Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Μήνας ευαισθητοποίησης για τη νόσο του Parkinson: Τι γνωρίζουμε για τη νόσο;

Ο Απρίλιος ήταν ο μήνας ευαισθητοποίησης για τη νόσο του Parkinson, έτσι είναι μια καλή ευκαιρία να εξετάσουμε το τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για αυτήν την προοδευτική διαταραχή του νευρικού συστήματος. (11 Τρόποι με τους οποίους οι φυσικοθεραπευτές βοηθούν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου Πάρκινσον)

Σήμερα, εκτιμάται ότι περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες και περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο, ζουν με τη νόσο του Parkinson, σύμφωνα με την American Parkinson Disease Association. (10 Αλήθειες και 3 Παρανοήσεις για τη νόσο του Πάρκινσον)

Τι είναι η νόσος του Parkinson;

Η νόσος του Parkinson είναι μια προοδευτική διαταραχή που επηρεάζει το νευρικό σύστημα και τα μέρη του σώματος που ελέγχονται από τα νεύρα. Τα συμπτώματα της νόσου ξεκινούν αργά, με τα πρώτα συμπτώματα (τρέμουλο στο ένα χέρι) να είναι ελάχιστα αισθητά. Το τρέμουλο είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της διαταραχής, αλλά ορισμένα άτομα εμφανίζουν και δυσκαμψία και επιβράδυνση της κίνησης στα αρχικά στάδια. (Ο βελονισμός μειώνει το άγχος σε ασθενείς με Πάρκινσον)

Παρόλο που η νόσος του Parkinson δεν μπορεί να θεραπευτεί, τα φάρμακα μπορεί να βελτιώσουν σημαντικά τα συμπτώματα. Περιστασιακά, οι γιατροί προτείνουν χειρουργική επέμβαση για τη ρύθμιση ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου και τη βελτίωση των συμπτωμάτων. (Προβλήματα όρασης: Ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας για τα άτομα με Πάρκινσον;)


Ποια συμπτώματα προκαλεί η νόσος του Parkinson;

Τα σημεία και τα συμπτώματα της νόσου του Parkinson διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Τα πρώιμα σημάδια είναι ήπια και συνήθως περνούν απαρατήρητα. Τα συμπτώματα ξεκινούν στη μία πλευρά του σώματος και χειροτερεύουν, μέχρι τελικά να επηρεάσουν και την άλλη πλευρά. (Ποιες είναι οι αιτίες του τρόμου ηρεμίας στη νόσο του Πάρκινσον;)

Τα σημεία και τα συμπτώματα του Parkinson περιλαμβάνουν:

  • Τρέμουλο: Ρυθμικό τρέμουλο που αρχίζει από το ένα χέρι ή τα δάχτυλα. Το τρέμουλο συνήθως μειώνεται κατά την εκτέλεση μιας εργασίας.
  • Επιβράδυνση της κίνησης (βραδυκινησία): Με την πάροδο του χρόνου, η νόσος του Parkinson επιβραδύνει την κίνηση, καθιστώντας τις απλές εργασίες δύσκολες και χρονοβόρες. Τα βήματα γίνονται πιο μικρά κατά το περπάτημα και το σήκωμα από την καρέκλα καθίσταται δύσκολο.
  • Ακαμψία μυών: Μυϊκή δυσκαμψία σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Οι δύσκαμπτοι μύες είναι επώδυνοι και περιορίζουν το εύρος της κίνησης.
  • Διαταραγμένη στάση και ισορροπία: Η στάση του σώματος τείνει να είναι σκυφτή. Τα προβλήματα ισορροπία αυξάνουν τον κίνδυνο πτώσης.
  • Αλλαγές ομιλίας: Η ομιλία γίνεται πιο αργή και μονότονη.
  • Αλλαγές γραφής: Το γράψιμο γίνεται ιδιαίτερα δύσκολο.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου της νόσου του Parkinson;

Οι παράγοντες κινδύνου της νόσου του Parkinson περιλαμβάνουν:

  • Ηλικία: Οι νεαροί άνθρωποι σπάνια εμφανίζουν νόσο του Parkinson. Η νόσος ξεκινά συνήθως στη μέση ηλικία και επηρεάζει κυρίως ηλικιωμένους 60 ετών και άνω, ενώ ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία.
  • Κληρονομικότητα: Τα άτομα με στενούς συγγενείς με νόσο του Parkinson διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν την ασθένεια, ωστόσο ο κίνδυνος αυτός είναι μικρός. Σημειώνεται ο κίνδυνος μεγαλώνει αν στο οικογενειακό σας περιβάλλον έχετε πολλά άτομα με την νόσο.
  • Φύλο: Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν νόσο του Parkinson από ότι οι γυναίκες.
  • Έκθεση σε τοξίνες: Η συνεχής έκθεση σε ζιζανιοκτόνα και φυτοφάρμακα μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τον κίνδυνο για νόσο του Parkinson.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved