Θεραπεία

Μονοκλωνικά αντισώματα: Χάνουν την αποτελεσματικότητά τους κατά των μεταλλάξεων της COVID-19

Blank white label on amber injection vial glass bottle
Blank white label on amber injection vial glass bottle

Τα μονοκλωνικά αντισώματα, που δημιουργήθηκαν σε εργαστηριακό περιβάλλον, τα οποία πριν από λίγο καιρό ήταν ο σημαντικότερος τρόπος προστασίας των ανθρώπων από τη νόσο COVID-19, σήμερα παραμερίζονται επειδή δεν λειτουργούν πλέον ενάντια σε ένα σημαντικό αριθμό μεταλλάξεων του ιού. (Η COVID-19 αυξάνει τον κίνδυνο επιληπτικών κρίσεων και επιληψίας)

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι αποτελεσματικά κατά των μεταλλάξεων της COVID-19;

Σύμφωνα με τον Carl Dieffenbach, διευθυντής του Τμήματος AIDS στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και επικεφαλής του Αντιιικού Προγράμματος για Πανδημίες του NIH, τα μονοκλωνικά αντισώματα, κάποτε ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Είχαν όμως «ημερομηνία λήξης» και σήμερα ήρθε η ώρα η ιατρική κοινότητα να προχωρήσει σε νέες θεραπείες. (Μεταλλάξεις BQ.1 και BQ.1.1: Οι νέες κυρίαρχες μεταλλάξεις της COVID-19)

Περισσότερες από 3,5 εκατομμύρια ενέσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων έχουν χορηγηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από τότε που εγκρίθηκαν, το 2020, προτού δημιουργηθούν και διατεθούν στο κοινό τα εμβόλια για την COVID-19. (Αντιιικό φάρμακο Paxlovid: Μειώνει τον κίνδυνο μακροχρόνιας COVID-19)

Τα μονοκλωνικά αντισώματα δημιουργούνται σε εργαστηριακό περιβάλλον και λειτουργούν όπως τα φυσικά αντισώματα που φτιάχνει το σώμα για την καταπολέμηση της ασθένειας. Για την COVID-19, τα μονοκλωνικά αντισώματα είχαν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να συνδέονται με τις πρωτεΐνες στην επιφάνεια του ιού, εμποδίζοντας τον ιό να εισβάλει στα ανθρώπινα κύτταρα. Τα εν λόγω αντισώματα έχουν σχεδιαστεί για το αρχικό στέλεχος της COVID-19 και σήμερα, όπως όλα δείχνουν, δεν συνδέονται με τις πρωτεΐνες αιχμής άλλων στελεχών. Πολλές εταιρείες σταμάτησαν να παράγουν μονοκλωνικά αντισώματα, επειδή δεν θέλουν να συνεχίσουν να ξοδεύουν εκατομμύρια για τη δημιουργία ενός προϊόντος που θα καταργηθεί σύντομα. (Εμβόλιο COVID-19: Πώς μπορεί να επηρεάσει τον εμμηνορροϊκό κύκλο μιας γυναίκας;)

Σύμφωνα με την Washington Post, η κατάργηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για εκατομμύρια ανθρώπους που το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι εξασθενημένο και δεν ανταποκρίνονται καλά στα εμβόλια κατά της COVID-19. Οι άνθρωποι αυτοί, χρειάζονται θεραπείες με αντισώματα για να προστατευθούν και να βοηθήσουν τον οργανισμό τους να ανταποκριθεί προστατευτικά ενάντια στη νόσο. (Γιατί οι άνθρωποι λένε ψέματα για την COVID-19;)

Τον περασμένο Ιανουάριο, ο FDA αναθεώρησε την άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης για δύο συνδυαστικά φάρμακα μονοκλωνικών αντισωμάτων, που χρησιμοποιήθηκαν για τη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας COVID-19, επειδή δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά ενάντια στη μετάλλαξη Όμικρον που ήταν η κυρίαρχη μετάλλαξη που κυκλοφορούσε. Τα εν λόγω φάρμακα είναι το bamlanivimab σε συνδυασμό με etesevimab από την Eli Lilly και το casirivimab σε συνδυασμό με το imdevimab από τη Regeneron. (Ναλτρεξόνη: Μπορεί να βοηθήσει άτομα με μακροχρόνια συμπτώματα COVID-19;)

Υπάρχει πιθανότητα να αναπτυχθούν νέα αποτελεσματικά μονοκλωνικά αντισώματα για τη νόσο COVID-19;

Οι εταιρείες φαρμάκων και οι επιστήμονες, προσπαθούν να αναπτύξουν νέες μονοκλωνικές παραλλαγές, που θα είναι αποτελεσματικές ενάντια στις μεταλλάξεις της COVID-19. (COVID-19: Η 5ήμερη περίοδος απομόνωσης δεν έχει νόημα)

Η Καναδική εταιρεία βιοτεχνολογίας, Immune Biosolutions, διεξάγει κλινικές δοκιμές για ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που ψεκάζεται στο στόμα. Πρόκειται για ένα φάρμακο που στοχεύει σημεία της πρωτεΐνης ακίδας του Sars-cov-2, τα οποία δεν έχουν αλλάξει πολύ στις μεταλλάξεις του ιού και τις υποπαραλλαγές τους. (Η COVID-19 συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο Αλτσχάϊμερ)

Οι επιστήμονες στο Antibody Biology, του NIH, ακολουθούν επίσης παρόμοια προσέγγιση, εξετάζοντας άλλα μέρη της πρωτεΐνης ακίδας, που είναι πιο συντηρημένα και είναι πιο δύσκολο να μεταλλαχθούν. (Περίπου 1 στα 10 άτομα που νοσηλεύονται με COVID-19 εισάγονται ξανά ή πεθαίνουν μέσα σε 30 ημέρες)

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Monoclonal Antibodies Losing Effectiveness Against COVID-19 Variants https://www.webmd.com/lung/news/20221121/monoclonal-antibodies-losing-effectiveness-against-covid-variants

How monoclonal antibodies lost the fight with new COVID variants https://www.npr.org/sections/health-shots/2022/11/20/1137892932/monoclonal-antibodies-covid-treatment

Coronavirus variants are dodging antibody treatments. New lab-made options may help. https://www.washingtonpost.com/health/2022/11/21/monoclonal-antibodies-covid-variants/