Εξαρτησιογόνες ουσίες

Μπορεί η χρήση ναρκωτικών να προκαλέσει ψύχωση;

Πολλά ναρκωτικά, από τη μαριχουάνα έως την κοκαΐνη και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, μπορούν να προκαλέσουν ψύχωση που προκαλείται από ναρκωτικά. Τα άτομα με ψύχωση που προκαλείται από ναρκωτικά βιώνουν μια απομάκρυνση από την πραγματικότητα που μπορεί να περιλαμβάνει ψευδαισθήσεις -όπου βλέπουν, ακούν και αισθάνονται πράγματα που δεν είναι πραγματικά- και παραληρητικές ιδέες, όπου πιστεύουν πράγματα που δεν είναι αληθινά.

Ενώ αυτά τα ψυχωτικά συμπτώματα μοιράζονται τα άτομα με σχιζοφρένεια, μια διαταραχή της σκέψης που επηρεάζει την ικανότητα του ατόμου να σκέφτεται, να αισθάνεται ή να συμπεριφέρεται με σαφήνεια, σημαντικές διαφορές χωρίζουν τις δύο αυτές διαταραχές.

Αλλά δεδομένης της ομοιότητας της παρουσίασής τους, μπορεί να είναι δύσκολο για τους κλινικούς γιατρούς να καταλάβουν την πηγή μιας ψυχωτικής κρίσης. Αυτό γίνεται ακόμη πιο δύσκολο από το γεγονός ότι τα άτομα με σχιζοφρένεια συχνά παρουσιάζουν υψηλό ποσοστό κατάχρησης ουσιών.

Μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνουμε την ψύχωση που προκαλείται από τα ναρκωτικά από άλλες μορφές ψύχωσης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά άτομα με διάγνωση σχιζοφρένειας μπορεί επίσης να κάνουν κατάχρηση ναρκωτικών.


Μπορεί η χρήση ναρκωτικών να προκαλέσει ή να πυροδοτήσει σχιζοφρένεια;

Ενώ τα ναρκωτικά δεν μπορούν να προκαλέσουν σχιζοφρένεια, η ύπαρξη ψύχωσης που προκαλείται από ναρκωτικά μπορεί μερικές φορές να αποκαλύψει μια υποκείμενη ψυχική ασθένεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα ψυχωτικό επεισόδιο που προκαλείται από ναρκωτικά μπορεί να προηγείται της διάγνωσης της σχιζοφρένειας.

Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που αναπτύσσουν ψύχωση από τη χρήση ναρκωτικών θα έχουν μια σύντομη ομάδα ψυχωτικών συμπτωμάτων, τα οποία θα εξαφανιστούν όταν το φάρμακο φύγει από τον οργανισμό τους και τότε θα είναι καλά. Αλλά αν έχετε χρόνια και επίμονη ψύχωση μετά τη λήψη ναρκωτικών, πιθανότατα θα είχατε εξαρχής μια ψυχική ασθένεια, η οποία απλώς δεν είχε ακόμη εκδηλωθεί.

Σε αντίθεση με τη σχιζοφρένεια, τα άτομα με ψύχωση που προκαλείται από φάρμακα αναρρώνουν γενικά μέσα σε τρεις έως πέντε ημέρες, όταν το φάρμακο δεν παραμένει πλέον στον οργανισμό τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν η κατάχρηση ναρκωτικών ήταν πιο ουσιαστική, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος. Ωστόσο, εάν τα συμπτώματα παραμένουν, είναι ζωτικής σημασίας να επισκεφθείτε έναν ψυχίατρο ή νευρολόγο, ο οποίος μπορεί να σας αξιολογήσει για ψυχικές παθήσεις, νευρολογικές διαταραχές και άλλες διαγνώσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ψύχωση.

Αν είστε 18 ετών και έχετε ένα άσχημο ταξίδι με LSD και έχετε ψυχωτικά συμπτώματα και δεν υποχωρούν, οι άνθρωποι συνήθιζαν να λένε ότι αυτό οφείλεται στο ναρκωτικό. Αλλά κανείς δεν έχει αποδείξει στην πραγματικότητα ότι αυτό είναι αλήθεια: μπορεί να ήταν μια υποκείμενη κατάσταση ψυχικής υγείας που αποκαλύφθηκε από το φάρμακο.

Και για όσους έχουν μια υποκείμενη ψυχική κατάσταση, τα φάρμακα μπορεί να την επιδεινώσουν.

Εάν έχετε υποκείμενη ψύχωση, τα ναρκωτικά -συμπεριλαμβανομένων της κοκαΐνης, της κάνναβης, του PCP, του LSD και άλλων- πρόκειται να επιδεινώσουν την ασθένειά σας. Και ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι τα φάρμακα που παίρνετε για τη θεραπεία της ψυχικής σας ασθένειας δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικά.

Πώς επηρεάζει η κάνναβη ένα άτομο με προβλήματα ψυχικής υγείας;

Η κάνναβη μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματική για τα άτομα με υποκείμενα προβλήματα ψυχικής υγείας, επειδή σε ομάδες με γενετική προδιάθεση ή κίνδυνο, μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη διάγνωση ψύχωσης και σχιζοφρένειας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κάνναβη μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους ανάπτυξης ψύχωσης, ιδίως σε άτομα που διατρέχουν ήδη κίνδυνο για ψυχιατρικές διαταραχές. Η κάνναβη έχει το υψηλότερο ποσοστό μετατροπής (47%) σε σχιζοφρένεια σε σύγκριση με άλλες ουσίες που προκαλούν ψύχωση.

