Διατροφή

Μήλα: Μπορεί η κατανάλωσή τους να μειώσει την χοληστερίνη;

Τα μήλα είναι πλούσια σε υγιεινά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα, ενώ παράλληλα περιέχουν πολυφαινόλες και φυτικές ίνες, συστατικά τα οποία, σύμφωνα με νέα έρευνα, μπορούν να μειώσουν την χοληστερίνη. (Χοληστερίνη: Όλα όσα θες να μάθεις!)

Τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στα μήλα, καθώς και σε άλλα φρούτα, αποδεδειγμένα συμβάλλουν στη βελτίωση της πεπτικής υγείας και στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου. (Είναι τα μήλα ωφέλιμα για άτομα με διαβήτη;)

Η κατανάλωση μήλων μειώνει την χοληστερίνη;

Υπάρχει περιορισμένη έρευνα για τη σχέση μήλων και χοληστερίνης. Μάλιστα, οι περισσότερες από τις υπάρχουσες μελέτες, δεν εξέτασαν την επίδραση ολόκληρων των μήλων στην χοληστερίνη, αλλά διατροφές συμπληρωμένες με τα υγιή συστατικά που υπάρχουν στα μήλα, όπως η πηκτίνη, οι πολυφαινόλες, οι φυτοστερόλες, οι διαλυτές φυτικές ίνες ή έναν συνδυασμό όλων αυτών των συστατικών. Σημειώνεται ότι οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες, έχουν πραγματοποιηθεί σε αρουραίους, αλλά ελάχιστες έχουν πραγματοποιηθεί σε ανθρώπους. (10 tips για μείωση της χοληστερίνης)

Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε αρουραίους, έχουν βρει ότι η ποσότητα φυτικών ινών (αδιάλυτες φυτικές ίνες και πηκτίνη) που υπάρχουν σε σχεδόν δύο μεσαίου μεγέθους μήλα, μπορεί να μειώσει τη συνολική χοληστερίνη έως και κατά 10% και να αυξήσει την HDL κατά περίπου 10%. (2 κοινοί μύθοι για τα φάρμακα της χοληστερίνης: Τι λένε οι ειδικοί;)

Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ανθρώπους, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 2-3 μήλων μεσαίου μεγέθους, μείωσε τα επίπεδα της ολικής χοληστερίνης από 5% μέχρι 10%. Τα επίπεδα της LDL μειώθηκαν κατά τουλάχιστον 7% σε ορισμένες μελέτες και τα επίπεδα HDL αυξήθηκαν έως και κατά 12%. Επίσης, μελέτες διαπίστωσαν ότι τα συστατικά των μήλων, που πιθανότατα συμβάλλουν στα βελτιωμένα επίπεδα χοληστερίνης, ήταν η πηκτίνη και οι πολυφαινόλες. (Πολυφαινόλες: Τι είναι και γιατί είναι τόσο σημαντικές για την υγεία μας;)

Επιπρόσθετα, μερικές μελέτες διαπίστωσαν ότι οι πολυφαινόλες που περιέχονται στα μήλα, μπορούν να μειώσουν την οξείδωση της LDL, η οποία συμβάλλει στον σχηματισμό  αθηροσκλήρωσης.

Σε γενικές γραμμές. τα αποτελέσματα των μελετών είναι ανάμικτα,  με ορισμένες μελέτες να διαπιστώνουν ένα μικρό όφελος από την κατανάλωση μήλων και άλλες να μην βρίσκουν καμιά σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στα μήλα και τα βελτιωμένα επίπεδα χοληστερίνης. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να λεχθεί με βεβαιότητα ότι τα μήλα μπορούν να μειώσουν την χοληστερίνη. (Χοληστερίνη: Νέα μέθοδος χαρτογράφησης του μεταβολισμού της στον εγκέφαλο)

Τι είναι η χοληστερίνη;

Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης ουσία, η οποία υπάρχει στο αίμα. Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται τη χοληστερίνη για το κτίσιμο των κυττάρων, ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Όταν η χοληστερίνη είναι υψηλή, αναπτύσσονται εναποθέσεις λίπους στα αιμοφόρα αγγεία, οι οποίες, όταν είναι αυξημένες, δυσκολεύουν τη ροή του αίματος μέσα από τις αρτηρίες. Μερικές από αυτές τις εναποθέσεις, μπορούν να σπάσουν και να σχηματίσουν θρόμβους αίματος, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η υψηλή χοληστερίνη μπορεί να είναι κληρονομική, αλλά πιο συχνά είναι αποτέλεσμα ανθυγιεινού τρόπου ζωής. Η υγιεινή διατροφή, η σωματική άσκηση και η φαρμακευτική αγωγή –αν είναι απαραίτητη- μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης.

Σημειώνεται ότι η υψηλή χοληστερίνη δεν προκαλεί συμπτώματα, οπότε ο μοναδικός τρόπος ανίχνευσής της είναι η εξέταση αίματος. (Τα κοινά λάθη που ανεβάζουν τη χοληστερίνη)


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Can an Apple a Day Keep High Cholesterol Levels at Bay? https://www.verywellhealth.com/health-benefits-of-apples-pectin-and-cholesterol-697704

Can an Apple a Day Help Keep Cancer Away? https://www.nfcr.org/blog/can-an-apple-a-day-help-keep-cancer-away/

The Nutrition Source https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/apples/

Polyphenolic Compounds Analysis of Old and New Apple Cultivars and Contribution of Polyphenolic Profile to the In Vitro Antioxidant Capacity https://www.mdpi.com/2076-3921/7/1/20

High cholesterol https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/symptoms-causes/syc-20350800