Διατροφή

Μηλόξιδο: Πώς ωφελεί την ανθρώπινη υγεία;

Τι είναι το ξίδι;

Το ξίδι παράγεται όταν τα βακτήρια που υπάρχουν σε χυμούς φρούτων, στο κρασί, στο μέλι και σε άλλα παρόμοια υγρά, αρχίσουν να τρέφονται από τα σάκχαρα και το αλκοόλ αυτών των προϊόντων. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός διαλύματος οξικού οξέος που περιέχει διάφορα θρεπτικά συστατικά. Το μηλόξιδο λοιπόν, ξεκινά να δημιουργείται από τον χυμό του μήλου και παρόλο που δεν φαίνεται να παρέχει ιδιαίτερα οφέλη στην υγεία, σε σύγκριση με άλλα είδη ξιδιού, η ήπια του γεύση του έχει αυξήσει την δημοτικότητα και την φήμη του.

Πώς ωφελεί την ανθρώπινη υγεία το μηλόξιδο;

1. Απώλεια βάρους

Σε μια μικρή μελέτη, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που έπιναν περίπου 56 γραμμάρια ξίδι (αραιωμένο με νερό) την ημέρα, έτειναν να χάνουν βάρος ελαφρώς ταχύτερα και λίπος στην κοιλιά. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το ξίδι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια μεγάλου αριθμού κιλών.

2. Χαμηλότερο σάκχαρο αίματος

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ξίδι μπορεί να βοηθήσει κάποιον με διαβήτη να ελέγξει την γλυκόζη του αίματος του μετά το γεύμα, καθώς και να σταθεροποιήσει την εξέταση A1c, που δείχνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα του ασθενούς για τους τελευταίους 3-4 μήνες. Τονίζεται ότι το ξίδι δεν μπορεί να θεραπεύσει τον διαβήτη ούτε να αντικαταστήσει την φαρμακευτική αγωγή, ωστόσο μερικά κουταλάκια του γλυκού κατά τη διάρκεια του γεύματος μπορούν να βοηθήσουν, αρκεί να μην πάσχετε από νεφρική νόσο.

3. Έλεγχος ινσουλίνης

Το ξίδι μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ινσουλίνης σε χαμηλότερα επίπεδα μετά το φαγητό. Να υπενθυμίσουμε ότι τα κύτταρα χρειάζονται την συγκεκριμένη ορμόνη για να πάρουν γλυκόζη από το αίμα και να την χρησιμοποιήσουν για ενέργεια. Ωστόσο, η υπερβολική έκκριση ινσουλίνης μπορεί να κάνει το σώμα λιγότερο ευαίσθητο στην εν λόγω ορμόνη (αντίσταση στην ινσουλίνη), μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2 ή να επιδεινώσει την ήδη υπάρχουσα κατάσταση.

4. Καταπολέμηση μικροβίων

Το μηλόξιδο και κάθε είδους ξίδι, μπορεί να σκοτώσει ορισμένα μικρόβια λόγω του οξικού οξέος που περιέχει.

5. Τσίμπημα μέδουσας

Το ξίδι μπορεί πράγματι να αντιμετωπίσει το τσίμπημα της μέδουσας, αποτρέποντας τα κύτταρα της μέδουσας (νηματοκύστες) από το να μεταδώσουν το δηλητήριο τους, οπότε είναι καλό να έχετε μαζί σας πάντα ένα μπουκαλάκι όταν πάτε στην παραλία. Όταν επιστρέψετε στο σπίτι βυθίστε το σημείο του τσιμπήματος σε ζεστό νερό για να απομακρύνετε το δηλητήριο.

6. Λεύκανση δοντιών

Το ξίδι μπορεί να λευκάνει τα δόντια, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να φθείρει το σμάλτο, το λεπτό, σκληρό, εξωτερικό στρώμα προστασίας των δοντιών. Είναι καλύτερο λοιπόν, να χρησιμοποιείτε λευκαντική οδοντόκρεμα αν θέλετε τα δόντια σας να είναι λευκά, παρά ξίδι.

7. Προστασία κυττάρων

Οι πολυφαινόλες είναι χημικές ενώσεις που υπάρχουν στα φρούτα, στα λαχανικά, στο κρασί, στον καφέ και στην σοκολάτα, που στην ουσία είναι αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες που συνδέονται με τον καρκίνο και άλλες ασθένειες. Ως εκ τούτου, οι πολυφαινόλες στο μηλόξιδο είναι εξίσου χρήσιμες και προστατευτικές.

+ 8 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Apple Cider Vinegar Remedies: Do They Work? https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-apple-cider-remedies

Vinegar: Medicinal Uses and Antiglycemic Effect https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1785201/

Examination of the antiglycemic properties of vinegar in healthy adults https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20068289/

Vinegar consumption can attenuate postprandial glucose and insulin responses; a systematic review and meta-analysis of clinical trials https://www.diabetesresearchclinicalpractice.com/article/S0168-8227(16)30851-8/fulltext?rss=yes

Taking aim at belly fat https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/taking-aim-at-belly-fat

Effect and mechanisms of action of vinegar on glucose metabolism, lipid profile, and body weight https://www.researchgate.net/publication/265131270_Effect_and_mechanisms_of_action_of_vinegar_on_glucose_metabolism_lipid_profile_and_body_weight

Beyond the Hype: Apple Cider Vinegar as an Alternative Therapy https://thewholeu.uw.edu/2015/07/07/beyond-the-hype-apple-cider-vinegar-as-an-alternative-therapy/

Making Vinegar at Home https://www.popsci.com/diy/article/2008-12/making-vinegar-home/