Ψυχική υγεία

Μπορεί η δασοθεραπεία να βελτιώσει την υγεία και την ευεξία;

Η ομορφιά του περιβάλλοντος ωθεί τους ανθρώπους να βγαίνουν έξω, να εισπνέουν καθαρό αέρα, να ακούνε τα πουλιά, να κάνουν βόλτες. Τώρα, με το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19, που μας αναγκάζει να περιοριζόμαστε σε εσωτερικούς χώρους, περνάμε πολλές ώρες μπροστά σε άψυχες οθόνες, ενώ η επιθυμία μας να βγούμε έξω μεγαλώνει. Ένας τρόπος για να ικανοποιήσουμε αυτήν την επιθυμία βελτιώνοντας παράλληλα την υγεία και την ευεξία μας είναι η δασοθεραπεία, μια πρακτική που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τι είναι η δασοθεραπεία;

Εμπνευσμένη από την ιαπωνική πρακτική του shinrin-yoku ή διαφορετικά «κολύμβηση στο δάσος», η δασοθεραπεία είναι μια καθοδηγούμενη πρακτική θεραπείας σε εξωτερικά περιβάλλοντα. Σε αντίθεση με την πεζοπορία και τη βόλτα στη φύση, η δασική θεραπεία βασίζεται σε εκπαιδευτικούς οδηγούς που έχουν στο επίκεντρο τους έναν σκόπιμα αργό ρυθμό και καλούν τους ανθρώπους να απολαύσουν τη φύση με όλες τους τις αισθήσεις, δίνοντας προσοχή στα δέντρα, τα πουλιά κλπ.

Η Shinrin-yoku, ξεκίνησε στην Ιαπωνία τη δεκαετία του 1980, ως απάντηση σε μια εθνική υγειονομική κρίση. Οι ηγέτες της Ιαπωνίας παρατήρησαν μια σημαντική αύξηση στις ασθένειες που σχετίζονται με το άγχος, που οφείλονταν στο γεγονός ότι οι άνθρωποι αφιέρωναν περισσότερο χρόνο στην τεχνολογία και σε άλλες δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους.

Σήμερα, δημιουργήθηκαν πλέον πιστοποιημένοι οδηγοί δασοθεραπείας, για να καθοδηγήσουν τις εμπειρίες των ανθρώπων σε εξωτερικά περιβάλλοντα και σύμφωνα με τους ειδικούς, οι έρευνες που πραγματοποιούνται εδώ και δεκαετίες υποδηλώνουν ότι η Shinrin-yoku μειώνει αποτελεσματικά το στρες, βελτιώνει την προσοχή, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και τη διάθεση.

Πώς επηρεάζει η δασοθεραπεία το σώμα;

Όπως είναι γνωστό, το άγχος αυξάνει τα επίπεδα μιας ορμόνης που ονομάζεται κορτιζόλη. Το μακροχρόνιο άγχος και οι χρόνιες αυξήσεις της κορτιζόλης, παίζουν σημαντικό ρόλο στην υψηλή αρτηριακή πίεση, τις καρδιακές παθήσεις, τους πονοκεφάλους και σε πολλές άλλες ασθένειες. Μάλιστα, μια μελέτη που εξέτασε τα επίπεδα της κορτιζόλης των συμμετεχόντων μετά από μια βόλτα, διαπίστωσε ότι η κορτιζόλη μειώθηκε αισθητά στα άτομα που έκαναν βόλτα στο δάσος, σε σχέση με τα επίπεδα κορτιζόλης των ατόμων περπάτησαν σε εσωτερικά περιβάλλοντα.

Επιπρόσθετα, τα δέντρα εκπέμπουν πτητικά αιθέρια έλαια, που ονομάζονται φυτοκτόνα, τα οποία έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες και είναι σε θέση να επηρεάσουν την ανοσία του σώματος. Μια ιαπωνική μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που έμειναν για τρείς μέρες στο δάσος, παρουσίασαν αύξηση του αριθμού και της δραστηριότητας των ανοσοκυττάρων τους, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που έκαναν ένα αστικό ταξίδι και αυτό το όφελος διήρκεσε περισσότερο από ένα μήνα μετά την διαμονή στο δάσος. Μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, με περίπου 20.000 συμμετέχοντες, έδειξε ότι τουλάχιστον 120 λεπτά την εβδομάδα στη φύση, βελτιώνουν την υγεία και την ευεξία του ανθρώπου.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η έκθεση στα αιθέρια έλαια των δέντρων, μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης, την αρτηριακή πίεση και το άγχος. Τα έλαια των δένδρων περιέχουν 3-καρένιο. Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι αυτή η ουσία, μπορεί να μειώσει την φλεγμονή, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό, να μειώσει το άγχος και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου.

Τέλος, μια μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμη και τα άτομα που βρίσκονται στο νοσοκομείο μπορούν να επωφεληθούν από τη θέα της φύσης. Ειδικότερα, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από δεκαετίες, η οποία συνέκρινε τον ρυθμό ανάκαμψης των ατόμων μετά από χειρουργική επέμβαση της χοληδόχου κύστης, διαπίστωσε ότι τα άτομα που το κρεβάτι τους είχε θέα το φυσικό περιβάλλον ανάρρωσαν γρηγορότερα και χρειάστηκαν λιγότερο ισχυρά φάρμακα για τον έλεγχο του πόνου, σε σύγκριση με τα άτομα που το κρεβάτι τους έβλεπε στον τοίχο του δωματίου τους.

Συμπερασματικά

Ο Σύλλογος Φυσικής και Δασοθεραπείας δημιουργεί και πιστοποιεί οδηγούς δασοθεραπείας σε όλο τον κόσμο. Οι οδηγοί βοηθούν τους ανθρώπους να συνεργαστούν με τη φύση μέσω μιας σειράς δραστηριοτήτων που τους ωθούν να δώσουν προσοχή στο δάσος, να εμβαθύνουν τη σχέση τους με τη φύση, επιτρέποντας έτσι στον φυσικό κόσμο να προωθήσει τη θεραπεία και την ευημερία τους.