Καρδιά και αγγεία

Μπορεί η χοληστερόλη σας να είναι πολύ χαμηλή;

Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι τα χαμηλά επίπεδα “καλής” χοληστερόλης υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (HDL) αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Γνωρίζουν επίσης ότι η υπερβολική ποσότητα “κακής” λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Είναι όμως δυνατόν να έχουμε “πολύ λίγη” LDL;

Το ερώτημα έχει διχάσει εδώ και καιρό την ιατρική κοινότητα, με ορισμένους επαγγελματίες υγείας να προειδοποιούν ότι τα πολύ χαμηλά επίπεδα LDL μπορεί να προκαλέσουν ή να συμβάλουν σε άγχος, νευρικότητα ή προβλήματα ύπνου. Έπειτα, υπάρχουν ειδικοί σε θέματα υγείας που υποστηρίζουν ότι “για την LDL, όσο μικρότερος είναι ο αριθμός, τόσο το καλύτερο “. Το γεγονός είναι ότι οι έρευνες έχουν δείξει ότι πολλοί άνθρωποι φαίνεται να ανέχονται πολύ καλά τα χαμηλά επίπεδα LDL. Μέχρι να γίνουν περισσότερες έρευνες, φαίνεται ότι δημιουργείται μια δυναμική που υποστηρίζει την τελευταία άποψη.

Τι είναι η χοληστερόλη;

Παρά τη συσχέτισή της με τις καρδιακές παθήσεις, το σώμα σας χρειάζεται τη χοληστερόλη. Η κηρώδης ουσία είναι απαραίτητη για την παραγωγή ορισμένων βιταμινών και ορμονών. Παίζει επίσης ρόλο στην πέψη και τον μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών. Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί αρέσκονται σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και ζάχαρη. Αυτή η προτίμηση προσθέτει στη χοληστερόλη που παράγει φυσιολογικά το συκώτι. Αντίθετα, μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών και χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση υψηλότερων επιπέδων HDL (την οποία ο οργανισμός χρησιμοποιεί για να αποβάλλει τη χοληστερόλη από το σώμα) και χαμηλότερης συγκέντρωσης LDL (η οποία μπορεί να φράξει τις αρτηρίες και να σχηματίσει πλάκα). Τα επίπεδα της HDL και της LDL μπορούν (και πρέπει) να μετρηθούν με μια απλή εξέταση αίματος. Για τον μέσο ενήλικα, οι τιμές, μετρούμενες σε χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο (mg/dL), μπορούν να τοποθετηθούν ως εξής:

  • Τιμές HDL 60 ή υψηλότερες θεωρούνται “καλές”, ενώ οτιδήποτε κάτω από 40 θεωρείται “χαμηλό”. Επίπεδα άνω των 80 θεωρούνται πολύ υψηλά και μπορεί να αυξήσουν την ολική θνησιμότητα.
  • Οι τιμές της LDL κάτω από 100 θεωρούνται “βέλτιστες”, μεταξύ 100 και 129 είναι “σχεδόν βέλτιστες”, μεταξύ 130 και 159 είναι “οριακές” και από 160 και πάνω είναι “υψηλές”. Για άτομα που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, στεφανιαία νόσο, η βέλτιστη LDL θα πρέπει να είναι μικρότερη από 70.

Εν τω μεταξύ, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία και το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας υποστηρίζουν επίπεδα LDL 100 mg/dL ή λιγότερο. Τα άτομα που βρίσκονται σε αυτό το εύρος τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Άλλες μετρήσεις σε μια εξέταση χοληστερόλης περιλαμβάνουν τα τριγλυκερίδια, έναν τύπο λίπους στο αίμα, και τη συνολική χοληστερόλη, τη συνολική ποσότητα της LDL και της HDL.


Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της χαμηλής HDL;

Από την άποψη της υγείας της καρδιάς, το επίπεδο της ολικής χοληστερόλης δεν μπορεί ποτέ να είναι πολύ χαμηλό. Το πρόβλημα προκύπτει όταν η HDL πέφτει κάτω από τα 40 mg/dL. Πολύ απλά, όσο λιγότερη HDL υπάρχει στο αίμα σας, τόσο λιγότερη χοληστερόλη μπορείτε να απομακρύνετε από το σώμα. Αυτό, με τη σειρά του, αυξάνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης (σκλήρυνση των αρτηριών), καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα επίπεδα της HDL μπορεί να είναι χαμηλά. Ο κυριότερος από αυτούς είναι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Μια τέτοια διατροφή δεν επηρεάζει μόνο το σάκχαρο στο αίμα σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη. Μπορεί επίσης να μειώσει την HDL σας, ενώ αυξάνει τόσο την LDL όσο και τα τριγλυκερίδια κατά 30% έως 40%. Άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα HDL περιλαμβάνουν:

Ο υποσιτισμός μπορεί επίσης να συμβάλει σε χρόνια χαμηλά επίπεδα HDL.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της χαμηλής LDL;

Ενώ θα ήταν δίκαιο να υποθέσουμε ότι η χαμηλή LDL είναι κάτι καλό, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες τα χρόνια χαμηλά επίπεδα μπορεί να μην είναι επιθυμητά. Η LDL είναι μια λιποπρωτεΐνη της οποίας ο ρόλος είναι να παραδίδει λιπίδια σε κάθε κύτταρο του σώματος. Η χοληστερόλη είναι ένα κρίσιμο συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών, χρησιμεύει ως αντιοξειδωτικό του εγκεφάλου και χρησιμοποιείται από το σώμα για τη δημιουργία των ορμονών οιστρογόνων, προγεστερόνης και τεστοστερόνης. Τα πολύ χαμηλά επίπεδα LDL κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν ορμονικές ανισορροπίες που συμβάλλουν, τουλάχιστον εν μέρει, στον πρόωρο τοκετό. Η αφύσικα χαμηλή LDL, που ονομάζεται υπομεταλιποπρωτεϊναιμία, προκαλείται συχνά από καρκίνο, ηπατική νόσο, σοβαρό υποσιτισμό και άλλες διαταραχές. Πρόκειται για ασυνήθιστα περιστατικά. Πολύ πιο συνηθισμένη είναι η πιθανότητα να λαμβάνουν φάρμακα για να μειώσουν τη χοληστερόλη τους. Αυτό μπορεί να είναι μια επιλογή εάν τα επίπεδα της LDL κάποιου είναι 190 mg/dL ή υψηλότερα. Υπάρχει κάποια ανησυχία ότι αυτά τα φάρμακα μπορεί να ρίξουν την LDL πολύ χαμηλά. Σε δύο μεγάλες ιατρικές δοκιμές, ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η LDL πραγματικά δεν μπορεί να μειωθεί υπερβολικά. Ορισμένοι συμμετέχοντες κατέγραψαν επίπεδα LDL 25 mg/dL ή και χαμηλότερα -και δεν ανέφεραν αρνητικές παρενέργειες.

Ποια είναι η θεραπεία της χαμηλής χοληστερόλης;

Συχνά είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί η χαμηλή χοληστερόλη με οτιδήποτε άλλο εκτός από τη διατροφή ή τον τρόπο ζωής. Προς το παρόν δεν υπάρχουν φάρμακα ικανά να αυξήσουν την HDL (με εξαίρεση τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης σε άτομα που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση). Πέρα από αυτό, οι καλύτεροι τρόποι για να φτάσετε τη χοληστερόλη σας σε φυσιολογικά όρια είναι να:

Επιδιώξτε να διατηρήσετε τη συνολική χοληστερόλη σας εντός του μέσου εύρους, ή κάπου μεταξύ 150 και 200 mg/dL. Και συνεχίστε να παρακολουθείτε τα επίπεδά σας σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.

