Διατροφή

Μηλόξιδο: 5 εντυπωσιακά οφέλη του και τι πρέπει να προσέξετε

Το μηλόξιδο χρησιμοποιείται ευρύτατα στη μαγειρική και ταυτόχρονα παρουσιάζει ορισμένα σημαντικά οφέλη υγείας, με αποτέλεσμα να αποτελεί ένα δημοφιλές σπιτικό γιατροσόφι.

Τι είναι το μηλόξιδο;

Το μηλόξιδο παρασκευάζεται από τη ζύμωση των σακχάρων του μήλου, η οποία οδηγεί σε μετατροπή αυτών σε οξικό οξύ και στη συνέχεια σε ξίδι. Στο εμπόριο το μηλόξιδο διατίθεται φιλτραρισμένο, δηλαδή σε μορφή διαυγούς υγρού, ή αφιλτράριστο (οργανικό), το οποίο περιέχει ακόμη πρωτεΐνες, ένζυμα και μερικά ευεργετικά βακτήρια, που του δίνουν μια θολή εμφάνιση.

Ποια είναι τα πιθανά οφέλη υγείας του μηλόξιδου;

  1. Καταπολεμά ορισμένους παθογόνους μικροοργανισμούς

Το μηλόξιδο μπορεί να βοηθήσει στην αναστολή της ανάπτυξης ορισμένων παθογόνων μικροοργανισμών, όπως τα βακτήρια Escherichia coli και Staphylococcus aureus, καθώς και ο μύκητας Candida albicans.

Παραδοσιακά το μηλόξιδο χρησιμοποιείται πολύ συχνά ως συντηρητικό τροφίμων, για τον καθαρισμό και απολύμανση επιφανειών, καθώς και για τη φροντίδα πληγών, λόγω των αντιμικροβιακών ιδιοτήτων του.

  1. Βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου του αίματος

Η συνεισφορά του μηλόξιδου στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη υγείας του.

Συγκεκριμένα, μια σειρά από μελέτες έχουν δείξει πως το μηλόξιδο μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης, ύστερα από ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες. Η ευεργετική αυτή δράση του μηλόξιδου έχει αποδοθεί στο οξικό οξύ, που περιέχει, το οποίο παρεμποδίζει τη δράση των ενζύμων που βοηθούν στην αφομοίωση του αμύλου και προκαλούν απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα.

Επιπλέον, σύμφωνα με μια μελέτη του 2007, η κατανάλωση δύο κουταλιών της σούπας μηλόξιδου πριν τον ύπνο, μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένα επίπεδα της γλυκόζης νηστείας στο αίμα το επόμενο πρωί.

  1. Συμβάλει στην απώλεια βάρους

Ορισμένες μελέτες, κυρίως σε ζώα, υποστηρίζουν πως το μηλόξιδο μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, μέσω αύξησης της αίσθησης πληρότητας, η οποία οδηγεί στην κατανάλωση λιγότερων θερμίδων.

Η καθημερινή κατανάλωση 1-2 κουταλιών της σούπας μηλόξιδου από παχύσαρκα άτομα για 3 μήνες, έδειξε επίσης ευεργετικά αποτελέσματα όσον αφορά τη μείωση του κοιλιακού λίπους και απώλεια βάρους, σύμφωνα με μια μελέτη του 2018.

  1. Ενισχύει την υγεία του δέρματος

Το μηλόξιδο είναι αρκετά γνωστό για τη χρήση του στην προστασία του δέρματος και θεραπεία διαφόρων δερματικών παθήσεων, όπως το έκζεμα, η ξηροδερμία και η ακμή.

Η τοπική χρήση μηλόξιδου θεωρείται πως μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του φυσικού pH του δέρματος, βελτιώνοντας έτσι τον προστατευτικό φραγμό του.

Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του μηλόξιδου θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση δερματικών λοιμώξεων, που προκαλούν ορισμένα παθογόνα βακτήρια.

  1. Ανακουφίζει από τον πονόλαιμο

Μια από τις πιο παλιές παραδοσιακές χρήσεις του μηλόξιδου αφορά την ανακούφιση του πονόλαιμου. Συγκεκριμένα, οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητές του θεωρείται πως μπορεί να βοηθούν στην καταπολέμηση των βακτηρίων που προκαλούν πονόλαιμο, με αποτέλεσμα οι γαργάρες με μηλόξιδο να θεωρούνται αρκετά ευεργετικές.

Ωστόσο, λόγω της υψηλής οξύτητας του μηλόξιδου, απαιτείται αραίωση αυτού με αρκετό νερό πριν τη χρήση, διότι σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στο λαιμό και να επιδεινώσει τον πόνο.

Ποιους κινδύνους ενέχει η χρήση μηλόξιδου;

Σε γενικές γραμμές η χρήση του μηλόξιδου θεωρείται ασφαλής, όμως σε μερικές περιπτώσεις, όπως η παρατεταμένη επαφή με το δέρμα και η κατανάλωση σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να παρουσιαστούν ορισμένες ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Για παράδειγμα, η τοπική εφαρμογή του μηλόξιδου σε σημεία του δέρματος όπου υπάρχουν κονδυλώματα ή άλλες δερματικές παθήσεις, μπορεί να προκαλέσει χημικά εγκαύματα, ενώ η επαφή του με το σμάλτο των δοντιών μπορεί να το βλάψει σοβαρά, λόγω της υψηλής οξύτητάς του.

Η κατανάλωση μηλόξιδου σε μεγάλες ποσότητες ή χωρίς πρώτα να αραιωθεί με νερό, μπορεί επίσης να προκαλέσει εγκαύματα στην πεπτική οδό (λαιμός, οισοφάγος, στομάχι), καθώς και να μειώσει υπερβολικά τα επίπεδα καλίου στο αίμα.

Τέλος, το μηλόξιδο μπορεί να αλληλοεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, όπως τα καθαρτικά, τα διουρητικά, τα αντιπηκτικά και άλλα φάρμακα για καρδιακές παθήσεις και σακχαρώδη διαβήτη.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved