Μολυσματικές ασθένειες

Μπορεί ένας άνθρωπος να μολυνθεί με πολλούς ιούς ταυτόχρονα;

Τώρα που σιγά σιγά τα πάντα ανοίγουν και οι άνθρωποι αρχίζουν να συναθροίζονται σε μεγάλες εκδηλώσεις αφήνοντας στο παρελθόν τις μάσκες τους, οι ιοί που είχαν μειωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας αρχίζουν να επανεμφανίζονται.

Ποιοι ιοί αρχίζουν να κάνουν την επανεμφάνιση τους;

Η πανδημία είχε μειώσει μερικές από τις τυπικές ιογενείς λοιμώξεις, όπως η γρίπη και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV).

1. Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV)

Το CDC τονίζει ότι πλέον τα δεδομένα αλλάζουν και με βάση την νέα του οδηγία, οι γιατροί θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για αύξηση των περιπτώσεων αναπνευστικού συγκυτιακού ιού.

Όπως παρατηρήθηκε ήδη, υπήρξε αύξηση του RSV στην Αλαμπάμα, το Αρκάνσας, τη Φλόριντα, τη Γεωργία, το Κεντάκι, τη Λουιζιάνα, το Μισισιπή, το Νέο Μεξικό, τη Βόρεια Καρολίνα, την Οκλαχόμα, τη Νότια Καρολίνα, το Τενεσί και το Τέξας και ως εκ τούτου ο οργανισμός παροτρύνει ευρύτερες εξετάσεις για RSV, κυρίως σε ασθενείς με αναπνευστική λοίμωξη που είναι αρνητικοί στην νόσο COVID-19.

Η παιδίατρος Martha F. Perry, υπογραμμίζει μάλιστα, ότι οι ιοί που αφήσαμε στο περιθώριο στην προσπάθεια μας να προστατευθούμε από την νόσο COVID-19, τώρα μπορεί να αρχίσουν να κυκλοφορούν ταυτόχρονα. «Βλέπουμε μια αύξηση σε διάφορους ιούς, αλλά η ανησυχία μας είναι το αν θα εμφανιστούν ταυτόχρονα το καλοκαίρι και το χειμώνα», σημείωσε.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την ίδια, παρατηρήθηκε αύξηση στον RSV μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων στην Αυστραλία, ενώ στο Μπρούκλιν την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου βρέθηκαν 10 τεκμηριωμένες περιπτώσεις, οι οποίες από τις 4 Απριλίου μέχρι τις 10, αυξήθηκαν σε 294.

2. Εποχιακοί ιοί

Μια μελέτη της Parsa Hodjat, που δημοσιεύθηκε στο preprint medRxiv, έδειξε απότομες αυξήσεις σε εποχιακούς αναπνευστικούς ιούς, συμπεριλαμβανομένου του RSV, στο Χιούστον του Τέξας, μετά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την νόσο COVID-19.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

  • Οι περιπτώσεις RSV αυξήθηκαν κατά 166% έως τις 25 Μαΐου σε σύγκριση με τον Απρίλιο.
  • Ο ιός της παραγρίπης, ένας κοινός ιός που προκαλεί αναπνευστικές ασθένειες, όπως το κρυολόγημα, η βρογχίτιδα, η λαρυγγίτιδα και η πνευμονία, αυξήθηκε κατά 424% στο Χιούστον από το Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο. Ενώ αυξήθηκε περαιτέρω κατά 189% από τον Απρίλιο έως τις 25 Μαΐου.
  • Οι εποχιακοί ιοί, που συνήθως εμφανίζονται τον χειμώνα και μειώνονται τον Μάρτιο, αυξήθηκαν κατά 211% στο Χιούστον από τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο και συνέχισαν να αυξάνονται τον Μάιο.
  • Οι περιπτώσεις ρινοϊού και εντεροϊού αυξήθηκαν κατά 85% στο Χιούστον από τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο.

Μπορεί ένας άνθρωπος να μολυνθεί με πολλούς ιούς ταυτόχρονα;

Σύμφωνα με τον Δρ. Costi Sifri, MD, διευθυντή Επιδημιολογίας στο Νοσοκομείο του University of Virιginia Health στο Charlottesville, μετά από ένα χρόνο όπου παρατηρήθηκαν ελάχιστες άλλες λοιμώξεις εκτός της νόσου COVID-19, ορισμένοι ασθενείς ενδέχεται να καταλήξουν να μολυνθούν με πολλούς ιούς ταυτόχρονα.

Ένα πολύ σπάνιο παράδειγμα που συνέβη αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η περίπτωση ενός βρέφους που νοσηλεύτηκε ταυτόχρονα με παραϊνφλουέντζα, αδενοϊό, RSV και ρινοϊό – εντεροϊό στο University of Virginia Health. «Δεν έχω δει ποτέ κανέναν ασθενή, ενήλικα ή παιδί, με τέσσερις διαφορετικούς αναπνευστικούς ιούς ταυτόχρονα», σημείωσε, εξηγώντας ότι παρόλο που αυτό είναι σπάνιο, είναι εφικτό κυρίως τον φθινόπωρο, όπου οι άνθρωποι θα αρχίσουν να συνωστίζονται σε εσωτερικούς χώρους χωρίς μάσκες.

Μάλιστα, ανέφερε ότι τα άτομα που δεν μολύνθηκαν με κρυολόγημα ή γρίπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενδεχομένως να είναι πιο ευαίσθητα όταν αρχίσουν να επανεμφανίζονται οι ιογενείς λοιμώξεις. Όπως εξήγησε, εκείνο που πραγματικά μπορεί να βοηθήσει είναι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης, αλλά οι άνθρωποι φαίνεται να είναι διστακτικοί ακόμη για τους συνήθεις εμβολιασμούς, πράγμα που θα δυσκολέψει την προστασία αυτό τον χειμώνα. Την ίδια στιγμή, η πρόβλεψη για τα στελέχη που θα κυκλοφορήσουν είναι δύσκολη, καθώς για δύο σχεδόν χρόνια, ο ιός της γρίπης ήταν υποτονικός.

+ 13 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

With COVID Easing, Germs Are on the Hunt -- For Us https://www.webmd.com/lung/news/20210614/with-covid-easing-germs-are-on-the-hunt-for-us

What Is a Pandemic? https://www.webmd.com/cold-and-flu/features/what-is-pandemic

Respiratory Syncytial Virus (RSV) https://www.webmd.com/lung/rsv-in-babies

Coronavirus and COVID-19: What You Should Know https://www.webmd.com/lung/coronavirus

RSV, a childhood illness that receded during COVID-19, is surging in Orthodox Brooklyn https://www.jta.org/2021/04/22/health/rsv-a-childhood-illness-that-had-receded-during-covid-19-is-surging-in-orthodox-brooklyn

Pandemics https://www.webmd.com/cold-and-flu/what-are-epidemics-pandemics-outbreaks

The rapid reemergence of seasonal respiratory viruses in Houston, Texas, after relaxing COVID-19 restrictions https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.05.27.21257940v1

Study shows rapid return of respiratory viruses after COVID-19 restrictions relaxed https://www.newswise.com/coronavirus/study-shows-rapid-return-of-respiratory-viruses-after-covid-19-restrictions-relaxed

What Is Enterovirus D68? https://www.webmd.com/children/enterovirus68-infection

Bacterial and Viral Infections https://www.webmd.com/a-to-z-guides/bacterial-and-viral-infections

Emergency Use Authorizations for Medical Devices https://www.fda.gov/medical-devices/emergency-situations-medical-devices/emergency-use-authorizations-medical-devices

COVID-19 Vaccine https://www.webmd.com/vaccines/covid-19-vaccine/covid-19-vaccine#1

The Flu Vaccine: Get the Facts https://www.webmd.com/a-to-z-guides/fact-sheet-vaccines