Μολυσματικές ασθένειες

Μην διστάσετε να επισκεφτείτε το νοσοκομείο για επείγουσες καταστάσεις ακόμη και εν καιρώ COVID-19

Τώρα με την COVID-19, το νοσοκομείο αποτελεί «άβατο» για του περισσότερους πολίτες και αυτό έχει πίσω του μια λογική που θα δούμε παρακάτω. Όλοι πιστεύουν πως μέσα στο νοσοκομείο επικρατεί ένα χάος, με τους νοσηλευτές να τρέχουν πάνω κάτω. Η πραγματικότητα ωστόσο, είναι άλλη. Στα νοσοκομεία σήμερα επικρατεί περισσότερη ηρεμία από ότι παλαιότερα. Αυτό είναι λογικό, δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις δίνουν οδηγίες στους πολίτες να μένουν στο σπίτι όσο περισσότερο γίνεται και να κρατούν κοινωνικές αποστάσεις. Σύμφωνα όμως με τον Scott Weiner, εκείνο που δεν είναι λογικό, είναι η μείωση των καθημερινών επισκέψεων των ασθενών για άλλους τυπικούς λόγους, όπως οι πονοκέφαλοι, οι κοιλιακοί πόνοι και οι πόνοι στο στήθος. Που είναι όλοι εκείνοι οι ασθενείς που επισκέπτονταν για έκτακτα περιστατικά τα επείγοντα σε καθημερινή βάση;

Γιατί οι άνθρωποι επισκέπτονται λιγότερο τα νοσοκομεία εν καιρώ COVID-19;

Οι άνθρωποι αποφεύγουν να επισκέπτονται τα επείγοντα λόγω του φόβου τους να μην κολλήσουν COVID-19. Μάλιστα, ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, αναφέρει ότι παρατηρείται σχεδόν 40% μείωση στη χρήση των εργαστηρίων του καρδιακού καθετηριασμού για τη θεραπεία της οξείας σοβαρής καρδιακής προσβολής. «Οι επισκέψεις για τραύματα και για τροχαία ατυχήματα, είναι λογικό να μειωθούν αυτό το διάστημα, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι είναι στο σπίτι, αλλά οι επισκέψεις για καρδιακές προσβολές πώς μειώθηκαν;», αναρωτιέται εύλογα ο Weiner.

Αυτή την εύλογη απορία έρχεται να λύσει μια νέα δημοσκόπηση από το American College of Emergency Physicians and Morning Consult. Όπως διαπίστωσε η δημοσκόπηση, 4 στους 5 ασθενείς δεν επισκέπτονται τα νοσοκομεία γιατί φοβούνται ότι θα κολλήσουν COVID-19, ενώ τα ¾ των ασθενών δεν επισκέπτονται τα νοσοκομεία γιατί θεωρούν ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψη είναι τόσο επιβαρυμένο που δεν θα άντεχε άλλα περιστατικά.

Όπως υπογραμμίζει ο Weiner, είναι πολύ συγκινητική η ευαισθησία των ανθρώπων για την μη επιβάρυνση του συστήματος, αλλά είναι πολύ πιο σημαντικό να μην καθυστερούν την περίθαλψη τους για πραγματικά σοβαρές καταστάσεις, όπως η καρδιακή προσβολή ή το εγκεφαλικό επεισόδιο. Η καθυστέρηση της θεραπείας αυτών των περιστατικών θα μπορούσε να επιδεινώσει δραστικά την κατάσταση τους. «Παρά τον δισταγμό που μπορεί να νιώθετε, μην καθυστερήσετε να επισκεφτείτε τα επείγοντα εάν εμφανίσετε συμπτώματα όπως πόνος στο στήθος, νευρολογικές αλλαγές, σοβαρός κοιλιακός πόνος ή άλλες ανησυχητικές αλλαγές στην υγεία σας», τονίζει ο Weiner.

Οι επισκέψεις στα επείγοντα είναι ασφαλείς;

Τα τμήματα των επειγόντων περιστατικών, τώρα με την πανδημία, έχουν κάνει πολλές αλλαγές για να διατηρήσουν την ασφάλεια των ασθενών.

Εάν χρειάζεστε ασθενοφόρο, καλέστε το. Οι γιατροί θα φορούν μάσκες και ασπίδες προσώπου ανεξάρτητα από τα συμπτώματα σας, για να προστατεύσουν τόσο εσάς, όσο και τον εαυτό τους. Εάν επισκεφτείτε μόνοι σας τα επείγοντα, το προσωπικό θα σας κάνει μερικές ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματα σας και την πιθανή έκθεση σας στην COVID-19, έτσι ώστε να προσδιορίσει το πού θα σας τοποθετήσει με ασφάλεια. Επιπρόσθετα, πολλά νοσοκομεία, έχουν κατασκευάσει τοίχους γύρω από τα κρεβάτια που κάποτε χωρίζονταν με κουρτίνες για περαιτέρω προφύλαξη.

Είναι επίσης πιθανόν να σας ζητηθεί να φορέσετε μάσκα και είναι απίθανο να αφήσουν κάποιον άλλο να εισέλθει μαζί σας στο νοσοκομείο, οπότε φροντίστε να έχετε μαζί σας κινητό τηλέφωνο και φορτιστή, μήπως χρειαστεί να σας κρατήσουν μέσα. Το προσωπικό, θα προσπαθήσει μάλιστα, να περάσει μαζί σας όσο λιγότερο χρόνο γίνεται στο δωμάτιο, τόσο για τη δική σας, όσο και για τη δική του ασφάλεια.

Στην περίπτωση που δεν χρειάζεται να παραμείνετε στο νοσοκομείο, τότε ο γιατρός σας θα σας παρακολουθεί μέσω τηλεθεραπείας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να συνομιλείτε με τον γιατρό σας μέσω βιντεοκλήσεων από το σπίτι σας, περιορίζοντας την πιθανότητα να κολλήσετε COVID-19, αλλά εάν η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που η επίσκεψη σας στο νοσοκομείο είναι απαραίτητη, τότε, «να είστε βέβαιοι», λέει ο Weiner, «ότι οι γιατροί θα σας φροντίσουν κατάλληλα, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας».

Εάν πρέπει να εισαχθείτε στο νοσοκομείο, θα εξεταστείτε για COVID-19, ακόμα κι αν δεν έχετε συμπτώματα. Ασθενείς που είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα ή έχουν συμπτώματα που υποδηλώνουν COVID-19, μεταφέρονται σε μια ειδική μονάδα. Ακόμα και στους ορόφους που νοσηλεύονται ασθενείς χωρίς COVID-19, το προσωπικό λαμβάνει τις μέγιστες προφυλάξεις, για να αποφύγει τη διάδοση της ασθένειας.

Συμπερασματικά

Η καθυστέρηση της ιατρικής περίθαλψης για επείγοντα περιστατικά, όπως οι καρδιακές προσβολές, μπορεί να επιδεινώσει σημαντικά την κατάσταση της υγείας σας. Να θυμάστε ότι τα νοσοκομεία είναι έτοιμα να σας φροντίσουν με ασφάλεια, είτε το πρόβλημα σας σχετίζεται με την COVID-19, είτε όχι.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Go to the hospital if you need emergency care, even in the era of COVID-19 https://www.health.harvard.edu/blog/go-to-the-hospital-if-you-need-emergency-care-even-in-the-era-of-covid-19-2020050519760

Reduced Rate of Hospital Admissions for ACS during Covid-19 Outbreak in Northern Italy https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2009166?query=RP

Reduction in ST-Segment Elevation Cardiac Catheterization Laboratory Activations in the United States during COVID-19 Pandemic http://www.onlinejacc.org/content/accj/early/2020/04/07/j.jacc.2020.04.011.full.pdf

Public Poll: Emergency Care Concerns Amidst COVID-19 https://www.emergencyphysicians.org/article/covid19/public-poll-emergency-care-concerns-amidst-covid-19