Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Μουσική και μνήμη: Δείτε πώς συνδέονται!

Τι σχέση μπορεί να έχει η μουσική με την μνήμη;

Η μουσική και συγκεκριμένα ένα τραγούδι που αναπαράγεται συνεχώς στο μυαλό ενός ανθρώπου, ενισχύει με καθοριστικό τρόπο την μνήμη, σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τους Petr Janata, PhD και Benjamin Kubit, PhD.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ήδη ότι η μουσική μπορεί να αναζωογονήσει τις αναμνήσεις των ανθρώπων και να κτίσει νέες μνήμες, αλλά ακόμη δεν έχουν καταλάβει το πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό και το γιατί συμβαίνει.

Στη μελέτη τους, οι Petr Janata, PhD και Benjamin Kubit, PhD, και οι δύο επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Davis, έκαναν μια σειρά πειραμάτων για να μελετήσουν αν πράγματι η μουσική και το τραγούδι μπορούν να ενισχύσουν την μνήμη και τις αναμνήσεις των ανθρώπων και ενδεχομένως να ανακαλύψουν το πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό.

Οι μισοί συμμετέχοντες στην μελέτη, κλήθηκαν να παρακολουθήσουν άγνωστα κλιπ ταινιών, τα οποία συνοδεύονταν από ένα μουσικό soundtrack. Οι άλλοι μισοί συμμετέχοντες παρακολούθησαν τα ίδια κλιπ χωρίς την συνοδεία του μουσικού soundtrack.

Μια εβδομάδα αργότερα, οι συμμετέχοντες που παρακολούθησαν τα κλιπ που συνοδεύονταν από το μουσικό soundtrack, ανέφεραν ότι επανέλαβαν πολλές φορές στο μυαλό τους την μουσική τις μέρες μετά την παρακολούθηση της ταινίας. Ακολούθως, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες και των δυο ομάδων, να ανακαλέσουν στην μνήμη τους λεπτομέρειες της ταινίας, διαπιστώνοντας ότι τα άτομα που άκουσαν επανειλημμένα το soundtrack κατά τη διάρκεια της ταινίας μπορούσαν να ανακαλέσουν περισσότερες λεπτομέρειες από την ταινία και κυρίως τις λεπτομέρειες των σκηνών που συνοδεύονταν από την εν λόγω μουσική.

Οι ερευνητές, λοιπόν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μουσική παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάκληση διαφόρων πληροφοριών και στην δημιουργία πιο εστιασμένων αναμνήσεων.

Σημειώνεται ότι οι Janata και Kubit, σχεδιάζουν να εξετάσουν την χρήση της μουσικής ως βοηθητικό εργαλείο βελτίωσης της μνήμης. Πιστεύουν, όπως αναφέρουν, ότι η μουσική μπορεί να ενισχύσει την μνήμη ακόμη και των ατόμων με άνοια ή ατόμων που αντιμετωπίζουν άλλες νευρολογικές διαταραχές.

Καταληκτικά, οι δύο ερευνητές ανέφεραν ότι την επόμενη φορά που θα τραγουδάτε επανειλημμένα ένα τραγούδι χωρίς να αντιλαμβάνεστε τον λόγο, πρέπει να γνωρίζετε ότι εκείνη στην στιγμή η μουσική που αναπαράγεται στο μυαλό σας, απλά σας βοηθά να αποθηκεύσετε πιο εστιασμένες πληροφορίες στις αναμνήσεις της ζωής σας!


+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

That Song Stuck in Your Head Is Good for Your Memory https://www.webmd.com/a-to-z-guides/news/20210621/song-stuck-head-good-for-memory

Spontaneous mental replay of music improves memory for incidentally associated event knowledge https://psycnet.apa.org/record/2021-54186-001