Επιπλέον, η συχνή χρήση κάνναβης διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας σε νεότερη ηλικία, ενώ η πρώιμη εμφάνιση ψυχωτικών συμπτωμάτων μπορεί να επιδεινώσει τη μακροπρόθεσμη έκβαση.

Όταν ένα υγιές άτομο κάνει χρήση κάνναβης, βιώνει χαλάρωση, ευφορία και μείωση του άγχους και της πλήξης. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν παράνοια, μεγαλομανία, διέγερση, ψευδαισθήσεις, γνωστικές διαταραχές, αποδιοργανωμένη σκέψη και συμπεριφορά και αποπροσωποποίηση.

Δύο παράγοντες συμβάλλουν σε αυτό. Ο ένας είναι η περιεκτικότητα της κάνναβης σε THC, με τα επίπεδα THC να έχουν άμεση σχέση με τα ψυχωτικά συμπτώματα. Η THC είναι η ουσία που είναι κυρίως υπεύθυνη για την επίδραση του ναρκωτικού στην ψυχική κατάσταση ενός ατόμου. Η ποσότητα THC στην κάνναβη -η οποία συχνά είναι άγνωστη- μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας και της ψύχωσης και να προκαλέσει περισσότερες υποτροπές και νοσηλείες.

Δεύτερον, η μετατροπή σε σχιζοφρένεια φαίνεται να σχετίζεται με τη διάρκεια της χρήσης κάνναβης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που απείχαν εντελώς από την κάνναβη μετά το πρώτο επεισόδιο ψύχωσης που προκλήθηκε από κάνναβη δεν παρουσίασαν υποτροπή της ψυχιατρικής νόσου. Ωστόσο, μεταξύ των χρηστών κάνναβης που βίωσαν το πρώτο τους ψυχωτικό επεισόδιο σε νεαρή ηλικία, το 50%-100% συνέχισαν τη χρήση του ναρκωτικού.

Αντανακλώντας αυτά τα ζητήματα, οι ασθενείς με σχιζοφρένεια πρέπει να απέχουν από την κάνναβη.

Τα άτομα με σχιζοφρένεια δεν πρέπει ποτέ να καπνίζουν μαριχουάνα, διότι είναι πολύ πιο ευάλωτα στις ψυχωτικές επιδράσεις της μαριχουάνας, εάν έχουν υποκείμενη ψύχωση.

Ποια είναι τα συμπτώματα και η διάγνωση της ψύχωσης και της σχιζοφρένειας που προκαλείται από τα ναρκωτικά;

Ενώ τόσο η σχιζοφρένεια όσο και η ψύχωση που προκαλείται από φάρμακα παρουσιάζουν ψυχωτικά συμπτώματα όπως ψευδαισθήσεις και παραληρητικές ιδέες, υπάρχουν σημαντικές διαφορές.

Στην ψύχωση που προκαλείται από ναρκωτικά, τα συμπτώματα εμφανίζονται πιο ξαφνικά και επιθετικά και εμφανίζονται μόνο όταν το άτομο βρίσκεται είτε υπό την επήρεια είτε σε κατάσταση στέρησης από ένα ναρκωτικό.

Ενώ τα ψυχωτικά συμπτώματα είναι πιο έντονα από ό,τι στη σχιζοφρένεια, τείνουν να εξαφανίζονται εντελώς μόλις το φάρμακο εγκαταλείψει τον οργανισμό του ατόμου.

Σε σύγκριση με τη σχιζοφρένεια, τα άτομα πρέπει να έχουν ψυχωτικά συμπτώματα που διαρκούν πάνω από 6 μήνες. Τα συμπτώματα δεν μπορούν να συνδεθούν με τη χρήση ναρκωτικών.

Τα συμπτώματα και των δύο καταστάσεων μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Παράνοια
  • Παραισθήσεις
  • Παραληρητικές ιδέες
  • Επικίνδυνη συμπεριφορά
  • Αποσύνδεση από άλλους ανθρώπους ή από την πραγματικότητα

Η διάγνωση μιας ψύχωσης που προκαλείται από φάρμακα από τη σχιζοφρένεια μπ

ορεί να είναι δύσκολη. Οι γιατροί εξαρτώνται από τη λήψη ιατρικού ιστορικού, ακολουθούμενη από μια σωματική και ψυχική εξέταση και εργαστηριακές εξετάσεις για τον προσδιορισμό της φαρμακευτικής αγωγής και της χρήσης ουσιών.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Substance-Induced Psychoses: An Updated Literature Review https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35002789/

Diagnostic Stability of ICD/DSM First Episode Psychosis Diagnoses: Meta-analysis https://academic.oup.com/schizophreniabulletin/article/42/6/1395/2399275?login=false

Cannabis induced psychosis and subsequent psychiatric disorders https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S187620181730388X

Substance-Induced Psychotic Disorders and Schizophrenia: Pathophysiological Insights and Clinical Implications https://ajp.psychiatryonline.org/doi/10.1176/appi.ajp.2019.19070734

Substance-/Medication-Induced Psychotic Disorder https://www.merckmanuals.com/professional/psychiatric-disorders/schizophrenia-and-related-disorders/substance-medication-induced-psychotic-disorder