Καρκίνος

Μικροβίωμα του εντέρου: Αλλαγές του μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη του καρκίνου στους καπνιστές

Μια έρευνα που παρουσιάστηκε στην Εβδομάδα Digestive Disease (DDW) 2020, ανέφερε ότι οι αλλαγές στο εντερικό μικροβίωμα αλληλεπιδρούν με το ανοσοποιητικό σύστημα και τελικά καταφέρνουν να επιβραδύνουν τον ρυθμό ανάπτυξης του καρκίνου. Σημειώνεται ότι η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια με διάφορους τύπους καρκίνου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, Δρ. Prateek Sharma, αυτή η σχέση ανοσοποιητικού και εντερικού μικροβιώματος έχει εντοπιστεί και σε άλλες παρόμοιες μελέτες σε ανθρώπους. Οι θεραπείες, τόνισε, που τροποποιούν το μικροβίωμα του εντέρου, θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα αποτελέσματα του καρκίνου για τους καπνιστές, οι οποίοι είναι ευαίσθητοι σε πολλούς τύπους καρκίνου που παρουσιάζουν επιδείνωση κατά τη θεραπεία.

Οι αλλαγές στο μικροβίωμα επιβραδύνουν την εξέλιξη του καρκίνου στους καπνιστές;

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το μικροβίωμα του εντέρου παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόοδο του καρκίνου. Για να μάθουν περισσότερα για τη συγκεκριμένη σχέση μεταξύ του καπνίσματος και του μικροβίου του εντέρου, οι ερευνητές τυχαιοποίησαν τα ποντίκια σε τέσσερις ομάδες. Η μια ομάδα αποτελούσε την ομάδα ελέγχου και λάμβανε μόνο αλατούχο διάλυμα, η δεύτερη ομάδα λάμβανε μόνο αντιβιοτικά για αποστείρωση του εντέρου, η τρίτη ομάδα αποτελούσε την «ομάδα καπνίσματος» και είχε εκτεθεί πριν από τέσσερις εβδομάδες σε καπνό και η τέταρτη ομάδα είχε εκτεθεί και αυτή στον καπνό, ενώ παράλληλα λάμβανε και αντιβιοτικά. Σε όλες τις ομάδες εγχύθηκαν καρκινικά κύτταρα. Οι καρκινικοί όγκοι μετρήθηκαν για δυο μήνες, καθώς η έκθεση των ποντικιών στον καπνό συνεχιζόταν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έκθεση στον καπνό προκάλεσε ανάπτυξη των καρκινικών όγκων σε όλους τους τύπους καρκίνου που δοκιμάστηκαν (παχέος εντέρου, παγκρέατος και ουροδόχου κύστης). Στην ομάδα που εκτέθηκε στον καπνό και λάμβανε αντιβιοτικά, το το μικροβίωμα του εντέρου εξοντώθηκε με αποτέλεσμα η επίδραση του καπνού που προάγει όπως γνωρίζουμε την εξέλιξη του καρκίνου. Ουσιαστικά, σύμφωνα με τους ερευνητές, η αύξηση του καρκίνου στα ποντίκια που εκτέθηκαν στον καπνό και λάμβαναν αντιβιοτικά που καθάριζαν το έντερο, ήταν παρόμοια με την εξέλιξη που παρατηρήθηκε στα ποντίκια που λάμβαναν αντιβιοτικά χωρίς να εκτεθούν στον καπνό.

Το ίδιο πείραμα επαναλήφθηκε σε ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί γενετικά, για να μην έχουν προσαρμοστική ανοσοαπόκριση. Σε αυτά τα ποντίκια, οι αλλαγές στο μικροβίωμα δεν επιβράδυναν τον ρυθμό ανάπτυξης του καρκίνου όταν εκτέθηκαν στον καπνό. Αυτό το εύρημα υποδηλώνει ότι η αλληλεπίδραση του μικροβιώματος με το ανοσοποιητικό σύστημα, επηρεάζει τον ρυθμό ανάπτυξης του καρκίνου.

Περαιτέρω έρευνα

Σύμφωνα με τον Sharma, χρειάζεται περεταίρω έρευνα για να διερευνηθεί η σχέση ανοσοποιητικού, καπνίσματος και μικροβιώματος του εντέρου σε ανθρώπους και να προσδιοριστεί το ποια βακτήρια, από αυτά που ζουν στο έντερο των καπνιστών, έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο ανοσοποιητικό και στον τρόπο ανάπτυξης του καρκίνου.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Changes to gut microbiome may slow cancer growth in smokers https://medicalxpress.com/news/2020-04-gut-microbiome-cancer-growth-smokers.html

Scientists recreate DNA damage caused by toxins from smoking https://medicalxpress.com/news/2020-04-scientists-recreate-dna-toxins.html

News tagged with immune system https://medicalxpress.com/tags/immune+system/

News tagged with gut microbiome https://medicalxpress.com/tags/gut+microbiome/

News tagged with cigarette smoke https://medicalxpress.com/tags/cigarette+smoke/