Ποιες είναι οι τρέχουσες διατροφικές συστάσεις;

Μπορεί να έχετε σχηματίσει την ιδέα ότι πρέπει να αποφεύγετε κάθε διατροφική χοληστερόλη. Αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα έτσι. Τα συγκεκριμένα ημερήσια όρια χοληστερόλης αφαιρέθηκαν από τις διατροφικές οδηγίες, επειδή δεν υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι η χοληστερόλη από τη διατροφή επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Η χοληστερόλη είναι ένα λίπος και χρειάζεστε λίπος στη διατροφή σας. Είναι το είδος των τροφίμων που περιέχουν χοληστερόλη και τα οποία τρώμε που επηρεάζουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και ασθένειες που σχετίζονται με το καρδιαγγειακό σύστημα. Δυστυχώς, τα περισσότερα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη είναι επίσης πλούσια σε ανθυγιεινά λίπη. Η χοληστερόλη είναι μόνο ένα μέτρο της υγείας της καρδιάς. Βάλτε λοιπόν την πλήρη εικόνα σε προοπτική και επιλέξτε τρόφιμα με “καλά” ακόρεστα λιπαρά, αποφύγετε τα “κακά” τρανς λιπαρά και περιορίστε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά:

  • Τα “καλά” ακόρεστα λιπαρά είναι τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Μπορείτε να βρείτε αυτά τα καλά λιπαρά σε έλαια όπως το ελαιόλαδο, το κραμβέλαιο, το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο και το καλαμποκέλαιο. Τα καλά λιπαρά υπάρχουν επίσης στα ψάρια, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους.
  • Τα τρανς λιπαρά είναι “κακά” λιπαρά που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, ακόμη και όταν καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες. Έχουν ως επί το πλείστον αφαιρεθεί από τα συσκευασμένα επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά τα τηγανητά τρόφιμα μπορεί να τα περιέχουν.
  • Τα κορεσμένα λιπαρά δεν είναι τόσο ανθυγιεινά όσο τα τρανς λιπαρά, αλλά πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές δόσεις. Θα πρέπει να περιορίσετε τα κορεσμένα λίπη από πηγές όπως το κόκκινο κρέας, το γρήγορο φαγητό και η πίτσα.


+ 16 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Suboptimal control of lipid levels: results from the non-interventional Centralized Pan-Russian Survey of the Undertreatment of Hypercholesterolemia II (CEPHEUS II) https://cardiab.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12933-017-0641-4

Cholesterol: Understanding HDL vs. LDL https://www.health.harvard.edu/blog/understanding-cholesterol-hdl-vs-ldl-2018041213608

Dietary Cholesterol and the Lack of Evidence in Cardiovascular Disease https://www.mdpi.com/2072-6643/10/6/780

The Effects of a Low-Carbohydrate Diet vs. a Low-Fat Diet on Novel Cardiovascular Risk Factors: A Randomized Controlled Trial https://www.mdpi.com/2072-6643/7/9/5377

High-density lipoprotein cholesterol How High https://journals.lww.com/indjem/Fulltext/2012/16002/High_density_lipoprotein_cholesterol__How_High.29.aspx

Current and Emerging Uses of Statins in Clinical Therapeutics: A Review https://journals.sagepub.com/doi/10.4137/LPI.S37450

Making sense of cholesterol – the good, the bad and the dietary https://www.heart.org/en/news/2020/09/16/making-sense-of-cholesterol-the-good-the-bad-and-the-dietary

Cholesterol: Understanding HDL vs. LDL https://www.health.harvard.edu/blog/understanding-cholesterol-hdl-vs-ldl-2018041213608

Low high-density lipoprotein cholesterol: current status and future strategies for management https://www.dovepress.com/low-high-density-lipoprotein-cholesterol-current-status-and-future-str-peer-reviewed-fulltext-article-VHRM

New Insights into Cholesterol Functions: A Friend or an Enemy? https://www.mdpi.com/2072-6643/11/7/1645

Cholesterol in pregnancy: a review of knowns and unknowns https://journals.sagepub.com/doi/10.1258/om.2011.110003

Hypolipidemia: A Word of Caution https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3402/ljm.v3i2.4764

Cholesterol-Lowering Medicines https://www.cdc.gov/cholesterol/treating_cholesterol.htm

How Low Can You Go? Concerns Over Aggressive LDL Lowering Eased as PCSK9 Evidence Mounts https://www.tctmd.com/news/how-low-can-you-go-concerns-over-aggressive-ldl-lowering-eased-pcsk9-evidence-mounts

Dietary Cholesterol and the Lack of Evidence in Cardiovascular Disease https://www.mdpi.com/2072-6643/10/6/780

Fats and Cholesterol https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fats-and-cholesterol/