Σεξουαλική Υγεία

Μπορεί ένας άνθρωπος να εθιστεί στο σεξ; Σε τι μπορεί να βοηθήσει ένας θεραπευτής;

Μπορεί ένας άνθρωπος να εθιστεί στο σεξ;

Οι απόψεις των ειδικών στον τομέα του σεξ και των σχέσεων διίστανται για το κατά πόσο ένας άνθρωπος μπορεί να εθιστεί στο σεξ.

Συγκεκριμένα, ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να εθιστούν στο ευχάριστο συναίσθημα που προκαλείται κατά τη διάρκεια του σεξ, ωστόσο άλλοι διαφωνούν.

Τι είναι ο εθισμός στο σεξ;

Ο εθισμός στο σεξ περιγράφεται ως η ανεξέλεγκτη επιθυμία για κάθε είδους σεξουαλική δραστηριότητα. Αυτή η κατάσταση περιλαμβάνει την συνεχόμενη επιθυμία για σεξ ή την συμμετοχή σε δραστηριότητες, όπως ο αυνανισμός, η παρακολούθηση πορνογραφικού υλικού, οι συχνές επισκέψεις σε οίκους ανοχής και η χρήση ερωτικών γραμμών συνομιλίας.

Οι πιο πάνω συμπεριφορές δεν διαταράσσουν τη ζωή των περισσότερων ανθρώπων, αλλά εκείνοι που αδυνατούν να ελέγξουν τις επιθυμίες τους, καταλήγουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα στις σχέσεις τους και προβλήματα οικονομικής και επαγγελματικής φύσεως, προβλήματα στο σχολείο αν πρόκειται για εφήβους σεξομανείς.

Για τους ανθρώπους που εξαρτώνται από το σεξ, η σεξουαλική φαντασίωση αποτελεί προτεραιότητα και δαπανούν πολύ χρόνο της ημέρας τους για να οργανώσουν τη ζωή τους και τις στιγμές τους γύρω από τη σεξουαλική τους φαντασίωση και έχουν ανάλογες συμπτεριφορές. Το σεξ θεωρείται εμμονή όταν ο άνθρωπος αρχίζει να αμελλεί τα συμφέροντά του, τις ευθύνες του και αγνοεί τις σημαντικές του σχέσεις. Τις περισσότερες φορές οι σεξομανείς ζουν μια διπλή ζωή, καθώς κρύβουν από τους οικείους τους την εμμονή τους στο σεξ και σε ανάλογες συμπεριφορές.

Αν πιστεύετε πως έχετε εθιστεί στο σεξ, είναι καλό να ζητήσετε βοήθεια από έναν θεραπευτή του σεξ, ο οποίος θα σας δώσει τις συμβουλές που χρειάζεστε για να διαχειριστείτε τις επιθυμίες σας και να αποδεσμευτείτε από αυτές.

Σε τι μπορεί να βοηθήσει ένας θεραπευτής του σεξ;

Ένας θεραπευτής του σεξ μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν κάθε σεξουαλικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, συμπεριλαμβανομένου και του εθισμού στο σεξ που αναφέραμε πιο πάνω.

Συγκεκριμένα, οι εν λόγω θεραπευτές μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση σεξουαλικών προβλημάτων, όπως:

Τι συμβαίνει σε μια συνεδρία σεξουαλικής θεραπείας;

Σε μια συνεδρία σεξουαλικής θεραπείας θα κληθείτε να περιγράψετε το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε στον θεραπευτή, ο οποίος θα αξιολογήσει αρχικά αν η αιτία που το προκαλεί είναι ψυχολογική, σωματική ή ένας συνδυασμός των δύο.

Ακολούθως θα σας προτείνει τρόπους διαχείρισης και αντιμετώπισης της βασικής αιτίας, με απώτερο σκοπό να βελτιωθεί το σεξουαλικό πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.

Σημειώνεται ότι οι συνεδρίες είναι εμπιστευτικές, αλλά σε περίπτωση που το πρόβλημα επηρεάζει και τον σύντροφο σας, είναι καλό να κάνετε κοινές συνεδρίες. Ο θεραπευτής ενδέχεται να σας προτείνει κοινές ασκήσεις και πρακτικές, προς επίλυση του προβλήματος.

Διευκρινίζεται ότι ανάλογα με το πρόβλημα, θα κριθεί και ο αριθμός των συνεδρίων που θα χρειαστείτε.