Φυσικές θεραπείες

Μπάνιο με άλατα Epsom: Ποια είναι τα οφέλη του;

Τα άλατα Epsom (θειικό μαγνήσιο) είναι μια ανόργανη ένωση που αποτελείται από δύο κύρια συστατικά: το μαγνήσιο και το θειικό άλας. Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για το ανθρώπινο σώμα για τη σωστή λειτουργία του μυϊκού και νευρικού συστήματος, τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος, ενός κανονικού καρδιακού παλμού, μιας επαρκούς ποσότητας γλυκόζης στο αίμα και γερών οστών.

Ο πιο δημοφιλής τρόπος χρήσης είναι σε μπάνιο με άλατα Epsom, το οποίο θεωρείται πως καταπραΰνει του μύες και μειώνει το πρήξιμο.

Ως φάρμακο, τα άλατα Epsom μπορούν επίσης να χορηγηθούν ενδοφλέβια για την αποτροπή του πρόωρου τοκετού και ανακούφιση των κρίσεων που προκαλούνται από διάφορες καταστάσεις, όπως η ανεπάρκεια μαγνησίου, η προεκλαμψία και η εκλαμψία.

Παρόλο που δεν υπάρχουν ισχυρά επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα των αλάτων Epsom, πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι αισθάνονται ανακούφιση για πολλά συμπτώματα όταν κάνουν μπάνιο με άλατα Epsom.


Ποια είναι τα πιθανά οφέλη ενός μπάνιου με άλατα Epsom;

 • Καταπράυνση του δέρματος

Το μπάνιο με άλατα Epsom μπορεί να μαλακώσει το τραχύ και ξηρό δέρμα, καθώς και να βοηθήσει στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος. Μπορεί επίσης να καταπραΰνει το δέρμα που έχει επηρεαστεί από δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα και η ψωρίαση.

Ωστόσο, τα άτομα με δερματικές παθήσεις συνιστάται να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν κάνουν μπάνιο με άλατα Epsom, καθώς αυτό μπορεί να επιδεινώσει σε μερικές περιπτώσεις τα συμπτώματα.

 • Μείωση του πόνου

Ένα μπάνιο με άλατα Epsom μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο και να μειώσει το πρήξιμο σε άτομα με ορισμένους τύπους φλεγμονωδών παθήσεων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο λύκος, η ουρική αρθρίτιδα και η ψωριασική αρθρίτιδα.

Το αλάτι Epsom περιέχει μαγνήσιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει το σώμα στην απομάκρυνση των τοξινών που είναι υπεύθυνες για την επιδείνωση της φλεγμονής, ενώ παράλληλα μειώνει το πρήξιμο, τη δυσκαμψία και τον πόνο σε άτομα με αρθρίτιδα.

 • Ανακούφιση του στρες

Τα υγιή επίπεδα μαγνησίου μπορούν να ενισχύσουν τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο, που είναι υπεύθυνοι για την πρόκληση ύπνου και μείωση του στρες. Το μαγνήσιο μπορεί επίσης να προάγει τη μελατονίνη, την ορμόνη που προκαλεί ύπνο.

Οι άνθρωποι που αισθάνονται αγχωμένοι μπορεί να επωφεληθούν από ένα μπάνιο με άλατα Epsom, καθώς μελέτες έχουν δείξει πως ο έλεγχος των επιπέδων μαγνησίου στο σώμα μπορεί να ωφελήσει όσους υποφέρουν από σωματικό και ψυχικό στρες.

 • Προαγωγή της υγείας των ποδιών

Το μπάνιο με άλατα Epsom ή το μούλιασμα των ποδιών σε ζεστό νερό με άλατα Epsom μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του «ποδιού του αθλητή» και των λοιμώξεων από είσφρυση όνυχος του ποδιού. Συγκεκριμένα, τα άλατα Epsom μπορούν να βοηθήσουν στη γρηγορότερη επούλωση των ποδιών, ανακούφιση από τον κνησμό, αλλά και μείωση της κακοσμίας αυτών.

Τι παρενέργειες μπορεί να έχει ένα μπάνιο με άλατα Epsom;

Το μπάνιο με άλατα Epsom θεωρείται ασφαλές, ακόμη και για τα παιδιά. Ωστόσο, για άτομα που δεν έχουν ξανακάνει μπάνιο με άλατα Epsom συνιστάται η δοκιμή πρώτα σε ένα μικρό κομμάτι του δέρματος.

Όταν υπάρχουν πληγές στο δέρμα, συνιστάται η αποφυγή του μπάνιου με άλατα Epsom, ενώ άμα εμφανιστεί κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα συνιστάται διακοπή του μπάνιου:

Όσον αφορά την κατανάλωση αλατιού Epsom δια του στόματος, αυτή μπορεί να γίνει επικίνδυνη για τις έγκυες γυναίκες, τα παιδιά και τα άτομα με νεφρικές παθήσεις.

Τέλος, αν και η υπερδοσολογία με άλατα Epsom είναι σπάνια, αυτή μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των:

 • Υπερβολική κόπωση
 • Θολή όραση
 • Ζάλη και λιποθυμία
 • Προβλήματα αναπνοής
 • Αργός καρδιακός παλμός
 • Μυϊκή αδυναμία
 • Διαταραχές της ούρησης


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

The What, Why, and How of Epsom Salt Baths https://www.healthline.com/health/epsom-salt-bath

What are the benefits of an Epsom salt detox? https://www.medicalnewstoday.com/articles/321627