχές και νοητικές αναπηρίες.

Θα μάθει το παιδί σας να μιλάει;

Αρκετά αυτιστικά παιδιά με καθυστερημένη ομιλία αποκτούν την ικανότητα να επικοινωνούν με τον προφορικό λόγο. Μερικά γίνονται αρκετά ευφράδεια. Άλλα, ωστόσο, δεν αποκτούν ποτέ περισσότερες από λίγες λέξεις, αν αυτό συμβεί.

Υπάρχουν πολλές τεχνικές για την ενθάρρυνση και τη βελτίωση του προφορικού λόγου των παιδιών με αυτισμό, αν και δεν υπάρχει εγγύηση ότι οποιαδήποτε συγκεκριμένη προσέγγιση θα είναι αποτελεσματική για κάθε παιδί.

Οι διάφορες προσεγγίσεις που μπορούν να βελτιώσουν την προφορική επικοινωνία περιλαμβάνουν:

Ποιοι άλλοι τρόποι επικοινωνίας των αυτιστικών παιδιών υπάρχουν;

Ενώ ορισμένα μη λεκτικά άτομα με αυτισμό δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά τον προφορικό λόγο, μπορεί να είναι σε θέση να επικοινωνήσουν με γραπτό λόγο, νοηματική γλώσσα, κάρτες με εικόνες ή ψηφιακές συσκευές επικοινωνίας. Μόλις ένα αυτιστικό άτομο μπορεί να επικοινωνήσει αποτελεσματικά, ακόμη και χωρίς προφορικό λόγο, η ικανότητά του να συμμετέχει στον κόσμο διευρύνεται δραματικά.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί πολυάριθμες εφαρμογές για να βοηθήσουν τα μη λεκτικά παιδιά με αυτισμό να επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά. Μία από αυτές είναι το Proloquo2Go, στο οποίο οι χρήστες αγγίζουν εικόνες στην οθόνη για να εκφράσουν τις ιδέες τους και η εφαρμογή “μιλάει” γι’ αυτούς.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να αποφεύγετε τις φάρσες που ακούγονται πολύ καλές για να είναι αληθινές. Στον κόσμο του αυτισμού, μία από αυτές τις πιθανές παγίδες είναι η “διευκολυνόμενη επικοινωνία“, κατά την οποία ένας θεραπευτής “υποστηρίζει” το χέρι ενός αυτιστικού ατόμου ενώ αυτό πληκτρολογεί.

Αυτή η προσέγγιση είναι ακόμη διαθέσιμη, αλλά έχει καταρριφθεί από πολυάριθμες μελέτες που δείχνουν ότι ο θεραπευτής και όχι το αυτιστικό άτομο είναι αυτός που καθοδηγεί το δάχτυλο που πληκτρολογεί.


+ 14 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Music improves social communication and auditory–motor connectivity in children with autism https://www.nature.com/articles/s41398-018-0287-3

Systematic review of facilitated communication 2014–2018 finds no new evidence that messages delivered using facilitated communication are authored by the person with disability https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/2396941518821570

Choosing the Right Job for People with Autism or Asperger's Syndrome https://www.iidc.indiana.edu/irca/articles/choosing-the-right-job-for-people-with-autism-or-aspergers-syndrome.html

Teaching Children with Nonverbal Autism to Read https://www.autismspeaks.org/expert-opinion/five-tips-teaching-nonverbal-children-read

Autism Statistics and Facts https://www.autismspeaks.org/autism-statistics-asd

Differences in verbal and nonverbal IQ test scores in children with autism spectrum disorder https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1750946718300254?via%3Dihub

NIH Workshop on Nonverbal School-Aged Children with Autism (Brief Summary) https://www.nidcd.nih.gov/research/workshops/nonverbal-school-aged-children-autism/2010

Abnormal Brain Dynamics Underlie Speech Production in Children with Autism Spectrum Disorder https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/aur.1526

What Are the Symptoms of Autism? https://www.autismspeaks.org/what-are-symptoms-autism

What is a speech and language delay? https://familydoctor.org/condition/speech-and-language-delay/

PLAY Project Home Consultation Intervention Program for Young Children With Autism Spectrum Disorders A Randomized Controlled Trial https://journals.lww.com/jrnldbp/Fulltext/2014/10000/PLAY_Project_Home_Consultation_Intervention.1.aspx

Abnormal Brain Dynamics Underlie Speech Production in Children with Autism Spectrum Disorder https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/aur.1526

Predictors of Phrase and Fluent Speech in Children With Autism and Severe Language Delay https://publications.aap.org/pediatrics/article-abstract/131/4/e1128/31910/Predictors-of-Phrase-and-Fluent-Speech-in-Children?redirectedFrom=fulltext

Treatment and Intervention Services for Autism Spectrum Disorder https://www.cdc.gov/ncbddd/autism/treatment.html#Behavior