Μολυσματικές ασθένειες

Ευλογιά των πιθήκων (Monkeypox): Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής;

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων;

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το monkeypox να μπήκε πρόσφατα στο λεξιλόγιό σας. Ωστόσο, μπορεί να εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι αυτή η σπάνια ασθένεια δεν είναι καινούρια. Η ευλογιά των πιθήκων ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1958, όταν μια ομάδα πιθήκων που διατηρούνταν για ερευνητικούς σκοπούς μολύνθηκε.

Ο Rodney E. Rohde, καθηγητής κλινικής εργαστηριακής επιστήμης και ειδικός σε θέματα μολυσματικών ασθενειών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Τέξας, εξηγεί: «Η ευλογία των πιθήκων προκαλείται από μόλυνση με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, ο οποίος ανήκει σε ένα υποσύνολο της οικογένειας των ιών Poxviridae που ονομάζεται Orthopoxvirus. Σε αυτό το υποσύνολο περιλαμβάνονται οι ιοί της ευλογιάς, της δαμαλίτιδας και του cοwpox viruses.

Η ευλογία των πιθήκων διασπείρεται κυρίως από άγρια ζώα σε περιοχές της κεντρικής και δυτικής Αφρικής. Αυτό δεν περιορίζεται μόνο στους πιθήκους – τα τρωκτικά θεωρούνται επίσης φορείς της νόσου. Ιστορικά, η μετάδοση στον άνθρωπο ήταν σχετικά σπάνια και καλά περιορισμένη εντός των χωρών της κεντρικής και δυτικής Αφρικής.

Είναι πιθανό να προκαλέσει νέα πανδημία η ευλογία των πιθήκων;

Μετά τον COVID-19, ο φόβος για μια άλλη πανδημία είναι κατανοητός. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η ευλογία των πιθήκων δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο τόσο εύκολα όσο ο COVID-19. Ως εκ τούτου, εμπειρογνώμονες όπως ο Dr Rohde πιστεύουν ότι μια πανδημία από την ευλογία των πιθήκων είναι «απίθανη».

Είναι εξαιρετικά απίθανο να μολυνθείτε από τη ευλογία των πιθήκων εάν:

  • Δεν έχετε πάει πρόσφατα στην κεντρική ή τη δυτική Αφρική
  • Δεν έχετε έρθει σε στενή επαφή με μολυσμένο άτομο (π.χ. αγγίζοντας το δέρμα του ή μοιραζόμενοι τα ρούχα ή το κρεββάτι του)

Τι να κάνετε εάν έρθετε σε επαφή με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων;

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανταποκρίθηκε γρήγορα σε αυτή τη νέα απειλή και δημιούργησε μια ομάδα αντιμετώπισης περιστατικών, καθιέρωσε την ανίχνευση επαφών και προσφέρει το εμβόλιο κατά της ευλογιάς σε άτομα που έχουν έρθει σε στενή επαφή με μολυσμένα άτομα. Καθώς η ευλογιά και η ευλογιά των πιθήκων είναι στενά συγγενείς, το εμβόλιο της ευλογιάς μπορεί επίσης να προστατεύσει τους ανθρώπους από την ευλογιά των πιθήκων.

Ένα αξιοσημείωτο ποσοστό των πρόσφατων κρουσμάτων έχει εντοπιστεί σε ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες, οπότε η ομάδα αυτή ενθαρρύνεται να είναι σε εγρήγορση για τα συμπτώματα.

Δεν υπάρχει θεραπεία που να θεραπεύει την ευλογιά των πιθήκων, αλλά η ασθένεια συνήθως υποχωρεί από μόνη της. Η πιο αποτελεσματική μέθοδος τόσο πριν όσο και μετά την έκθεση στην ευλογιά των πιθήκων είναι το εμβόλιο κατά της ευλογιάς. Αυτό είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό έως και 85%.

Τι δεν γνωρίζουμε για την ευλογιά των πιθήκων;

Αυτή η επιδημία είναι ακόμη πολύ νέα και ενώ έχουν συσταθεί ερευνητικές ομάδες, υπάρχουν ορισμένα κενά γνώσης σε αυτό το στάδιο:

  1. Δεν γνωρίζουμε ακόμη πώς ακριβώς εισήλθε η λοίμωξη στο Ηνωμένο Βασίλειο
  2. Είναι πιθανόν ο αριθμός των πραγματικών ατόμων που έχουν μολυνθεί να είναι μεγαλύτερος από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων ή τα ύποπτα κρούσματα
  3. Οι ειδικοί ανησυχούν ότι ο ιός μπορεί να εξαπλώνεται «μέσω ενός άγνωστου μηχανισμού»
  4. Μπορεί να μην γνωρίζουμε όλα τα ζώα που είναι σε θέση να μεταφέρουν την ευλογιά των πιθήκων
  5. Νέα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η μολυσματική περίοδος μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 21 μέρες
  6. Προς το παρόν δεν υπάρχουν θεραπείες για την ευλογιά των πιθήκων. Αντ’ αυτού, η θεραπεία επικεντρώνεται στην ανακούφιση και τη διαχείριση των συμπτωμάτων

+ 9 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved