Παιδί, Ψυχική υγεία

Μήπως χρειαζεστε αποτοξίνωση από το κινητό τηλέφωνο;

Γιατί κάποιοι είναι εξαρτημένοι από το κινητό τηλέφωνο;

Με την αλματώδη πρόοδο της τεχνολογίας και την ευρεία διάδοση των κινητών τηλεφώνων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν ένα μεγάλο μέρος της ημέρας στο κινητό τους, κάτι το οποίο μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην σωματική και την ψυχική υγεία τους. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις άλλωστε που εμφανίζεται μια έντονη εξάρτηση από το κινητό, με αποτέλεσμα το άτομο να μη μπορεί να ζήσει χωρίς το κινητό του ούτε για μια ώρα και αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εργασία του, αλλά και στις σχέσεις του με τον περίγυρο.

Γιατί χρειάζεται να κάνει κάποιος αποτοξίνωση από το κινητό;

Πολλές φορές μια αποτοξίνωση είναι επιβεβλημένη, προκειμένου να μπορέσει να επανέλθει στους φυσιολογικούς του ρυθμούς, να αποβάλει τυχόν στρες που έχει προκληθεί από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να αποκαταστήσει τις διαπροσωπικές του σχέσεις.

Πιο αναλυτικά, έρευνα της Nielsen Company έδειξε πως ο μέσος Αμερικάνος περνά τουλάχιστον 11 ώρες την ημέρα στο κινητό του, είτε παίζοντας παιχνίδια, είτε παρατηρώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε σερφάροντας στο διαδίκτυο. Επιπλέον, έτερη έρευνα της Common Sense Media αποκάλυψε πως το 50% των εφήβων παραδέχτηκε πως είναι εξαρτημένο από το κινητό τηλέφωνο, κάτι που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην κοινωνική ζωή και την ψυχολογία.

Τι μπορεί να προκαλέσει η εξάρτηση από το κινητό;

Πολυάριθμες έρευνες έχουν δείξει πως η πολύωρη χρήση του κινητού και ιδιαίτερα η χρήση του πριν από τον βραδινό ύπνο σχετίζεται με αϋπνία, κακή ποιότητα ύπνου, προβλήματα συγκέντρωσης και άγχος. Έρευνα της Αμερικάνικης Εταιρείας Ψυχολογίας έδειξε πως το 18% των ενηλίκων θεωρεί πως η τεχνολογία προκαλεί μεγάλο στρες στη ζωή τους, ενώ, τέλος, έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία αποκάλυψε πως η πολύωρη χρήση κινητών στους νεαρούς ενήλικες συνδέεται με άγχος, κατάθλιψη και διαταραχές ύπνου.

Έτσι, οι ειδικοί καταλήγουν πως η πολύωρη χρήση κινητών τηλεφώνων συνδέεται με κατάθλιψη, αύξηση κοινωνικού άγχους και έντονο στρες καθώς οι έφηβοι κυρίως αισθάνονται υποχρεωμένοι να παρακολουθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συγκρίνουν τη ζωή τους με αυτή των γνωστών τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αν δουν κάποιες αναρτήσεις από ταξίδια ή μέρη που επισκέφτηκαν οι φίλοι τους να αισθάνονται άσχημα αν δεν έχουν κάνει κάτι αντίστοιχο και να τους δημιουργείται στρες και η ανάγκη να αποδείξουν πως και η δική τους ζωή είναι εξίσου ενδιαφέρουσα.

Το κινητό τηλέφωνο πολλές φορές κατέχει σημαντική θέση στη ζωή πολλών ανθρώπων και τους εμποδίζει να ζήσουν την κανονική τους ζωή, ενώ δεν είναι λίγες εκείνες οι περιπτώσεις όπου το άτομο αποκόβεται από την οικογένεια του και τους φίλους του, καθώς είναι διαρκώς απασχολημένο με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αντί λοιπόν να συναναστραφεί με την οικογένεια του και τους φίλους του αισθάνεται την ανάγκη να παρακολουθεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που δημιουργεί ένταση στις σχέσεις του με τους γύρω που αποζητούν την προσοχή του.

Πως γίνεται η αποτοξίνωση από το κινητό τηλέφωνο;

Για τους παραπάνω λόγους πολλές φορές είναι επιβεβλημένο να γίνει μια αποτοξίνωση προκειμένου το άτομο να βρει ξανά τις ισορροπίες του και να αποβάλει το άγχος που τους δημιουργεί το τηλέφωνο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν και σίγουρα η καλύτερη μορφή αποτοξίνωσης είναι η πλήρης αποχή, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αδύνατον κάποιος να μη χρησιμοποιήσει καθόλου το τηλέφωνο του για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που μπορεί να είναι ένας ή δύο μήνες.

Ενδέχεται να χρειάζεται το τηλέφωνο για να επικοινωνήσει με την οικογένεια του και τους συναδέλφους του, να πρεπει να ελέγχει τα email του ή να είναι σε επαφή με ότι μπορεί να σχετίζεται με την εργασία του. Έτσι, οι ειδικοί προτείνουν να θέσει κάποια όρια στη χρήση του. Για παράδειγμα, μπορεί μετά την εργασία του να μην χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνο παρά μόνο για κλήσεις, ή να θέσει ένα ημερήσιο όρο χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή παιχνιδιών που δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30 λεπτά.

Αν το άτομο αισθάνεται άσχημα με αυτό, ή δεν μπορεί να κρατηθεί μακριά από το τηλέφωνο ούτε για λίγα λεπτά ή τέλος, αισθάνεται κατάθλιψη ή θυμό μετά από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αυτό σημαίνει πως έχει έντονη εξάρτηση από το κινητό του τηλέφωνο και πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην προαναφερθείσα αποτοξίνωση ή και να ζητήσει βοήθεια από ειδικό.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved