Τι αισθάνεσαι;

Καρκίνος

Μπορεί η ανοσοθεραπεία να θεραπεύσει τον καρκίνο;

Η εύρεση μιας αποτελεσματικής θεραπείας, που θα αντιμετωπίζει ριζικά τον καρκίνο, ήταν πάντα ο στόχος πολλών επιστημόνων και συνεχίζει να είναι. Σήμερα, η θεραπεία του καρκίνου μέσω ανοσοθεραπείας φαίνεται ότι είναι αποτελεσματική, καθώς όλο και περισσότεροι ασθενείς που την ακολουθούν έχουν καλά και ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Μπορεί η ανοσοθεραπεία να θεραπεύσει τον καρκίνο;

Όπως υπογραμμίζει η ογκολόγος Melissa Wilson, η ανοσοθεραπεία μέχρι στιγμής μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για συγκεκριμένα είδη καρκίνου, ενώ για άλλα είδη καρκίνου οι γιατροί χρησιμοποιούν άλλου είδους συνεχιζόμενες θεραπείες, μέσω των οποίων προσπαθούν να διαχειριστούν τους όγκους και να σταματήσουν την εξέλιξη τους.

Τονίζεται ότι η ανοσοθεραπεία, στο παρόν στάδιο, δεν θεωρείται θεραπεία για τον καρκίνο, αλλά έχει την δυνατότητα να παρατείνει τη ζωή των ασθενών και να αλλάξει τα αποτελέσματα τους προς το θετικό.

Τι ακριβώς είναι η ανοσοθεραπεία και πώς λειτουργεί ενάντια στον καρκίνο;

Η ανοσοθεραπεία, είναι ένας όρος ομπρέλας που από κάτω της «συνωστίζεται» μια ποικιλία  θεραπειών για τον καρκίνου, οι οποίες βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει και να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα. Η ανοσοθεραπεία λειτουργεί διαφορετικά από άλλες θεραπείες που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του καρκίνου, όπως για παράδειγμα η χημειοθεραπεία.

Εκείνο που κάνει την ανοσοθεραπεία τόσο ισχυρή και πολλά υποσχόμενη μέθοδο αντιμετώπισης του καρκίνου είναι το γεγονός ότι επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα με μεγάλη επιτυχία και μάλιστα αποτρέπει την εξέλιξη της νόσου για μεγάλο χρονικό διάστημα, μειώνοντας την πιθανότητα επιδείνωσης και μετάστασης.

Συγκεκριμένα, η ανοσοθεραπεία, βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίσει τα καρκινικά κύτταρα, τα οποία παραδοσιακά ξεγελούν το ανοσοποιητικό, το οποίο τα αναγνωρίζει ως υγιή κύτταρα. Αυτή ακριβώς η ικανότητα των καρκινικών κυττάρων να ξεγελούν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αυτό που κάνει τον καρκίνο τόσο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Η ανοσοθεραπεία, καταφέρνει να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο με επιτυχία και αφού αναγνωριστούν τα καρκινικά κύτταρα, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να τα στοχεύσει, να τα συρρικνώσει, ακόμη και να τα σκοτώσει, αποτρέποντας την ανάπτυξη των όγκων και θεραπεύοντας τελικά τον καρκίνο.

Περαιτέρω έρευνα

Αν και η ανοσοθεραπεία δεν μπορεί ακόμη να «θεραπεύσει» τον καρκίνο, οι ερευνητές διεξάγουν κλινικές δοκιμές για να βρουν το πώς η ανοσοθεραπεία μπορεί να αντιμετωπίσει επιτυχώς διαφορετικούς τύπους καρκίνου.  Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ανοσοθεραπεία, επί του παρόντος, χρησιμοποιείται στα μεταγενέστερα στάδια καρκίνου, αν όμως μπορέσει να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε διάφορα είδη καρκίνου, ενδεχομένως στο μέλλον να μπορεί να χρησιμοποιείται και στα πρώιμα στάδια, αποτρέποντας την μετάσταση.

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι