Μολυσματικές ασθένειες

Μια υπενθύμιση όλων όσων πρέπει να κάνετε για να προστατευθείτε από τον κορωνοϊό

Ευτυχώς, η πλειοψηφία των ατόμων που έχουν πέσει θύματα της COVID-19 παρουσιάζουν ήπια και μέτρια συμπτώματα. Ωστόσο, χρειάζεται να κάνετε ότι μπορείτε για να αποφύγετε την εξάπλωση της νόσου, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που ενδεχομένως να νοσήσουν βαριά και να παρουσιάσουν διάφορες επικίνδυνες επιπλοκές, ειδικά εάν ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

Τι να κάνετε εάν ο κορωνοϊός επηρεάσει την κοινότητα σας;

Στην περίπτωση που η COVID-19 εμφανιστεί στα όρια της κοινότητας σας, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), σχετικά με την μείωση της εξάπλωσης της COVID-19. Οι οδηγίες αυτές συνοψίζονται πιο κάτω:

1. Καλύψτε το στόμα σας όταν βήξετε ή φταρνιστείτε με ένα μαντήλι ή με τον αγκώνα σας

Πετάξτε το μαντιλάκι σε ένα κλειστό κάδο και πλύνετε καλά τα χέρια σας. Θυμηθείτε πως όπως συμβαίνει με το κρυολόγημα και τη γρίπη, έτσι και η COVID-19 εξαπλώνεται μέσω μικροσκοπικών, μολυσματικών σταγονιδίων που εκπέμπονται από τη μύτη και το στόμα του μολυσμένου ατόμου όταν μιλάει, φταρνίζεται ή βήχει. Υπενθυμίζεται ότι το να βήξετε ή να φταρνιστείτε στις παλάμες σας είναι πολύ καλύτερο από το να μην καλύψετε καθόλου το στόμα σας, ωστόσο αυτό μπορεί να συμβάλει στην διάδοση του κορωνοϊού εάν αγγίξετε και μολύνετε κοινόχρηστες επιφάνειες. Σε μια τέτοια περίπτωση φροντίστε να πλένετε καλά τα χέρια σας αμέσως μετά.

2. Απομονώστε τον εαυτό σας στο σπίτι εάν εμφανίσετε αναπνευστικά συμπτώματα

Όπως ήδη γνωρίζουμε, η COVID-19 προκαλεί συνήθως αναπνευστικά συμπτώματα, δύσπνοια, ξηρό βήχα, κόπωση, παραγωγή βλέννας και πυρετό. Στην περίπτωση που παρατηρήσετε τέτοια συμπτώματα, φροντίστε να μείνετε στο σπίτι ακόμη και αν δεν είστε σίγουροι αν αυτό που έχετε είναι κορωνοϊός, για να αποφύγετε την εξάπλωση του. Τώρα που ο καιρός αλλάζει είναι λογικό πολλοί να μπερδέψουν την γρίπη με την COVID-19 για αυτό είναι σημαντικό να λαμβάνετε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα.

3. Να πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας

Τους τελευταίους μήνες, ακούμε συνεχώς τους επιστήμονες να μιλούν για το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών. Το πλύσιμο των χεριών είναι ένας από τους βασικότερους τρόπους πρόληψης πολλών ασθενειών και μάλιστα, οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως αν όλοι έπλεναν τακτικά και σχολαστικά τα χέρια τους, εκατομμύρια θάνατοι θα αποτρέπονταν κάθε χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να πλένετε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, με άφθονο νερό και σαπούνι, ειδικά πριν από το φαγητό, μετά τη χρήση του μπάνιου, αφού βήξετε ή φταρνιστείτε. Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε νερό και σαπούνι, χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ, αλλά να θυμάστε πως το νερό και το σαπούνι είναι πιο αποτελεσματικό στην απομάκρυνση των μικροβίων. Καθαρίστε τις παλάμες, τις πλάτες των χεριών σας, τους καρπούς και ανάμεσα στα δάκτυλα.

4. Απολυμάνετε τις επιφάνειες που αγγίζετε συχνά

Τα παθογόνα μπορούν να εξαπλωθούν εάν κάποιος αγγίξει μια μολυσμένη επιφάνεια και στη συνέχεια αγγίξει τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα του. Αυτός είναι ο λόγος που ακούτε τους επιστήμονες να συνιστούν συνεχώς να μην αγγίζετε το πρόσωπο σας. Φροντίστε λοιπόν, να απολυμαίνετε συχνά επιφάνειες όπως νεροχύτες μπάνιου, πόμολα, λαβές βρύσης κλπ.

5. Περιορίστε τις στενές επαφές με άλλους

Να υπενθυμίσουμε ότι τα συμπτώματα του κορωνοϊού μπορεί να εμφανιστούν 5-6 ημέρες μετά την μόλυνση. Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών τα μολυσμένα άτομα είναι μεταδοτικά, ακόμη και αν δεν έχουν καθόλου συμπτώματα. Για τον λόγο αυτό είναι καλό να κρατάτε τις απαραίτητες αποστάσεις και να αποφεύγετε την στενή επαφή με άλλους ανθρώπους.

6. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν τα συμπτώματα σας είναι σοβαρά

Τα άτομα που κινδυνεύουν από επιπλοκές είναι τα άτομα άνω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενες παθήσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, οι χρόνιες αναπνευστικές ασθένειες και ο καρκίνος, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Στην περίπτωση, λοιπόν, που έχετε κορωνοϊό ή απλά εμφανίζετε συμπτώματα, μιλήστε με τον γιατρό σας για εξατομικευμένες συμβουλές, ειδικά εάν ανήκετε στις προαναφερθείσες ομάδες.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

What to Do If Coronavirus (COVID-19) Affects Your Community https://www.healthination.com/health/covid-19-prevention

A Quick Guide for the Coronavirus Outbreak https://www.healthination.com/health/coronavirus-outbreak

5 Easy Tips to Fend Off the Common Cold https://www.healthination.com/health/common-cold-prevention