Τι αισθάνεσαι;

Έγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Μήνας ευαισθητοποίησης για τη νόσο του Parkinson: Τι γνωρίζουμε για τη νόσο;

Ο Απρίλιος ήταν ο μήνας ευαισθητοποίησης για τη νόσο του Parkinson, έτσι είναι μια καλή ευκαιρία να εξετάσουμε το τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για αυτήν την προοδευτική διαταραχή του νευρικού συστήματος.

Σήμερα, εκτιμάται ότι περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες και περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο, ζουν με τη νόσο του Parkinson, σύμφωνα με την American Parkinson Disease Association.

Τι είναι η νόσος του Parkinson;

Η νόσος του Parkinson είναι μια εκφυλιστική ασθένεια του νευρικού συστήματος που συνήθως αργεί να εντοπιστεί, με αποτέλεσμα όταν εντοπίζεται να έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί βλάβες στο νευρικό σύστημα.  Η φαρμακευτική αγωγή μάλιστα, που χορηγείται στους ασθενείς, απλά περιορίζει τα συμπτώματα και δεν θεραπεύει τη νόσο.

Ποια συμπτώματα προκαλεί η νόσος του Parkinson;

Τα συμπτώματα που προκαλεί η νόσος του Parkinson, μπορεί να διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, ωστόσο, τα πιο κοινά είναι:

Πρώιμα συμπτώματα πριν την εμφάνιση κινητικών προβλημάτων:

Κινητικά προβλήματα:

Δευτερογενή συμπτώματα:

  • Τάση για κλήση προς τα πίσω
  • Μειωμένη κίνηση χεριών κατά το βάδισμα
  • Ανέκφραστο πρόσωπο
  • Συγκεχυμένη ομιλία

Πιο σοβαρά συμπτώματα:

Σημειώνεται ότι τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν από τη μία πλευρά του σώματος και παραμένουν χειρότερα σε εκείνη την πλευρά, ακόμη και όταν τα συμπτώματα αρχίσουν να επηρεάζουν και τις δύο πλευρές του σώματος.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου της νόσου του Parkinson;

Οι παράγοντες κινδύνου της νόσου του Parkinson περιλαμβάνουν:

  • Ηλικία: Οι νεαροί άνθρωποι σπάνια εμφανίζουν νόσο του Parkinson. Η νόσος ξεκινά συνήθως στη μέση ηλικία και επηρεάζει κυρίως ηλικιωμένους 60 ετών και άνω, ενώ ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία.
  • Κληρονομικότητα: Τα άτομα με στενούς συγγενείς με νόσο του Parkinson διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν την ασθένεια, ωστόσο ο κίνδυνος αυτός είναι μικρός. Σημειώνεται ο κίνδυνος μεγαλώνει αν στο οικογενειακό σας περιβάλλον έχετε πολλά άτομα με την νόσο.
  • Φύλο: Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν νόσο του Parkinson από ότι οι γυναίκες.
  • Έκθεση σε τοξίνες: Η συνεχής έκθεση σε ζιζανιοκτόνα και φυτοφάρμακα μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τον κίνδυνο για νόσο του Parkinson.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

What do you know about Parkinson's disease? https://medicalxpress.com/news/2021-04-parkinson-disease.html

Convincing evidence that type 2 diabetes is associated with increased risk of Parkinson's https://medicalxpress.com/news/2021-03-convincing-evidence-diabetes-parkinson.html

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι