Πρόληψη και θεραπεία

Moderna: Το ενισχυτικό εμβόλιο αυξάνει την προστασία κατά της Μετάλλαξης Όμικρον

Η Moderna ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η αναμνηστική δόση του εμβολίου που δημιούργησε για τη νόσο COVID-19 αυξάνει τα επίπεδα των αντισωμάτων που μπορούν να καταπολεμήσουν την μετάλλαξη όμικρον.

Το ενισχυτικό εμβόλιο της Moderna προστατεύει από την μετάλλαξη όμικρον;

Η δόση των 50 μικρογραμμαρίων του mRNA εμβολίου της Moderna, που στην ουσία αναλογεί στη μισή δόση που χορηγήθηκε στους πρώτους εμβολιασμούς, κατάφερε να αυξήσει το επίπεδο των αντισωμάτων που καταπολεμούν την μετάλλαξη όμικρον. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δελτίο τύπου της εταιρείας, τα αντισώματα από την τρίτη δόση, στα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη, ένα μήνα μετά τη λήψη του εμβολίου αυξήθηκαν κατά 3.700%. (Pfizer: Το νέο ενισχυτικό εμβόλιο είναι πιο αποτελεσματικό κατά της Όμικρον)

Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι η ενισχυτική δόση των 100 μικρογραμμαρίων, που αναλογεί στη δόση που χορηγήθηκε στους αρχικούς εμβολιασμούς, αύξησε τα επίπεδα των αντισωμάτων κατά 8.300%. Σημειώνεται ότι η Moderna εξακολουθεί να μελετά τη δόση των 100 μικρογραμμαρίων ως ενισχυτικό εμβόλιο, αλλά με βάση τις μέχρι τώρα κλινικές της δοκιμές, θεωρεί ότι είναι γενικά ασφαλής. (COVID-19: Η πρώτη γραμμή της ανοσοποιητικής άμυνας είναι βραχύβια και έχουμε επαναμολύνσεις)

Η μελέτη της Moderna ήταν μικρή και σε αυτήν συμμετείχαν 20 υγιή άτομα. Οι συμμετέχοντες, πριν τη λήψη της τρίτης δόσης, κλήθηκαν να δώσουν αίμα, ώστε οι ερευνητές να μπορέσουν να μετρήσουν τα εξουδετερωτικά τους αντισώματα, τα οποία αποτελούν μια από τις πρώτες γραμμές άμυνας του οργανισμό ενάντια στους ιούς και τα μικρόβια. Διαπιστώθηκε λοιπόν, ότι τα επίπεδα των συγκεκριμένων αντισωμάτων, που μπορούν να απενεργοποιήσουν την μετάλλαξη όμικρον, ήταν χαμηλά. Ένα μήνα μετά τη λήψη της τρίτης δόσης, οι επιστήμονες επανέλαβαν την πιο πάνω διαδικασία και διαπίστωσαν ότι τα εξουδετερωτικά αντισώματα που απενεργοποιούν την μετάλλαξη όμικρον ήταν πλέον σημαντικά αυξημένα. (Εγκρίνεται το πρώτο εμβόλιο ειδικά προσαρμοσμένο κατά της Όμικρον)

Σύμφωνα με την διευθύνων σύμβουλο της Moderna, Stéphane Bancel, «η δραματική αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 εξαιτίας της μετάλλαξης όμικρον είναι ανησυχητική. Ωστόσο, τα δεδομένα της παρούσας μελέτης, που δείχνουν ότι στο παρόν στάδιο το εγκεκριμένο ενισχυτικό εμβόλιο της Moderna μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων, είναι καθησυχαστικά». (XBB.1.5: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη μετάλλαξη «Kraken» της COVID-19;)

Η Moderna θα συνεχίσει την παραγωγή εμβολίων επόμενης γενιάς, τα οποία έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την καταπολέμηση μεταλλάξεων, όπως η Δέλτα και η Όμικρον, αλλά στο μεταξύ, η λήψη των ενισχυτικών εμβολίων κρίνεται απαραίτητη, υπογράμμισε η Bancel. (Deltacron: Ο συνδυασμός μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον δεν ανησυχεί τους ειδικούς)

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη μετάλλαξη όμικρον;

Η μετάλλαξη όμικρον εμφανίστηκε τον Νοέμβριο του 2021, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να την κατατάσσει ως μετάλλαξη ανησυχίας, λόγω της γρήγορης μεταδοτικότητάς της. (COVID-19: Η τρίτη δόση προστατεύει από την μετάλλαξη όμικρον;)

Η μετάλλαξη όμικρον φαίνεται να προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια σε σύγκριση με προηγούμενες μεταλλάξεις, με τα εμβόλια να εξακολουθούν να λειτουργούν καλά εναντίον της. (ΒΑ.2: Η υποπαραλλαγή της Όμικρον είναι πιο επικίνδυνη;)

Οι πρώτες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν για τη μετάλλαξη όμικρον, διαπίστωσαν ότι τα συμπτώματα που προκαλεί μοιάζουν με αυτά του κρυολογήματος και περιλαμβάνουν κυρίως:

Ωστόσο, και άλλα κοινά συμπτώματα της νόσου COVID-19, όπως ο βήχας, ο πυρετός και η απώλεια όσφρησης ή γεύσης, εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικά συμπτώματα της όμικρον. (Μετάλλαξη Όμικρον: Πόσο προστατευτική είναι η φυσική ανοσία;)

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved