Αυτοάνοσα νοσήματα

Moon face: Ποια άτομα μπορεί να το παρουσιάσουν;

Τι είναι το πρόσωπο του φεγγαριού;

Το πρόσωπο του φεγγαριού, επίσης γνωστό ως moon face, δεν αποτελεί ιατρική διάγνωση. Συμβαίνει όταν η περίσσεια σωματικού λίπους ή υγρών κάνει το πρόσωπο ενός ατόμου να φαίνεται πολύ στρογγυλό.

Μια κοινή αιτία του φαινομένου αυτού είναι η χρήση ορισμένων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένου του στεροειδούς πρεδνιζόνης. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν το σύνδρομο Cushing, τον υποθυρεοειδισμό καθώς και την αύξηση του σωματικού βάρους.

Το πρόσωπο της φεγγαριού δεν είναι επικίνδυνο, αλλά μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι επηρεάζει την αυτοεκτίμησή τους.

Ποιες είναι οι αιτίες του moon face;

Οι αιτίες του moon face περιλαμβάνουν ορισμένες παθήσεις, φάρμακα και παράγοντες του τρόπου ζωής όπως:

 1. Θεραπεία με στεροειδή

Τα στεροειδή φάρμακα, όπως η πρεδνιζόνη, μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του βάρους στο πρόσωπο. Μπορούν να κάνουν το πρόσωπο ενός ατόμου να φαίνεται πρησμένο και στρογγυλό.

Αυτά τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μόλις το άτομο σταματήσει τη θεραπεία. Μια χαμηλότερη δόση στεροειδών μπορεί επίσης να μειώσει τα συμπτώματα. Παρόλο που το οι άνθρωποι με αυτό το σχήμα προσώπου μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση ενός ατόμου, είναι σημαντικό να λαμβάνετε τα στεροειδή φάρμακα όπως τα έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός. Η διακοπή ή η μείωση της φαρμακευτικής αγωγής χωρίς τη συμβουλή του γιατρού μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη.

Σύμφωνα με μια αναφορά περίπτωσης του 2019, σε σπάνιες περιπτώσεις, οι θεραπείες με στεροειδή προκαλούν σύνδρομο Cushing. Όταν συμβαίνει αυτό, ένα άτομο μπορεί να χρειαστεί να θεραπεύσει την κατάσταση για να δει βελτίωση στα συμπτώματα του προσώπου του.

 1. Σύνδρομο Cushing

Στα άτομα με σύνδρομο Cushing, ο οργανισμός παράγει υπερβολική ποσότητα κορτιζόλης, μιας ορμόνης που σχετίζεται με το στρες. Η κορτιζόλη επηρεάζει την αρτηριακή πίεση και τη γλυκόζη του αίματος και μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή.

Αυτή η φλεγμονή σημαίνει ότι τα άτομα με αυτή την πάθηση μπορεί να έχουν πιο στρογγυλό πρόσωπο. Ορισμένοι άνθρωποι αναπτύσσουν επίσης μια καμπούρα στο άνω μέρος της πλάτης τους. Η θεραπεία του συνδρόμου αντιμετωπίζει επίσης τα συναφή συμπτώματα του προσώπου και της πλάτης.

 1. Διαβήτης και αντίσταση στην ινσουλίνη

Τα άτομα με διαβήτη ή αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να πάρουν βάρος επειδή το σώμα δεν μπορεί να διασπάσει εύκολα τη γλυκόζη. Ως αποτέλεσμα, το σώμα αποθηκεύει την περίσσεια γλυκόζης ως ενέργεια με τη μορφή λίπους.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους, οδηγώντας σε πρησμένο και πρησμένο πρόσωπο.

Τα άτομα που ξαφνικά παίρνουν βάρος παρά το γεγονός ότι δεν έχουν κάνει καμία αλλαγή στη διατροφή ή τον τρόπο ζωής τους θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επικοινωνήσουν με έναν γιατρό. Μια υποκείμενη πάθηση μπορεί να ευθύνεται για αυτές τις αλλαγές στο βάρος.

 1. Αύξηση βάρους

Η αύξηση του βάρους μπορεί να προκαλέσει το πρόσωπο να φαίνεται πιο στρογγυλό.

Δεν είναι δυνατόν να μειωθεί επιτόπου το σωματικό λίπος, επομένως οι ασκήσεις προσώπου δεν θα αλλάξουν ένα πιο στρογγυλό πρόσωπο. Αντίθετα, η απώλεια υπερβολικού σωματικού βάρους μπορεί να κάνει το πρόσωπο να φαίνεται λιγότερο στρογγυλό.

Ποια είναι η πρόληψη για το φαινόμενο moon face;

Δεν είναι πάντα δυνατό να προλάβετε το «πρόσωπο του φεγγαριού», ιδίως επειδή ορισμένοι άνθρωποι έχουν από τη φύση τους πολύ στρογγυλό σχήμα προσώπου.

Το φεγγαρόμορφο πρόσωπο μπορεί επίσης να είναι μια αναπόφευκτη παρενέργεια των στεροειδών. Αν και η διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να κάνει το πρόσωπο λιγότερο στρογγυλό, μπορεί επίσης να προκαλέσει την επιστροφή σοβαρών ιατρικών συμπτωμάτων. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να σταματούν ή να μειώνουν τη φαρμακευτική τους αγωγή, εκτός εάν το έχει συμβουλέψει ο γιατρός τους.

Ωστόσο, οι ακόλουθες στρατηγικές μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του φεγγαρόμορφου προσώπου σε ορισμένους ανθρώπους:

 • διατήρηση ενός μέτριου σωματικού βάρους
 • να ρωτάτε τον γιατρό για ιατρικές θεραπείες που είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν αυτό το σχήμα στο πρόσωπο πριν από την έναρξη της θεραπείας
 • κατανάλωση άφθονου νερού κάθε μέρα και μείωση της πρόσληψης νατρίου
 • να ρωτήσετε έναν γιατρό για στρατηγικές διατροφής που μπορεί να μειώσουν τη σοβαρότητα του moon face

Υπάρχει θεραπεία για το moon face;

Το φεγγαρόμορφο πρόσωπο δεν αποτελεί επιβλαβή ιατρική κατάσταση και οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να το θεραπεύσουν. Η αντιμετώπιση του στρογγυλού προσώπου αρχίζει συνήθως με τη θεραπεία οποιασδήποτε υποκείμενης πάθησης που το προκαλεί.

Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι με τη νόσο Cushing έχουν έναν όγκο που εκκρίνει αδρενοκορτικοτροπική ορμόνη (ACTH). Η αφαίρεση του όγκου μπορεί να θεραπεύσει την πάθηση, προκαλώντας την εξαφάνιση του moon face.

Ορισμένες θεραπευτικές επιλογές μπορούν επίσης να μειώσουν το φαινόμενο του προσώπου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία με στεροειδή. Αυτές περιλαμβάνουν:

 • αλλαγή σε διαφορετικό στεροειδές υπό την καθοδήγηση γιατρού
 • χρήση χαμηλότερης δόσης ενός συνταγογραφούμενου στεροειδούς υπό την καθοδήγηση ενός γιατρού
 • προσαρμογή του τρόπου ζωής, όπως η κατανάλωση λιγότερου αλατιού ή η κατανάλωση περισσότερου νερού

Πώς είναι η ζωή των ανθρώπων με moon face;

Ορισμένα άτομα με moon face μπορεί να διαπιστώσουν ότι επηρεάζεται η αυτοεκτίμησή τους. Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να τους βοηθήσουν να μειώσουν τον αντίκτυπό του στην αυτοπεποίθησή τους:

 • Εξάσκηση της ουδετερότητας του σώματος: Το κίνημα της ουδετερότητας του σώματος προωθεί το μήνυμα ότι ένα άτομο δεν χρειάζεται να αγαπάει την εμφάνισή του. Αντ’ αυτού, μπορεί να αισθάνεται ουδέτερο απέναντι στο σώμα του και την εμφάνισή του. Το να νιώθουν λιγότερη πίεση για να φαίνονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο μπορεί να απαλύνει την αγωνία για το πρόσωπο του φεγγαριού.
 • Δίνει έμφαση στην εκτίμηση του σώματος: Ένα άτομο μπορεί να εστιάσει σε αυτό που μπορεί να κάνει το σώμα του και όχι στο πώς φαίνεται. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για εκείνους των οποίων η ιατρική θεραπεία προκαλεί το moon face . Μια τεχνική είναι να δοκιμάσετε να απαριθμήσετε πέντε οφέλη της θεραπείας ή πέντε εντυπωσιακά πράγματα που μπορεί να κάνει το σώμα.
 • Ελαχιστοποίηση της κατακράτησης νερού: Η κατανάλωση λιγότερου αλατιού και λιγότερων επεξεργασμένων τροφίμων, καθώς και η κατανάλωση άφθονου νερού, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πρηξίματος στο πρόσωπο.
 • Συμμετοχή σε ομάδα υποστήριξης: Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να ωφεληθούν από τη συμμετοχή σε μια ομάδα υποστήριξης μαζί με άτομα που έχουν παρόμοια πάθηση ή λαμβάνουν παρόμοιες ιατρικές θεραπείες.

+ 11 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Cushing's syndrome. https://www.niddk.nih.gov/health-information/endocrine-diseases/cushings-syndrome

Hashimoto thyroiditis. https://medlineplus.gov/genetics/condition/hashimoto-thyroiditis/

Cryptogenic Cushing syndrome due to a white lie https://academic.oup.com/clinchem/article/66/5/658/5827413?login=true

Cushing disease https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448184/

5 steps to body neutrality. https://www.nationaleatingdisorders.org/blog/5-steps-body-neutrality

Sardesai, V. R., et al. (2019). A case of iatrogenic Cushing syndrome secondary to application of topical steroids. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6615391/

Intramuscular steroids in the treatment of dermatologic disease: A systematic review. https://www.researchgate.net/profile/Jessica-Shiu/publication/323781428_Intramuscular_Steroids_in_the_Treatment_of_Dermatologic_Disease_A_Systematic_Review/links/60c11b984585157774c22af8/Intramuscular-Steroids-in-the-Treatment-of-Dermatologic-Disease-A-Systematic-Review.pdf

The association between adult weight gain and insulin resistance at middle age: Mediation by visceral fat and liver fat. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6832997/

Corticosteroid adverse effects. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK531462/

What is moon face? https://www.medicalnewstoday.com/articles/moon-face?utm_source=Sailthru%20Email&utm_medium=Email&utm_campaign=MNT%20Daily%20News&utm_content=2022-04-29&apid=28106639&rvid=2ab703bd2390da602db730ffcabad69b1d2287d478aa6b1a4e00412dc18de389

Moon Facies https://www.webmd.com/a-to-z-guides/moon-facies