Πρόληψη και θεραπεία

Moderna: Το ενισχυτικό εμβόλιο αυξάνει την προστασία κατά της Μετάλλαξης Όμικρον

Η Moderna ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η αναμνηστική δόση του εμβολίου που δημιούργησε για τη νόσο COVID-19 αυξάνει τα επίπεδα των αντισωμάτων που μπορούν να καταπολεμήσουν την μετάλλαξη όμικρον.

Το ενισχυτικό εμβόλιο της Moderna προστατεύει από την μετάλλαξη όμικρον;

Η δόση των 50 μικρογραμμαρίων του mRNA εμβολίου της Moderna, που στην ουσία αναλογεί στη μισή δόση που χορηγήθηκε στους πρώτους εμβολιασμούς, κατάφερε να αυξήσει το επίπεδο των αντισωμάτων που καταπολεμούν την μετάλλαξη όμικρον. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δελτίο τύπου της εταιρείας, τα αντισώματα από την τρίτη δόση, στα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη, ένα μήνα μετά τη λήψη του εμβολίου αυξήθηκαν κατά 3.700%.

Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι η ενισχυτική δόση των 100 μικρογραμμαρίων, που αναλογεί στη δόση που χορηγήθηκε στους αρχικούς εμβολιασμούς, αύξησε τα επίπεδα των αντισωμάτων κατά 8.300%. Σημειώνεται ότι η Moderna εξακολουθεί να μελετά τη δόση των 100 μικρογραμμαρίων ως ενισχυτικό εμβόλιο, αλλά με βάση τις μέχρι τώρα κλινικές της δοκιμές, θεωρεί ότι είναι γενικά ασφαλής.

Η μελέτη της Moderna ήταν μικρή και σε αυτήν συμμετείχαν 20 υγιή άτομα. Οι συμμετέχοντες, πριν τη λήψη της τρίτης δόσης, κλήθηκαν να δώσουν αίμα, ώστε οι ερευνητές να μπορέσουν να μετρήσουν τα εξουδετερωτικά τους αντισώματα, τα οποία αποτελούν μια από τις πρώτες γραμμές άμυνας του οργανισμό ενάντια στους ιούς και τα μικρόβια. Διαπιστώθηκε λοιπόν, ότι τα επίπεδα των συγκεκριμένων αντισωμάτων, που μπορούν να απενεργοποιήσουν την μετάλλαξη όμικρον, ήταν χαμηλά. Ένα μήνα μετά τη λήψη της τρίτης δόσης, οι επιστήμονες επανέλαβαν την πιο πάνω διαδικασία και διαπίστωσαν ότι τα εξουδετερωτικά αντισώματα που απενεργοποιούν την μετάλλαξη όμικρον ήταν πλέον σημαντικά αυξημένα.

Σύμφωνα με την διευθύνων σύμβουλο της Moderna, Stéphane Bancel, «η δραματική αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 εξαιτίας της μετάλλαξης όμικρον είναι ανησυχητική. Ωστόσο, τα δεδομένα της παρούσας μελέτης, που δείχνουν ότι στο παρόν στάδιο το εγκεκριμένο ενισχυτικό εμβόλιο της Moderna μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων, είναι καθησυχαστικά».

Η Moderna θα συνεχίσει την παραγωγή εμβολίων επόμενης γενιάς, τα οποία έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την καταπολέμηση μεταλλάξεων, όπως η Δέλτα και η Όμικρον, αλλά στο μεταξύ, η λήψη των ενισχυτικών εμβολίων κρίνεται απαραίτητη, υπογράμμισε η Bancel.

Σε τι διαφέρει η μετάλλαξη Όμικρον από τα άλλα στελέχη του κορωνοϊού;

Η μετάλλαξη Όμικρον (στέλεχος B.1.1.529), φέρει ένα σημαντικά μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων, πάνω από 50, ξεπερνώντας τα μέχρι τώρα υπάρχοντα στελέχη. Περίπου 30 από τις μεταλλάξεις αυτές εντοπίζονται κυρίως στο τμήμα του γονιδιώματος του ιού το οποίο κωδικοποιεί την πρωτεΐνη-ακίδα, την οποία χρησιμοποιεί για να εισέλθει στα κύτταρα του οργανισμού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για έναν πολύ ασυνήθιστο συνδυασμό μεταλλάξεων, οι οποίες είτε βοηθούν τον ιό να αποφεύγει την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, είτε αυξάνουν τη μεταδοτικότητά του. Ως αποτέλεσμα, η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιθανόν να είναι σε θέση να διαφύγει από την ανοσολογική προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια, αφού είναι κατασκευασμένα με βάση προηγούμενα στελέχη με διαφορετική πρωτεΐνη- ακίδα.

Επιπλέον, ένας μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων εντοπίζεται σε μια περιοχή του ιού την οποία χρησιμοποιεί για να προσδένεται στην επιφάνεια των ανθρώπινων κυττάρων. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι το στέλεχος Βήτα φέρει μία μετάλλαξη στην περιοχή αυτή, το στέλεχος Δέλτα φέρει δύο, ενώ το στέλεχος Όμικρον φέρει πάνω από 15 μεταλλάξεις. Τα αντισώματα του οργανισμού μπορούν και προσδένονται στην περιοχή, εμποδίζοντας έτσι τον ιό από το να εισέλθει στον οργανισμό, γεγονός στο οποίο βασίζονται τα εμβόλια που έχουν κυκλοφορήσει ως τώρα. Είναι λογικό λοιπόν, ότι μεταλλάξεις που επηρεάζουν την πρόσδεση των αντισωμάτων στον ιό, μπορούν να επηρεάσουν και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved