Τι αισθάνεσαι;

Διατροφή

Μικρά και συνεχή γεύματα ή διαλείπουσα νηστεία; Τι προτείνουν οι ειδικοί;

Intermittent fasting and meal planning concept | © Everydayplus | Dreamstime Stock Photos

Μικρά και συνεχή γεύματα ή διαλείπουσα νηστεία; Τι είναι καλύτερο για την διατήρηση της υγείας και την πρόληψη νοσημάτων;

Να τρώω μικρά γεύματα κ τακτικά ή να ακολουθήσω μια διαλείπουσα νηστεία;

Μήπως το τι τρώτε είναι το θέμα;

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα είδη των τροφίμων που τρώτε επηρεάζουν την υγεία σας. Αλλά τι γίνεται με το χρονοδιάγραμμα; Οι επιστήμονες  άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο τρωτέ μπορεί να κάνει την διαφορά.

Σε όλη την ιστορική τους εξέλιξη οι άνθρωποι, έχουν βιώσει περιόδους κατά τις οποίες είτε δεν είχαν καθόλου τρόφιμα, είτε είχαν σπάνια» τονίζει ο Δρ. Valter Longo, ερευνητής μακροζωίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. Εξηγώντας ότι ήταν αναγκασμένοι να τρώνε μια φορά και γρήγορα.

Ωστόσο, η τρέχουσα τεχνολογία, όπως οι καταψύκτες, η μεταφορά των τροφών και ο ηλεκτρικός φωτισμός, έκαναν τα τρόφιμα να είναι πιο εύκολα διαθέσιμα. Όπως εξηγεί η Δρ Vicki Catenacci, ερευνήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο «Αυτό έχει μετατοπίσει τα πρότυπα κατανάλωσης και οι άνθρωποι τρώνε τώρα, κατά μέσο όρο, για 14 ώρες την ημέρα».

Μελέτες δείχνουν ότι αυτή η συνεχής πρόσληψη τροφής μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Οι ερευνητές έχουν αρχίσει να εξετάζουν εάν η νηστεία μπορεί να έχει δυνητικά οφέλη για μερικούς ανθρώπους.

Τι είναι διαλείπουσα νηστεία;

Οι δίαιτες της νηστείας επικεντρώνονται κατά κύριο λόγο στον χρόνο κατά τον οποίο μπορείτε να φάτε. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές δίαιτες νηστείας, που ονομάζονται «διαλείπουσα νηστεία».

Σε χρονικά περιορισμένη σίτιση, τρώτε καθημερινά, αλλά μόνο για περιορισμένο αριθμό ωρών. Έτσι, περιορίζεται τη διατροφή σας για 6 έως 8 ώρες την ημέρα. Για παράδειγμα, μπορείτε να φάτε πρωινό και μεσημεριανό γεύμα, αλλά να παραλείψτε δείπνο. Την επόμενη ημέρα μπορεί να επιλέξετε να φάτε πολύ λίγες θερμίδες ή και καθόλου. Ένας άλλος τύπος περιορίζει τις θερμίδες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αλλά όχι τα Σαββατοκύριακα.

Πώς επιδρά η διαλείπουσα νηστεία στο ανθρώπινο σώμα;

Οι επιστήμονες ωστόσο δεν γνωρίζουν πολλά για το τι συμβαίνει με το σώμα σας κατά τη διάρκεια της νηστείας. Οι περισσότερες έρευνες έχουν γίνει σε ζωικά μοντέλα στο εργαστήριο. Αυτή η έρευνα έχει δώσει πρώιμες ενδείξεις για το πώς οι περίοδοι χωρίς φαγητό θα μπορούσαν να επηρεάσουν το σώμα.

Σε ορισμένα ζώα, ορισμένες δίαιτες νηστείας φαίνεται να προστατεύουν από τον διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις και τη γνωστική παρακμή. Η νηστεία έχει επιβραδύνει ακόμη και τη διαδικασία της γήρανσης και φάνηκε να προστατεύει από τον καρκίνο σε μερικά πειράματα.

Όπως εξηγεί ο Longo «σε ποντίκια, έχουμε παρατηρήσει ότι ένα από τα αποτελέσματα της νηστείας είναι η εξόντωση γηρασμένων κυττάρων ή κυττάρων που έχουν συσσωρεύσει βλάβες και στη συνέχεια η ενεργοποίηση των βλαστοκυττάρων. Τα κατεστραμμένα κύτταρα όταν παραμένουν στο σώμα μας μπορούν να επιταχύνουν τη γήρανση και να οδηγήσουν σε καρκίνο αν δεν υποστούν απόπτωση. Όταν τα βλαστοκύτταρα είναι ενεργοποιημένα, νέα υγιή κύτταρα μπορούν να αντικαταστήσουν τα επιβλαβή κύτταρα.

Τώρα, οι μελέτες αρχίζουν να εξετάζουν το τι συμβαίνει και στους ανθρώπους. Πρώτα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι ορισμένοι τύποι νηστείας μπορεί να έχουν θετικές επιπτώσεις σε διάφορες πτυχές της υγείας, όπως ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα, η αρτηριακή πίεση και η φλεγμονή.

Μπορεί επίσης η νηστεία να ευνοήσει την απώλεια βάρους. Έτσι οι ερευνητές μελετούν αν οι ευεργετικές αλλαγές που παρατηρούνται στο σώμα είναι παρενέργειες της απώλειας βάρους ή της ίδιας της διαδικασίας νηστείας.

Ποιες αλλαγές στο σώμα μπορεί να παρατηρηθούν από τη νηστεία;

Για πολλούς ανθρώπους, ο κύριος λόγος που αρχίσουν μια νηστεία είναι για να χάσουν βάρος. Επί του παρόντος, οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να χάσουν βάρος περιορίζοντας τις θερμίδες που λαμβάνουν κάθε μέρα.

Όπως εξηγεί η Catenacci «αυτό δεν λειτουργεί για όλους τους ανθρώπους. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Χρειάζεται μεγάλη δύναμη θέλησης».

Μία από τις μελέτες της Catenacci έδειξε ότι, σε διάστημα δύο μηνών, οι ενήλικες που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ήταν εξίσου πιθανό να χάσουν περίπου 6 κιλά όταν δεν έτρωγαν καθόλου κάθε δεύτερη μέρα ή περιόριζαν τις θερμίδες τους κάθε μέρα.

Για μερικούς ανθρώπους, ο περιορισμός των θερμίδων κάθε μέρα μπορεί να είναι η καλύτερη προσέγγιση. Για άλλους, ίσως είναι ευκολότερο το να μην μετρούν τις θερμίδες κάθε μέρα χρησιμοποιώντας μια διαλείπουσα στρατηγική νηστείας για την απώλεια βάρους. Η καλύτερη διατροφή για οποιοδήποτε άτομο είναι εκείνη που μπορεί να τηρηθεί κατά γράμμα. Δεν νομίζω ότι η απώλεια βάρους έχει ένα συγκεκριμένο καλούπι που μπορεί να ταιριάξει σε όλους».

Τώρα η ερευνητική της ομάδα διεξάγει μια παρόμοια μελέτη, για να συγκρίνει πόσο βάρος χάνουν οι συμμετέχοντες με τη διαλείπουσα νηστεία σε σχέση με τη νηστεία περιορισμού θερμίδων, σε διάστημα ενός έτους. Διερευνούν επίσης εάν η προσθήκη ενός μικρού γεύματος σε ημέρες νηστείας θα διευκολύνει την προσαρμογή σε μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική απώλειας βάρους.

Τα οφέλη από τη νηστεία προέρχονται από την ίδια την νηστεία ή από την απώλεια βάρους;

«Υπάρχει πολλή συζήτηση για το αν τα οφέλη της διαλείπουσας νηστείας οφείλονται στην ίδια την εκτεταμένη περίοδο της νηστείας» επισημαίνει ο κ. Courtney Peterson, ερευνητής διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα.

Για να το ελέγξει καλύτερα, ο Peterson έκανε μια μελέτη σε προ-διαβητικούς άντρες. Η νηστεία σχεδιάστηκε έτσι ώστε οι εθελοντές να μην χάσουν βάρος. Οι άντρες ακολουθούσαν μια περιορισμένη διατροφή για πέντε εβδομάδες. Μπορούσαν να τρώνε μόνο μεταξύ 8 π.μ. έως 2 μ.μ. Έπειτα νήστευαν για τις επόμενες 18 ώρες. Στη συνέχεια, κατανάλωναν την ίδια ποσότητα τροφής, αλλά μόνο κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 12 ωρών την ημέρα, για πέντε εβδομάδες. Κανένας από τους άνδρες δεν έχασε βάρος.

Η μεγαλύτερη περίοδος νηστείας από μόνη της έκανε τη διαφορά. «Η πρώιμη διατροφή με περιορισμένη χρονική διάρκεια βελτίωσε τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα», λέει ο Peterson. «Και βρήκαμε και μια μείωση της πίεσης του αίματος που ισοδυναμεί με αυτή που προκαλεί μια φαρμακευτική αγωγή για την πίεση του αίματος».

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η χρονική στιγμή κατά την οποία τρώτε – ακόμα και όταν δεν επηρεάζει το βάρος σας – μπορεί να επιφέρει οφέλη για μερικούς ανθρώπους.

Πού καταλήγουν οι ειδικοί;

Η νηστεία μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία, αλλά ο Longo προειδοποιεί ότι υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουν. Για μερικούς, η νηστεία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Για παράδειγμα, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά για περισσότερες από 16 ή 18 ώρες την ημέρα, έχουν υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν πέτρες στη χολή. Είναι επίσης πιο πιθανό να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης.

Η κατανάλωση τροφής για 12 ώρες και στη συνέχεια η νηστεία για 12 ώρες είναι πιθανόν ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, εξηγεί ο Longo. «Αυτό το πρότυπο κατανάλωσης είναι πολύ συνηθισμένο ανάμεσα στους ανθρώπους που επιτυγχάνουν την μακροζωία».

Ο Longo και η ομάδα του εξετάζουν επίσης διατροφές που μιμούνται τη νηστεία, οι οποίες ελπίζουν ότι θα είναι πιο ασφαλείς και πιο εύκολο να ακολουθηθούν από την πλήρη νηστεία. Έτσι σχεδίασαν μια δίμηνη, μηνιαία διατροφή που μιμείται τη νηστεία με την διαφορά ότι αυτή έχει λίγες θερμίδες. Δοκίμασαν τη δίαιτα για τρεις μήνες σε πρόσφατη μελέτη. Όσοι την ακολούθησαν έχασαν βάρος και παρουσίασαν μειώσεις στους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την ηλικία.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν τους ανθρώπους να μην ακολουθούν δίαιτες νηστείας, οι οποίες δεν βασίζονται σε έρευνα. Μιλήστε πρώτα με το γιατρό σας και αυτός θα σας συμβουλεύσει για το τι ακριβώς είναι κατάλληλο για εσάς.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι

Send this to a friend