Μολυσματικές ασθένειες

Μια δόση εμβολίου HPV μπορεί να προσφέρει αποτελεσματική προστασία έναντι του ιού

Τι είναι ο HPV και γιατί είναι απαραίτητο το εμβόλιο;

Νέα επιστημονική έρευνα δείχνει πως ακόμη και μια δόση του εμβολίου κατά του HPV μπορεί να προσφέρει προστασία και σε πολλές περιπτώσεις, να είναι εξίσου αποτελεσματική με δύο ή τρεις δόσεις του ίδιου εμβολίου.

Ο ιός HPV αποτελείται από ένα σύνολο περίπου 200 σχετικών ιών που μπορεί να μεταδοθούν με τη σεξουαλική επαφή και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε έξι τύπους καρκίνου. Πιο συγκεκριμένα ο ιός των κονδυλωμάτων μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στον πρωκτό, στο πέος, στον κόλπο, στη μήτρα, στο αιδοίο και στη στοματοφαρυγγική κοιλότητα. Μόνο το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο καθώς σε πολλές χώρες ο εμβολιασμός λόγω ελλιπών πόρων είναι εξαιρετικά δύσκολος.

Το εμβόλιο όπως αναφέρουν οι ειδικοί μπορεί να προστατέψει από έξι τύπους καρκίνου και είναι απαραίτητο όλοι οι έφηβοι ηλικίας 11 με 12 ετών να έχουν κάνει την πρώτη δόση και μετά από 6 με 12 μήνες να τους χορηγηθεί η δεύτερη δόση, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα να νοσήσουν στο μέλλον από καρκίνο.

Τι έδειξαν οι έρευνες για το εμβόλιο του HPV;

Πιο συγκεκριμένα η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA τον Δεκέμβριο του 2019 έδειξε πως σε σχέση με τις γυναίκες που δεν είχαν εμβολιαστεί, όσες έκαναν μια, δύο ή τρεις δόσεις του εμβόλιο κατά του ιού HPV είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τον ιό και συγκεκριμένα κάποιους από τους τύπους υψηλού κινδύνου.

Η έρευνα ανέλυσε στοιχεία της National Health and Nutritional Examination Survey από 1,620 γυναίκες ηλικίας 18-26 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες την περίοδο από το 2009 έως και το 2016. Από την έρευνα προέκυψε πως 111 από τις 1.004 ανεμβολίαστες γυναίκες διαγνώστηκαν με HPV και πιο συγκεκριμένα με τους τύπους 6,11,16 και 18, ενώ από την άλλη, μόνο 4 από τις 106 γυναίκες που είχαν λαβει μόνο μια δόση διαγνώστηκαν με HPV. Επίσης, 7 από τις 126 γυναίκες που είχαν λάβει δύο δόσεις και 14 από τις 384 γυναίκες που είχαν κάνει τρεις δόσεις του εμβολίου ήταν θετικές στον ιο HPV.

‘Η έρευνα μας δείχνει πως οι γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες που έκαναν μία δόση του εμβολίου μπορεί να έχουν την ίδια προστασία με αυτές που έκαναν επιπλέον δόσεις’ σημειώνουν οι ερευνητές στη μελέτη τους και συμπληρώνουν: ‘Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν παλαιότερες παρατηρήσεις και στοιχεία από δοκιμές που έδειξαν ανάλογη αποτελεσματικότητα σε μια, δυο ή τρεις δόσεις’.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Just 1 dose of the HPV vaccine may protect against infection, new study suggests edition.cnn.com/2019/12/27/health/hpv-vaccine-dose-study/index.html

Prevalence of Human Papillomavirus Infection by Number of Vaccine Doses Among US Women jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2757996