Εγκυμοσύνη

Μπορεί η αφυδάτωση να επηρεάσει την εγκυμοσύνη;

Η αφυδάτωση είναι πιο συχνή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απ’ ό,τι σε άλλες περιόδους. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφυδάτωσης κατά την εγκυμοσύνη είναι ήπιες, αλλά η σοβαρή αφυδάτωση μπορεί να είναι επικίνδυνη τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό. Το έμβρυο θέτει έντονες απαιτήσεις στον οργανισμό και οι γυναίκες που είναι έγκυες πρέπει να καταναλώνουν επιπλέον θρεπτικά συστατικά. Η πρωινή ναυτία, καθώς και καταστάσεις που προκαλούν υπερβολικό εμετό, μπορεί επίσης να διαδραματίσουν ρόλο στην αφυδάτωση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αφυδάτωσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Γενικά, το πρώτο σημάδι αφυδάτωσης είναι η δίψα. Οι άνθρωποι που διψούν μετά από εφίδρωση, παραμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα στη ζέστη ή παραμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς νερό είναι ιδιαίτερα πιθανό να είναι αφυδατωμένοι. Άλλα σημάδια αφυδάτωσης περιλαμβάνουν:

 • ξηρό αίσθημα στο λαιμό ή στο στόμα
 • ξηρά, σκασμένα χείλη
 • ξηρό δέρμα
 • λιγότερο ελαστικό δέρμα που μοιάζει βυθισμένο ή λεπτό
 • λιγότερο συχνή ούρηση
 • σκουρόχρωμα ούρα
 • ούρηση λιγότερο συχνά
 • μη εφίδρωση, ακόμη και σε ζεστό καιρό
 • αίσθημα αδυναμίας ή εξάντλησης
 • δυσκοιλιότητα, σκληρά κόπρανα και αιμορροΐδες
 • αίσθημα ζαλάδας

Ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν συσπάσεις Braxton Hicks όταν είναι αφυδατωμένα. Όταν η αφυδάτωση επιδεινώνεται, το αίσθημα δίψας μπορεί να εξαφανιστεί. Ορισμένα σημάδια πιο σοβαρής αφυδάτωσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν:

Η σοβαρή αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει σοκ και οργανική ανεπάρκεια. Μπορεί επίσης να βλάψει το μωρό.

Ποιες είναι οι αιτίες αφυδάτωσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τα αίτια της αφυδάτωσης χωρίζονται σε δύο γενικές κατηγορίες:

1. Δεν πίνουν αρκετό νερό

Αν και υπάρχουν πολλές διαθέσιμες συστάσεις σχετικά με το πόσο νερό πρέπει να πίνουν οι άνθρωποι, οι ανάγκες διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Η εγκυμοσύνη θέτει πρόσθετες απαιτήσεις στον οργανισμό. Έτσι, οι γυναίκες πρέπει γενικά να πίνουν περισσότερο νερό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απ’ ό,τι πριν την εγκυμοσύνη. Κάποιος που είναι σωματικά δραστήριος ή που ζει σε θερμό κλίμα θα ιδρώνει περισσότερο και θα χρειάζεται περισσότερο νερό. Τα άτομα που αλλάζουν ξαφνικά το επίπεδο δραστηριότητάς τους ή μετακομίζουν σε θερμότερο κλίμα μπορεί να χρειάζονται περισσότερο νερό από ό,τι κάποτε. Εάν δεν προσαρμόσουν την ποσότητα που πίνουν, μπορεί να αφυδατωθούν. Τα άτομα με διατροφικές διαταραχές, ιδίως βουλιμία, μπορεί να είναι πιο ευάλωτα στην αφυδάτωση. Όταν η αφυδάτωση συμβαίνει εξαιτίας του ότι δεν πίνουν αρκετό νερό, συχνά είναι εύκολο να διορθωθεί απλά πίνοντας περισσότερο νερό – ιδίως στα αρχικά στάδια της αφυδάτωσης.

2. Δεν απορροφάται αρκετό νερό

Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, ιδίως εκείνες που προκαλούν εμετό και διάρροια, μπορεί να δυσχεράνουν την απορρόφηση του νερού που χρειάζεται ο οργανισμός. Η ναυτία και ο εμετός είναι πιο συχνές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απ’ ό,τι σε άλλες περιόδους. Όσες πάσχουν από υπερέμεση της εγκύου, η οποία εμφανίζεται στο 3% των κυήσεων, μπορεί να παρουσιάσουν έντονο εμετό που προκαλεί απώλεια βάρους και αφυδάτωση. Άλλα προβλήματα υγείας, ιδίως εκείνα που επηρεάζουν το μεταβολισμό, μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

Τα άτομα με υποκείμενη ιατρική πάθηση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αφυδάτωσης σε ζεστό καιρό, μετά από έντονη άσκηση ή όταν δεν πίνουν αρκετό νερό.

Ποιες είναι οι επιπλοκές της αφυδάτωσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η ήπια αφυδάτωση δεν είναι συνήθως επικίνδυνη στην εγκυμοσύνη, εφόσον η γυναίκα λαμβάνει γρήγορα αρκετά υγρά. Η σοβαρή αφυδάτωση μπορεί να είναι επικίνδυνη τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό. Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα αμνιακού υγρού, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του μωρού, να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό και να επηρεάσει την παραγωγή μητρικού γάλακτος. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της εγκύου και του αναπτυσσόμενου μωρού. Η αφυδάτωση δεν είναι, ωστόσο, η κύρια αιτία του πρόωρου τοκετού. Μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι όσες εμφάνιζαν σημάδια πρόωρου τοκετού δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι αφυδατωμένες από εκείνες που δεν είχαν πρόωρο τοκετό. Σπάνια, η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει κώμα ή ακόμη και να αποβεί μοιραία.

Πότε να πάτε στο νοσοκομείο λόγω αφυδάτωσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνώσετε μόνοι σας αν η αφυδάτωση είναι ήπια ή σοβαρή. Εάν η κατανάλωση νερού ή ενός ποτού ηλεκτρολυτών δεν βελτιώσει γρήγορα τα συμπτώματα, καλέστε έναν μαιευτήρα ή μια μαία. Οι γυναίκες πρέπει να πηγαίνουν στο νοσοκομείο για αφυδάτωση όταν:

 • αισθάνονται ότι το μοτίβο των κινήσεων του μωρού αλλάζει
 • αρχίζουν να αιμορραγούν ή να υπάρχουν υγρά
 • παρουσιάζουν συσπάσεις που πιστεύουν ότι μπορεί να είναι σημάδι πρόωρου τοκετού
 • έχουν ήδη διαγνωστεί με μια σοβαρή ιατρική πάθηση, όπως νεφρική ανεπάρκεια
 • παρουσιάζουν εμετό ή διάρροια για περισσότερο από 12 ώρες
 • έχουν σταματήσει να ιδρώνουν παρά την κατανάλωση υγρών
 • παράγουν πολύ λίγα ή καθόλου ούρα
 • λιποθυμούν, παθαίνουν επιληπτικές κρίσεις ή αισθάνονται σύγχυση

Εάν ο γιατρός υποπτεύεται ότι τα συμπτώματα της γυναίκας συνιστούν επείγουσα ιατρική κατάσταση, θα πρέπει να αναζητήσει επείγουσα φροντίδα. Η θεραπεία για την αφυδάτωση μπορεί να περιλαμβάνει τη χορήγηση υγρών μέσω βελόνας σε φλέβα (IV). Ορισμένες γυναίκες που είναι αφυδατωμένες μπορεί επίσης να χρειάζονται ηλεκτρολύτες, όπως νάτριο και μαγνήσιο, για να βοηθηθούν να απορροφήσουν σωστά τα υγρά. Ορισμένα άτομα μπορεί να χρειαστεί να παραμείνουν στο νοσοκομείο για αρκετές ημέρες για παρακολούθηση.