Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Μήπως έχετε ηπατίτιδα και δεν το γνωρίζετε; 7 σημάδια που πρέπει να προσέξετε

Η ηπατίτιδα C, προκαλείται από έναν ιό που δημιουργεί φλεγμονή του ήπατος, και μπορεί να επιφέρει σοβαρές επιπλοκές, όπως  καρκίνο του ήπατος και να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο εάν δεν αντιμετωπιστεί.

Μία από τις πιο περίπλοκες πτυχές της ηπατίτιδας C, είναι ότι μπορεί να περάσει απαρατήρητη για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκαλώντας σιωπηλά ζημιά. Όλες οι λοιμώξεις από ηπατίτιδα C ξεκινούν με μια οξεία φάση, η οποία τυπικά παρουσιάζει ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα.

Η οξεία ηπατίτιδα C δεν οδηγεί πάντα σε χρόνια πάθηση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσέξετε ορισμένα σημάδια που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε αν έχετε ηπατίτιδα C, η οποία όσο νωρίτερα εντοπιστεί, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η θεραπεία της. (4 διαφορές μεταξύ της ηπατίτιδας Α, Β και C)

Ποια σημάδια μπορεί να υποδεικνύουν ηπατίτιδα C;

1. Πεπτικά προβλήματα

Στην οξεία φάση της ηπατίτιδας C, εάν εμφανιστούν συμπτώματα, αυτά αφορούν το στομάχι.

Τα κοινά πεπτικά συμπτώματα της οξείας ηπατίτιδας C είναι τα ακόλουθα:

2. Συχνοί πυρετοί

Λίγες εβδομάδες μετά τη μόλυνση, ένα άτομο με ηπατίτιδα C, μπορεί να εμφανίσει πυρετό. Παρόλο που ο πυρετός δεν αποτελεί απαραίτητα σημάδι ηπατίτιδας, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας εάν η θερμοκρασία του σώματός σας ξεπερνά πολύ συχνά τους 38 βαθμούς κελσίου. (Αυτοάνοση ηπατίτιδα: Τι είναι και πώς διαφέρει από άλλες μορφές;)

3. Αλλοιωμένο χρώμα στο δέρμα και στα μάτια

Περίπου 1 στα 5 άτομα με ηπατίτιδα C, θα εμφανίσουν ίκτερο. Λόγω της κακής ηπατικής λειτουργίας, αρχίζει να συσσωρεύεται στο σώμα μια φυσική ουσία που ονομάζεται χολερυθρίνη, η οποία δημιουργεί μια κίτρινη απόχρωση στα μάτια και το δέρμα. Ο ίκτερος είναι τυπικό σημάδι ηπατικής νόσου. (4 διαφορές μεταξύ της ηπατίτιδας Α, Β και C)

4. Πόνος και Κόπωση

Ο επίμονος σωματικός πόνος είναι  κοινό σημάδι της χρόνιας ηπατίτιδας C. Σε συνδυασμό με τη συνολική κόπωση, ο πόνος γίνεται συνήθως αισθητός στις αρθρώσεις και τους μυς. Ο πόνος στις αρθρώσεις εμφανίζεται συνήθως από το οξύ στάδιο της νόσου. (Ηπατίτιδα C: Με ποιους τρόπους ΔΕΝ μεταδίδεται;)

5. Αλλαγές στο χρώμα των ούρων και των κοπράνων

Τα άτομα με ηπατίτιδα C αναφέρουν αλλαγές στο χρώμα των ούρων και των κοπράνων τους. Συγκεκριμένα, τα ούρα τους είναι πιο σκούρα από το συνηθισμένο και τα κόπρανά τους τείνουν να θυμίζουν πηλό.

Σε σοβαρές περιπτώσεις ηπατίτιδας C, τα κόπρανα είναι πιο σκούρα, ως αποτέλεσμα της κίρρωσης, μιας κατάστασης που εμποδίζει τη σωστή λειτουργία του ήπατος, λόγω των ουλών που προκαλούνται από τις μακροχρόνιες βλάβες. (Ηπατίτιδα C: Πώς προκαλεί αναιμία; Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

6. Εύκολη αιμορραγία και μώλωπες

Τα άτομα με ηπατική νόσο είναι πιο επιρρεπή στην αιμορραγία και στους μώλωπες. Αυτό, είναι συχνότερο στην χρόνια ηπατίτιδα C, γι’ αυτό φροντίστε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε ότι αιμορραγείτε ή εμφανίζετε μώλωπες πιο συχνά και πιο εύκολα από ότι συνήθως.

7. Επαναλαμβανόμενη φαγούρα στο δέρμα

Τα εξανθήματα και γενικά ο κνησμός του δέρματος, δεν αποτελούν σημάδι σοβαρού προβλήματος. Ωστόσο, εάν διαπιστώσετε ότι έχετε τακτικά φαγούρα, μιλήστε με τον γιατρό σας, γιατί αυτό μπορεί να αποτελεί σημάδι χρόνιας ηπατίτιδας C. (Φλεγμονή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την οξεία και την χρόνια φλεγμονή)