Μολυσματικές ασθένειες

Μηνιγγίτιδα: Πώς μπορεί να προστατευθεί ένας έφηβος;

Οι έφηβοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μηνιγγίτιδας;

Τα βακτήρια και οι ιοί που προκαλούν μηνιγγίτιδα – μια ασθένεια που οδηγεί σε φλεγμονή στον εγκέφαλο και στον νωτιαίο μυελό – μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα σε κοιτώνες και σε σχολικές τάξεις. Επιπρόσθετα, οι έφηβοι μπορούν να τα μεταδώσουν ευκολότερα, γιατί συνηθίζουν να μοιράζονται τα προσωπικά τους αντικείμενα, το ποτό και το φαγητό τους.

Πόσο σοβαρή είναι η μηνιγγίτιδα;

Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι πολύ σοβαρή και μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή του εφήβου. Ο θάνατος μπορεί να συμβεί σε λίγες μόνο ώρες. Οι περισσότεροι άνθρωποι, ευτυχώς, αναρρώνουν από μηνιγγίτιδα. Ωστόσο, από τη μόλυνση μπορεί να προκύψουν μόνιμες αναπηρίες (όπως εγκεφαλική βλάβη, απώλεια ακοής και μαθησιακές δυσκολίες).

Ποια είναι τα πρώτα σημάδια λοίμωξης μηνιγγίτιδας;

Τα πρώτα συμπτώματα είναι συνήθως πυρετός, έμετος, πονοκέφαλος και αδιαθεσία. Πόνος στα άκρα, ανοιχτόχρωμο δέρμα και κρύα χέρια και πόδια εμφανίζονται συχνά νωρίτερα από το εξάνθημα, δυσκαμψία στο λαιμό, αντιπάθεια σε έντονα φώτα και σύγχυση. Η σηψαιμία μπορεί να εμφανιστεί με ή χωρίς μηνιγγίτιδα.

Πώς μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος μηνιγγίτιδας στους εφήβους;

1. Εμβολιασμός

Ένας εύκολος τρόπος για την πρόληψη της βακτηριακής μηνιγγίτιδας είναι ο εμβολιασμός. Τα παιδιά, 11-12 ετών, εμβολιάζονται συνήθως με ένα συζευγμένο εμβόλιο μηνιγγιτιδοκοκκικού. Ωστόσο, επειδή η προστασία εξασθενεί με τον καιρό, οι έφηβοι πρέπει να κάνουν και ένα ενισχυτικό εμβόλιο κάπου στα 16 τους χρόνια. Συζητήστε με τον γιατρό σας για περαιτέρω πληροφορίες και συμβουλές.

2. Πλύσιμο χεριών

Τα μικρόβια της μηνιγγίτιδας εξαπλώνονται μέσω του αέρα και μέσω των αντικειμένων που αγγίζει ένα μολυσμένο άτομο. Αυτά τα μικρόβια μπορούν να κολλήσουν στα χέρια ενός εφήβου και να καταλήξουν στη μύτη ή το στόμα του, ειδικά σε μια σχολική τάξη στην οποία βρίσκονται περίπου 20 παιδιά. Υπενθυμίστε στο έφηβο παιδί σας το πόσο σημαντικό είναι να πλένει τα χέρια του τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, με νερό και σαπούνι.

3. Αποφυγή ανταλλαγής αντικειμένων

Όταν το παιδί σας ήταν μικρότερο, συνηθίζατε να του λέτε να μοιράζεται τα πράγματα του με τα άλλα παιδιά, ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση η γενναιοδωρία δεν είναι και τόσο καλή ιδέα. Η ανταλλαγή γυαλιών και άλλων προσωπικών αντικειμένων, όπως το κραγιόν και η οδοντόβουρτσα, είναι ενας πολύ καλός τρόπος μετάδοσης της μόλυνσης. Υπενθυμίστε στο έφηβο παιδί σας ότι πρέπει να έχει τα δικά του προσωπικά αντικείμενα, τα οποία δεν πρέπει να μοιράζεται σε καμία περίπτωση με τους φίλους του.

4. Άγγιγμα προσώπου

Η μύτη, το στόμα και τα μάτια είναι οι κύριες είσοδοι βακτηρίων και ιών στο σώμα, ανάμεσα τους και τα βακτήρια και οι ιοί που προκαλούν μηνιγγίτιδα. Πείτε λοιπόν στο παιδί σας ότι είναι πολύ σημαντικό να κρατά τα χέρια του μακριά από το πρόσωπο του, ειδικά εάν δεν τα έχει πλύνει. Πολύ σημαντικό επίσης, είναι να μην δαγκώνει τα νύχια του και να μην τρίβει τα μάτια του.

5. Καθαριότητα

Οι περισσότεροι έφηβοι βαριούνται να καθαρίσουν το δωμάτιο τους και συνήθως τα εφηβικά δωμάτια είναι ακατάστατα. Ενημερώστε ωστόσο το παιδί σας, ότι οι καλές συνήθειες καθαρισμού μπορούν να το προστατεύσουν από την οποιαδήποτε ασθένεια. Ειδικότερα, οι ιοί και τα βακτήρια της μηνιγγίτιδας τείνουν να ζουν για αρκετό χρονικό διάστημα σε επιφάνειες, ως εκ τούτου, αν τα ακουμπήσει κάποιος και ακολούθως αγγίξει το πρόσωπο του θα αρρωστήσει. Με βάση αυτό, εξηγήστε στο παιδί σας ότι πρέπει να καθαρίζει τις επιφάνειες του δωματίου του με απολυμαντικό και κυρίως αυτές που αγγίζονται από πολλούς ανθρώπους, όπως το ποντίκι του υπολογιστή, τα πόμολα, το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης κ.ο.κ.

6. Φτέρνισμα

Όταν ένας άνθρωπος είναι άρρωστος -ανεξάρτητα από την αιτία- και φτερνιστεί ή βήξει, εκσφενδονίζει μολυσμένα σταγονίδια, τα οποία μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Εξηγήστε στον έφηβο σας ότι όταν είναι άρρωστος πρέπει να βήχει και να φτερνίζεται είτε στο μέσα μέρος του αγκώνα του, είτε σε ένα χαρτομάντηλο και ποτέ στον αέρα.

7. Αντιβιοτικά

Στην περίπτωση που ένα έφηβο παιδί ήρθε σε επαφή με κάποιον με βακτηριακή μηνιγγίτιδα, τότε τα αντιβιοτικά μπορούν να αποτρέψουν την ασθένεια. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Σημειώνεται ότι τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν κατά της ιογενούς μηνιγγίτιδας.

8. Υγιεινή διατροφή

Ένας βασικός τρόπος αποφυγής της οποιασδήποτε λοίμωξης, είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Φτιάξτε λοιπόν υγιεινά γεύματα στο παιδί σας, που θα περιλαμβάνουν:

  • Σπανάκι, μπρόκολο, λάχανο ή άλλα φυλλώδη λαχανικά
  • Φρούτα, όπως φράουλες, πεπόνια και πορτοκάλια
  • Ξηροί καρποί και σπόροι
  • Ψωμί και ζυμαρικά ολικής αλέσεως
  • Γαλακτοκομικές τροφές, όπως γάλα και γιαούρτι
  • Λιπαρές πρωτεΐνες, όπως ψάρια και στήθος κοτόπουλου χωρίς δέρμα

9. Καλός ύπνος

Ο ανεπαρκής ύπνος μειώνει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τα μικρόβια. Οι έφηβοι χρειάζονται 8-10 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κοιμάται περισσότερο.

10. Αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ

Το κάπνισμα και το αλκοόλ είναι δύο συνήθειες που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος. Ως εκ τούτου, τόσο το κάπνισμα, όσο και η κατανάλωση αλκοόλ – ειδικά η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ– αυξάνουν τις πιθανότητες των εφήβων να μολυνθούν από διάφορες λοιμώξεις (ανάμεσα τους και η μηνιγγίτιδα) και να τις μεταδώσουν σε άλλους.


+ 10 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved