Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Μουδιάζουν τα χέρια ή τα πόδια σας; Τι πρέπει να προσέξετε

Σε όλους μας έχει συμβεί να ξυπνήσουμε το πρωί και να νιώθουμε μουδιασμένο το χέρι ή το πόδι μας. Ήταν βαρύ και απλά δεν μπορούσαμε να το μετακινήσουμε και ενδεχομένως την πρώτη φορά να ανησυχήσαμε κιόλας, αλλά όταν το “τινάξαμε” όλα ήταν πλέον φυσιολογικά. Τώρα πια ξέρουμε πως αυτό συμβαίνει σε όλους και ότι είναι κάτι προσωρινό. Γιατί συμβαίνει, όμως, αυτό και πότε είναι ανησυχητικό;

Γιατί μουδιάζει το χέρι ή το πόδι μας;

Γενικά, το μούδιασμα, το μυρμήγκιασμα και άλλα συμπτώματα, που ονομάζονται παραισθησία, οφείλονται στην ανώμαλη νευρική λειτουργία. Όταν αυτά τα συμπτώματα είναι παροδικά, οφείλονται συνήθως στην διατήρηση μιας συγκεκριμένης θέσης για μεγάλο χρονικό διάστημα και στην άσκηση πίεσης σε ένα ή περισσότερα νεύρα που διαπερνούν τα χέρια ή τα ποδιά μας. Όταν αλλάξουμε θέση και τα νεύρα «απεγκλωβιστούν» το πρόβλημα «εξαφανίζεται».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν και άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα, τα οποία είναι πιο επίμονα και παρατεταμένα, όπως η περιφερική νευροπάθεια. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στατιστικά, περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μια μορφή περιφερικής νευροπάθειας.

Τι είναι η περιφερική νευροπάθεια;

Η περιφερική νευροπάθεια είναι μια πάθηση που επηρεάζει τα νεύρα στο περιφερικό νευρικό σύστημα, η οποία περιλαμβάνει νεύρα έξω από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Τα νεύρα των ποδιών και των χεριών αποτελούν μέρος του περιφερικού νευρικού συστήματος και τείνουν να είναι τα πρώτα που επηρεάζονται από ασθένειες των περιφερικών νεύρων.

Η νευροπάθεια συμπίεσης που παρουσιάζεται όταν ένα νεύρο πιεστεί, δεν έχει καμία σχέση με το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα για παράδειγμα, το οποίο εμφανίζεται όταν ένα νεύρο συμπιέζεται σε ένα ήδη στενό κανάλι στον καρπό. Το να πιεστεί ένα νεύρο ενώ κοιμάστε, στο πόδι ή στο χέρι σας, είναι προσωρινό, το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, όμως, είναι χρόνιο.

Επιπρόσθετα η παραισθησία, η οποία μοιάζει με την αίσθηση που προκαλούν οι καρφίτσες συνδέεται με την περιφερική νευροπάθεια αν είναι επίμονη, ενώ αν είναι προσωρινή, σημαίνει ότι απλά αποκοιμηθήκατε και το βάρος έπεσε στο πόδι ή στο χέρι σας.

Πότε πρέπει να δείτε το γιατρό σας;

Εάν τα χέρια ή τα πόδια σας, μουδιάζουν περιστασιακά και η κανονική αίσθηση επιστρέφει γρήγορα, δεν χρειάζεται να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας. Πρέπει όμως να καλέσετε αμέσως το γιατρό σας, εάν έχετε επίμονο μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή άλλες ασυνήθιστες αισθήσεις στα χέρια ή τα πόδια σας. Ιδιαίτερα εάν αυτές οι αισθήσεις προκαλούν προβλήματα στο περπάτημα ή σας εμποδίζουν από το να κρατήσετε πράγματα με τα χέρια σας.

Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες της περιφερικής νευροπάθειας;

Οι πιο πιθανές αιτίες περιφερειακής νευροπάθειας είναι:

  • Ο διαβήτης είναι η πιο κοινή αιτία περιφερικής νευροπάθειας και αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο των περιπτώσεων. Τις περισσότερες, μάλιστα, φορές είναι η πρώτη ένδειξη του διαβήτη.
  • Ασθένειες του ήπατος, των νεφρών και του θυρεοειδούς
  • Διατροφικές ελλείψεις, όπως ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 ή άλλων βιταμινών.
  • Αλκοόλ. Η κατανάλωση αλκοόλ είναι πιθανώς η πιο κοινή αιτία τοξικής νευροπάθειας. Οι αλκοολικοί, μάλιστα, συνήθως έχουν και διατροφικές ελλείψεις που από μόνες τους οδηγούν σε νευροπάθεια.
  • Ορισμένα φάρμακα, όπως αντιβιοτικά και φάρμακα χημειοθεραπείας.
  • Ο μόλυβδος, ο υδράργυρος και άλλες χημικές και βιομηχανικές τοξίνες, είναι πολύ συχνά οι ένοχοι για το μούδιασμα.
  • Αγγειακή νόσος, η οποία εμφανίζεται όταν η παροχή αίματος σε ένα περιφερικό νεύρο είναι μειωμένη.
  • Πρόσθετες αιτίες νευροπάθειας είναι η μόλυνση, η συμπίεση ή το τραύμα στα νεύρα και οι φλεγμονώδεις ή αυτοάνοσες καταστάσεις, που επηρεάζουν τα νεύρα.

Αξίζει, τέλος να σημειωθεί ότι σχεδόν το ένα τρίτο των περιπτώσεων, δεν έχει σαφή αιτία για την νευροπάθεια που αντιμετωπίζει και αυτή η κατάσταση ονομάζεται ιδιοπαθής νευροπάθεια.