Καρκίνος

Μην καταναλώνετε κορεσμένα λιπαρά αν πάσχετε από καρκίνο προστάτη

Αρνητικές οι συνέπειες μιας διατροφής με κορεσμένα λιπαρά στον καρκίνο του προστάτη

Νέα έρευνα δείχνει πως η κατανάλωση τροφών με κορεσμένα λιπαρά μπορεί να επιδεινώσει τον καρκίνο του προστάτη, καθώς το κορεσμένο λίπος οδηγεί στον επαναπρογραμματισμό κυττάρων που σχετίζονται με την εξάπλωση του καρκίνου του προστάτη, με αποτέλεσμα τα άτομα αυτά να κινδυνεύουν να αναπτύξουν την πιο επιθετική και θανατηφόρα μορφή του.

Οι ερευνητές εδώ και αρκετά χρόνια γνωρίζουν πως η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο σε αρκετές μορφές καρκίνου, όμως τώρα έχουν στοιχεία πως η τακτική υπερκατανάλωση τροφών πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί να κάνει τον καρκίνο του προστάτη να εξαπλωθεί ή να λάβει μια επιθετικότερη μορφή. Υπάρχουν ορισμένα γονίδια και ανάμεσα τους το γονίδιο MYC που παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία καρκίνου και στην διασπορά του. Μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά φαίνεται να δημιουργεί παρόμοιες συνθήκες στον οργανισμό με αυτές που δημιουργούνται όταν το παραπάνω γονίδιο αρχίζει να έχει ανεξέλεγκτη δράση και έκφραση.

Νέα έρευνα για τα λιπαρά και τον καρκίνο του προστάτη

Για τις ανάγκες της νέας αυτής έρευνας οι μελετητές με βάση τις απαντήσεις ερωτηματολογίων που λήφθηκαν από τα Health Professionals Follow-Up Study και Physician Health Study, διαχώρισαν τους ασθενείς με καρκίνο στον προστάτη σε κατηγορίες. Αυτές βασίζονταν στο ποσοστό λίπους που είχε η δίαιτα τους και στη συνέχεια, στο είδος των λιπαρών που λάμβαναν, δηλαδή κορεσμένα, μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα λιπαρά.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως το ζωικό λίπος και συγκεκριμένα η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών μιμούνται την υπερβολική έκφραση του γονιδίου MYC, ενώ τα αποτελέσματα αυτά επικυρώθηκαν και από εργαστηριακές μελέτες.

Οι ασθενείς που είχαν την μεγαλύτερη ημερήσια πρόσληψη κορεσμένου λίπους ήταν τέσσερις φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο του προστάτη, σε σχέση με ασθενείς που εμφάνιζαν τα χαμηλότερα επίπεδα κατανάλωσης κορεσμένου λίπους, ανεξάρτητα από την ηλικίας τους ή το διάστημα που είχε γίνει η αρχική διάγνωση.

Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί για τα κορεσμένα λιπαρά

Για τους παραπάνω λόγους οι επιστήμονες συμβουλεύουν να μη γίνεται υπερκατανάλωση ζωικών λιπαρών και οι ασθενείς να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, που να είναι βασισμένη στη Μεσογειακή διατροφή και να περιέχει πολλά λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης καθώς και όσπρια και ξηρούς καρπούς. Επίσης, επιτρέπεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών, πουλερικών και ψαριού, ενώ η χρήση του ελαιόλαδου σε σχέση με τα άλλα έλαια δείχνει να υπερτερεί και θα πρέπει να προτιμάται από τους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη.


+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

HIGH-FAT DIET FUELS PROSTATE CANCER’S GROWTH futurity.org/prostate-cancer-high-fat-diet-2223092-2/

COMPUTER MODEL FLAGS AGGRESSIVE PROSTATE CANCER futurity.org/prostate-cancer-computer-model-1930012/

IS SATURATED FAT LESS DANGEROUS AT BREAKFAST? futurity.org/saturated-fats-jet-lag-1132632-2/