Τι αισθάνεσαι;

Μολυσματικές ασθένειες

Μια γρήγορη ματιά στο ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19

Στις 11 Μαρτίου 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε επίσημα την COVID-19, την ασθένεια που προκαλείται από ένα νέο κορωνοϊό, ως πανδημία, το ανώτερο επίπεδο κατηγοριοποίησης για επικίνδυνες κατάστασης υγείας που εξαπλώνονται σε πολλά μέρη του κόσμου.

Τι είναι ο κορωνοϊός και πώς μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους;

Οι πληροφορίες σχετικά με τον νέο κορωνοϊό, αλλάζουν συνεχώς καθώς προκύπτουν νέα δεδομένα, ωστόσο αυτό το κείμενο αποτελεί ένα βασικό οδηγό για το τι είναι ο συγκεκριμένος ιός και πώς μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους.

1. Οι κορωνοϊοί είναι μια οικογένεια ιών – όχι ένας μεμονωμένος ιός

Ο νέος κορωνοϊός, προέρχεται από την ίδια οικογένεια ιών που προκάλεσαν παλαιότερα ασθένειες όπως το MERS (Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής) και το SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο). Τα πρώτα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η COVID-19 είναι πιο μεταδοτική νόσος σε σύγκριση με το MERS, αλλά λιγότερο μεταδοτική από το SARS.

2. Οι κορωνοϊοί προκαλούν αναπνευστικά συμπτώματα

Οι λοιμώξεις από τον νέο κορωνοϊό μπορεί να είναι ήπιες, αλλά σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύ σοβαρές. Τα συμπτώματα που προκαλεί είναι βήχας, πυρετός, δύσπνοια και αναπνευστικά προβλήματα. Στην περίπτωση που τα συμπτώματα αυτά είναι σοβαρής μορφής μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές όπως η πνευμονία.

3. Οι κορωνοϊοί είναι «ζωονοσογόνοι»

Ο όρος ζωονοσογόνοι σημαίνει ότι οι ιοί αυτοί μεταδίδονται από τα ζώα στους ανθρώπους. Αυτοί οι ιοί κυκλοφορούν ανάμεσα στα ζώα, αλλά υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορούν να μεταλλαχθούν και να μολύνουν τον άνθρωπο. Ο νέος κορωνοϊός, για παράδειγμα, πιστεύεται ότι μεταπήδησε στον άνθρωπο από νυχτερίδες.

Συνήθως, οι κορωνοϊοί αφού μεταπηδήσουν στον άνθρωπο είναι μεταδοτικοί ανάμεσα στους ανθρώπους, αλλά αυτό εξαρτάται πάντα από το συγκεκριμένο στέλεχος. Αυτή η εξάπλωση ανάμεσα στους ανθρώπους παρατηρήθηκε παλαιότερα με το SARS και το MERS. Σήμερα, ο νέος κορωνοϊός ακολουθεί το ίδιο μοτίβο. Ας μην ξεχνάμε ότι τον Ιανουάριο του 2020, τα άτομα που ήταν μολυσμένα, ήταν άτομα που είχαν ταξιδέψει ή ζούσαν στην Γουχάν της Κίνας, ενώ πλέον πολλοί άνθρωποι σε διάφορες χώρες είναι μολυσμένοι και δεν έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, γεγονός που αποδεικνύει την ταχέα εξάπλωση ανάμεσα στους ανθρώπους.

4. Η νέα πανδημία ονομάζεται «COVID-19»

Η νέα πανδημία, μέσα στους δυο πρώτους μήνες, έπαιρνε διάφορα ανεπίσημα ονόματα, τον Φεβρουάριο ωστόσο, ονομάστηκε επίσημα COVID-19, όνομα που αποτελεί συντομογραφία για τη νόσο COronaVIrus. Αυτό το επίσημο όνομα έχει σχεδιαστεί για να είναι περιγραφικό και εύκολο. Το «19» αναφέρεται στο 2019, καθώς η νόσος εντοπίστηκε στο Γουχάν της Κίνας, στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

5. Οι μέθοδοι πρόληψης κατά της COVID-19 είναι οι ίδιες με την εποχική γρίπη

Η COVID-19 είναι δυνατόν να εξαπλωθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο με τον ίδιο τρόπο που εξαπλώνεται η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα. Συγκεκριμένα, εξαπλώνεται ανάμεσα στους ανθρώπους μέσω μικροσκοπικών σταγονιδίων που παράγονται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει. Τα σταγονίδια αυτά μπορούν να μολύνουν άλλους ανθρώπους εάν εισέλθουν στο στόμα, τη μύτη ή τα μάτια τους ή εάν αγγίξουν μια μολυσμένη επιφάνεια και έπειτα αγγίξουν το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια τους.

Ως εκ τούτου, οι μέθοδοι πρόληψης είναι οι ίδιες και στις δυο περιπτώσεις:

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι