Διατροφή

Μηλόξυδο: Μύθοι και αλήθειες για τα οφέλη του στην ανθρώπινη υγεία

Το μηλόξυδο (ACV) είναι στην ουσία ένα διάλυμα οξικού οξέος που προέρχεται από ζυμωμένα μήλα. Το διάλυμα οξικού οξέος προκύπτει από μια διαδικασία ζύμωσης όταν προστίθεται μαγιά και συγκεκριμένα βακτήρια σε διάφορα τρόφιμα και ποτά που προέρχονται από υδατάνθρακες, όπως το κρασί, τα μήλα, τα αχλάδια, τα μούρα, τα πεπόνια, το μέλι, η μπύρα, η καρύδα, οι πατάτες, το σιρόπι σφενδάμου, οι κόκκοι κλπ. Ειδικότερα, σε αυτά τα τρόφιμα και τα ποτά, αρχικά προστίθεται η ζύμη στην οποία υπάρχουν διάφοροι μικροοργανισμοί που μετατρέπουν τη ζάχαρη σε αλκοόλη και στη συνέχεια προστίθεται ένα βακτήριο που ονομάζεται Acetobacter, το οποίο μετατρέπει το αλκοόλ σε οξικό οξύ.

Το μηλόξυδο, χρησιμοποιείται από πολλούς ανθρώπους που προτιμούν τα φυσικά προϊόντα, ως φάρμακο, επειδή γενικά θεωρείται ένα ασφαλές προϊόν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αποδεδειγμένα το μηλόξυδο ωφελεί την υγεία με πολλούς τρόπους. Μάλιστα, το ξύδι χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ως φάρμακο και συγκεκριμένα, ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε για να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις, να θεραπεύσει τα τραύματα και να ανακουφίσει τον βήχα. Ωστόσο, γύρω από τις φαρμακευτικές ιδιότητες του μηλόξυδου υπάρχουν πολλοί μύθοι και άλλες τόσες αλήθειες, τις οποίες θα απαριθμήσουμε πιο κάτω.

Ποιες φαρμακευτικές ιδιότητες έχει στ΄ αλήθεια το μηλόξυδο;

1. «Το μηλόξυδο μειώνει το βάρος»

Το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και στη μείωση του λίπους της κοιλιάς. Σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν υπέρβαροι ενήλικες, διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν 1 ή 2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο διαλυμένο σε νερό, έτειναν να χάνουν βάρος γρηγορότερα από αυτούς που δεν έπιναν. Επίσης, το λίπος στην κοιλιά τους άρχισε να μειώνεται περισσότερο συγκριτικά με όσους δεν έπιναν μηλόξυδο. Σε κάθε περίπτωση, αν ο στόχος σας είναι να χάσετε βάρος, τότε το ζεστό νερό με 1-2 κουταλιές μηλόξυδο μπορεί να σας βοηθήσει, ωστόσο να θυμάστε πως για να χάσετε βάρος πρέπει να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή και να ασκείστε.

2. «Το μηλόξυδο μειώνει το σάκχαρο του αίματος»

Το μηλόξυδο είναι ένα φυσικό φάρμακο που μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του σακχάρου του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι βοηθά τα άτομα με διαβήτη να βελτιώσουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους μετά από ένα γεύμα, ενώ παράλληλα βελτιώνει και το επίπεδο της αιμοσφαιρίνης A1c. Να υπενθυμίσουμε ότι τα χρόνια υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα καταστρέφουν τους ιστούς και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, νεφρικής νόσου και τύφλωσης. Ρίξτε δύο κουταλάκια του γλυκού μηλόξυδο σε ζεστό νερό και καταναλώστε το κατά τη διάρκεια των γευμάτων σας ή χρησιμοποιήστε το στη σαλάτα, για να διατηρήσετε το σάκχαρο του αίματος σας σε υγιές επίπεδο.

3. «Το μηλόξυδο μειώνει την ινσουλίνη»

Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, το μηλόξυδο μειώνει τα επίπεδα της ινσουλίνης.  Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που μεταφέρει τα σάκχαρα από την κυκλοφορία του αίματος στα διάφορα κύτταρα, δίνοντας ενέργεια στο σώμα. Τα ψηλά επίπεδα ινσουλίνης είναι επικίνδυνα διότι μπορούν  να προκαλέσουν αντίσταση στην ινσουλίνη, μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα γίνεται λιγότερο ευαίσθητο στην ινσουλίνη και καθίσταται λιγότερο ικανό να απορροφά τα σάκχαρα από την κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Αν έχετε διαβήτη τύπου 2, αντίσταση στην ινσουλίνη ή διαβήτη, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τυχόν παρενέργειες.

4. «Το μηλόξυδο εξουδετερώνει όλα τα μικρόβια»

Το μηλόξυδο έχει αντισηπτικές ιδιότητες και ως εκ τούτου μπορεί να σκοτώσει κάποια βακτηρίδια, αλλά όχι όλα. Οι σάλτσες που χρησιμοποιούμε στη σαλάτα, λέγεται ότι έχουν την ικανότητα να σκοτώνουν το βακτήριο Ε. Coli, τη σαλμονέλα και άλλους μικροοργανισμούς, ωστόσο, το μηλόξυδο όπως είπαμε, δεν μπορεί  να σκοτώσει όλους τους μικροοργανισμούς, οπότε είναι απαραίτητο να πλένετε όλα τα προϊόντα καλά πριν τα χρησιμοποιήσετε. Επιπρόσθετα, το μηλόξυδο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την απολύμανση πληγών, διότι μπορεί να κάψει το δέρμα.

5. «Το μηλόξυδο καταπολεμά την πιτυρίδα»

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι το μηλόξυδο μπορεί  να καταπολεμήσει την πιτυρίδα, ωστόσο, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι αποτελεσματικό. Επιπρόσθετα, μια άλλη κοινή, αλλά λανθασμένη, άποψη είναι ότι το μηλόξυδο μπορεί να καταπολεμήσει τα υπολείμματα που μένουν στο τριχωτό της κεφαλής από την επανειλημμένη χρήση προϊόντων περιποίησης και σαμπουάν. Στην περίπτωση που έχετε πιτυρίδα, μην χρησιμοποιείτε μηλόξυδο, αλλά μόνο εξειδικευμένα προϊόντα, όπως αντιπιτυριδικά σαμπουάν ή οτιδήποτε άλλο σας συστήσει ο δερματολόγος σας.

6. «Το μηλόξυδο σκοτώνει τις ψείρες»

Μια κοινή αντίληψη των παππούδων μας, είναι ότι το ξύδι σκοτώνει τις ψείρες, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Σε μια μελέτη στην οποία μελετήθηκε η αποτελεσματικότητα του μηλόξυδου στην αντιμετώπιση των ψειρών, μαζί με 5 άλλες σπιτικές θεραπείες (ελαιόλαδο, λιωμένο βούτυρο, βαζελίνη, αλκοόλ και μαγιονέζα), το μηλόξυδο βρέθηκε στην τελευταία θέση αποτελεσματικότητας. Εάν έχετε ψείρες, συμβουλευτείτε το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

7. «Το μηλόξυδο αντιμετωπίζει τα τσιμπήματα της μέδουσας»

Πράγματι, το μηλόξυδο είναι μια αποτελεσματική θεραπεία έναντι στα τσιμπήματα των μεδουσών, έτσι είναι καλό να έχετε ένα μπουκαλάκι μαζί σας στην παραλία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αποτελεσματικότητα του οφείλεται στην ιδιότητα του να απενεργοποιεί τα νηματοκύτταρα, τα κελιά της μέδουσας που περιέχουν αγκαθωτά – δηλητηριώδη νήματα. Στην περίπτωση που σας τσιμπήσει μέδουσα, βυθίστε το σημείο του τσιμπήματος σε ζεστό νερό με μηλόξυδο, καθώς το ζεστό νερό απενεργοποιεί το δηλητήριο.

8. «Το μηλόξυδο λευκαίνει τα δόντια»

Πράγματι, το μηλόξυδο λευκαίνει τα δόντια, την ίδια στιγμή όμως, που προκαλεί και ζημιά. Ειδικότερα, το μηλόξυδο είναι όξινο (χαμηλό σε pH), επομένως διαβρώνει το σμάλτο, το σκληρό εξωτερικό στρώμα των δοντιών, με αποτέλεσμα τα δόντια να γίνονται πιο μαλακά και ευαίσθητα. Σε κάθε περίπτωση, εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μηλόξυδο, περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας. Φυσικά είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε λευκαντικές οδοντόκρεμες ή να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας εάν τα δόντια σας δεν είναι τόσο λευκά όσο θα θέλατε.

9. «Το μηλόξυδο βελτιώνει την υγεία του γαστρεντερικού»

Όπως είπαμε και προηγουμένως, το μηλόξυδο είναι ένα προϊόν που έχει υποστεί ζύμωση, οπότε περιέχει μερικούς προβιοτικούς οργανισμούς, όπως το Lactobacillus. Σημειώνεται ότι για να επιβιώσουν αυτοί οι μικροοργανισμοί, το μηλόξυδο πρέπει να είναι μη παστεριωμένο. Επιπρόσθετα, περιέχει πρεβιοτική πηκτίνη, έναν τύπο διαλυτής ίνας που υπάρχει συνήθως σε φρούτα και λαχανικά. Τόσο η πηκτίνη, όσο και τα προβιοτικά (ευεργετικά βακτήρια), ενισχύουν την χλωρίδα του γαστρεντερικού συστήματος.

10. «Το μηλόξυδο βοηθά στις αιμορροΐδες»

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να απαλλαγούν από τις αιμορροΐδες, βάζοντας μηλόξυδο στην επιφάνεια τους, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά. Η αρχική αίσθηση είναι καταπραϋντική, αλλά το μηλόξυδο είναι όξινο και καίει το δέρμα, χειροτερεύοντας τα συμπτώματα. Για τη θεραπεία των αιμορροΐδων μιλήστε με τον γιατρό σας.

11. «Τα αντιοξειδωτικά του μηλόξυδου βελτιώνουν την υγεία»

Το μηλόξυδο περιέχει αντιοξειδωτικά που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες καταπολεμούν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Σημειώνεται ότι οι βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες παίζουν σημαντικό ρόλο στις καρδιαγγειακές παθήσεις, τον καρκίνο και σε πολλές άλλες καταστάσεις υγείας. Να υπενθυμίσουμε ότι οι αντιφλεγμονώδεις πολυφαινόλες υπάρχουν στα φρούτα, στα λαχανικά, στον καφέ, στο κρασί και στη σοκολάτα. Το μηλόξυδο, σύμφωνα με τους ειδικούς, περιέχει πολυφαινόλες, όπως το γαλακτικό οξύ, οι κατεχίνες, το φερουλικό οξύ, το καφεϊκό οξύ και άλλα, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν το να πίνει κάποιος μηλόξυδο μπορεί να προστατεύσει από ασθένειες και ως εκ τούτου χρειάζονται περεταίρω μελέτες.

12. «Το μηλόξυδο μειώνει την αρτηριακή πίεση»

Τα αποτελέσματα διαφόρων ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε αρουραίους, υποδηλώνουν ότι το μηλόξυδο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ωστόσο, οι ερευνητές δεν μπορούν να πουν ότι το ίδιο συμβαίνει και στους ανθρώπους. Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το οξικό οξύ που υπάρχει στο μηλόξυδο, ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου, ενός ορυκτού που είναι σημαντικό για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, αλλά τονίζουν ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να αποδειχτεί κάτι τέτοιο.

13. «Το μηλόξυδο μειώνει την όρεξη»

Πράγματι το μηλόξυδο μπορεί να μειώσει την όρεξη. Ειδικότερα, μελέτες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν για πρωινό άσπρο ψωμί ή κέικ μαζί με μηλόξυδο, ένιωθαν πιο χορτασμένοι συγκριτικά με όσους δεν κατανάλωναν μηλόξυδο. Επιπρόσθετα, όσοι κατανάλωναν μηλόξυδο είχαν μειωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους συγκριτικά με όσους δεν κατανάλωναν, ωστόσο, οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη καθορίσει τον λόγο που το μηλόξυδο έχει αντιγλυκαιμικά αποτελέσματα.

14. «Το μηλόξυδο βοηθά στην αντιμετώπιση μολύνσεων του αφτιού»

Αποτελέσματα διαφόρων μελετών, δείχνουν ότι η τοποθέτηση διαλύματος (2%) αραιωμένου μηλόξυδου στα αφτιά, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων. Ωστόσο, την ίδια στιγμή το μηλόξυδο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα ή να βλάψει τα εξωτερικά κύτταρα της τρίχας του κοχλία (το τμήμα του αφτιού που ανιχνεύει τους ήχους). Οι επιστήμονες λοιπόν, συνιστούν να μην χρησιμοποιείτε μηλόξυδο στα αφτιά σας και να επισκέπτεστε κάποιον ειδικό σε περίπτωση μόλυνσης.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Apple Cider Vinegar: Myths And Facts About Benefits And Remedies https://www.medicinenet.com/apple_cider_vinegar_myths_facts_benefits_remedies/article.htm

Apple Cider Vinegar: Myths and Facts About Benefits and Remedies https://www.onhealth.com/content/1/remedies_facts_myths_apple_cider_vinegar_benefits