Πρόληψη και θεραπεία

Μηνιγγίτιδα: όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Τι είναι η μηνιγγίτιδα;

Η μηνιγγίτιδα είναι μια σοβαρή λοίμωξη των μηνίγγων, των μεμβρανών δηλαδή  που καλύπτουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Είναι μια καταστροφική ασθένεια και παραμένει μια σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία. Η ασθένεια μπορεί να προκληθεί από πολλά διαφορετικά παθογόνα, όπως βακτήρια, μύκητες ή ιούς, αν και αυτή που  παρατηρείται συχνότερα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι  βακτηριακή μηνιγγίτιδα.

Πολλά διαφορετικά βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν μηνιγγίτιδα, με τα  Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae και Neisseria meningitidis να είναι τα συχνότερα. Αν και η μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε ανεξαρτήτως ηλικίας,  κατά κύριο λόγο προσβάλονται μωρά, παιδιά προσχολικής ηλικίας και νέους.

Πώς μεταδίδεται η μηνιγγίτιδα;

Τα βακτήρια που προκαλούν μηνιγγίτιδα μεταδίδονται από άτομο σε άτομο μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού μας συστήματος. Φυσικά η στενή και παρατεταμένη επαφή – όπως το φιλί, το φτέρνισμα ή ο βήχας, όπως επίσης η διαβίωση σε κοντινή απόσταση με ένα μολυσμένο άτομο, διευκολύνει την εξάπλωση της νόσου. Η μέση περίοδος επώασης είναι 4 ημέρες, αλλά μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 2 και 10 ημερών. Τα βακτήρια μπορούν να μεταφερθούν στο λαιμό και μερικές φορές μπορεί να κατακλύσουν την άμυνα του σώματος επιτρέποντας τη μόλυνση να εξαπλωθεί μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα  αρχικά συμπτώματα της Μηνιγγιτιδοκοκκικής Νόσου είναι παρόμοια με αυτά της γρίπης, γεγονός που πολλές φορές μπορεί να μπερδέψει τους γονείς. Η εξέλιξη της νόσου όμως είναι τάχιστη.

Τα τυπικά συμπτώματα είναι τα παρακάτω:

Λιγότερο σύνηθη συμπτώματα αποτελούν τα κάτωθι:

Πρόληψη

Το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης αυτή τη στιγμή είναι ο εμβολιασμός. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα κυκλοφορούν μηνιγγιτιδοκοκκικά εμβόλια για τις συχνότερες οροομάδες (Α,Β,C,W,Y).

ΠΟΥ: Νικώντας τη μηνιγγίτιδα μέχρι το 2030

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Υγείας η μηνιγγίτιδα παραμένει μια  ασθένεια με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας  παγκοσμίως , ενώ η τάση της να δημιουργεί πανδημίες αποτελούν σημαντική πρόκληση για τα συστήματα υγείας, τις οικονομίες και την κοινωνία.  Μάλιστα,η  μηνιγγίτιδα προκάλεσε περίπου 250.000 θανάτους το 2019, αφήνοντας ένα στα πέντε προσβεβλημένα άτομα με μακροχρόνιες καταστροφικές συνέπειες στην υγεία των ασθενών.

Αν και η μηνιγγίτιδα είναι μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό μέσω του εμβολιασμού, η πρόοδος είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με  άλλες ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο ΠΟΥ προχώρησε  το 2019 στην ανάπτυξη ενός παγκόσμιου οδικού χάρτη που παρουσιάζει ένα όραμα και κάποιες κατευθυντήριες γραμές για την καταπολέμηση της μηνιγγίτιδας έως το 2030, με τη συμμετοχή εκατοντάδων ειδικών, εκπροσώπων κρατών μελών, εταίρων κλπ

Το πρόγραμμα  «Προς έναν κόσμο απαλλαγμένο από μηνιγγίτιδα έως το 2030», αποτελείται από 3 στόχους:

  1. Εξάλειψη επιδημιών βακτηριακής μηνιγγίτιδας.
  2. Μείωση των περιπτώσεων βακτηριακής μηνιγγίτιδας που μπορεί να προληφθεί με εμβόλιο κατά 50% και των θανάτων κατά 70%.
  3. Μείωση αναπηρίας και βελτίωση της ποιότητας ζωής μετά από μηνιγγίτιδα

Οι παραπάνω στόχοι μπορούν να  επιτευχθούν μέσων συντονισμένων και αλληλένδετων ενεργειών. Πιο συγκεκριμένα:

  • Πρόληψη και ο έλεγχος της επιδημίας  μέσω της ανάπτυξης νέων προσιτών εμβολίων
  • Διάγνωση και θεραπεία, με επίκεντρο την ταχεία διάγνωση της μηνιγγίτιδας και τη βέλτιστη διαχείριση.
  • Παρακολούθηση της νόσου για σωστή καθοδήγηση ως προς την πρόληψη και τον έλεγχο της μηνιγγίτιδας.
  • Φροντίδα και υποστήριξη όσων έχουν προσβληθεί από μηνιγγίτιδα, με επίκεντρο την έγκαιρη αναγνώριση και τη βελτιωμένη πρόσβαση στη φροντίδα και υποστήριξη για μετέπειτα αποτελέσματα από μηνιγγίτιδα
  •  Δέσμευση για τη διασφάλιση της υψηλής ευαισθητοποίησης για τη μηνιγγίτιδα  και την αύξηση του δικαιώματος στην πρόληψη, τη θεραπεία και τις υπηρεσίες μετέπειτα φροντίδας.

Η πρόληψη και σε αυτή τη περίπτωση σώζει ζωές. Ρώτησε το γιατρό σου και ενημερώσου για τα διαθέσιμα εμβόλια.