Διατροφή

Μπορεί η διατροφή να διαχειριστεί τα συμπτωμάτα της ενδομητρίωσης;

Αν πάσχετε από ενδομητρίωση, μια πάθηση που μπορεί να προκαλέσει βασανιστικά επώδυνες περιόδους και δυσκολία στην εγκυμοσύνη, είναι λογικό να αναρωτιέστε αν η αλλαγή του τρόπου ζωής σας θα μπορούσε να βοηθήσει. Οι τρέχουσες θεραπείες για την πάθηση, οι οποίες περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση και ορμονική φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να είναι επεμβατικές και να έχουν δυσάρεστες παρενέργειες. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που πολλές γυναίκες με ενδομητρίωση εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε εναλλακτικές λύσεις, από τον βελονισμό μέχρι την αποφυγή ορισμένων τροφών.

Υπάρχουν αμέτρητα blogs στο διαδίκτυο από γυναίκες που ισχυρίζονται ότι τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης εξαφανίστηκαν μετά την αλλαγή της διατροφής τους. Τέτοιες πληροφορίες μπορούν αναμφίβολα να προσφέρουν ελπίδα σε όσες αντιμετωπίζουν έντονο πόνο και υπογονιμότητα – αλλά μήπως αυτές οι ιστορίες είναι πολύ καλές για να είναι αληθινές;

Η Komal Kumar, ανώτερη διαιτολόγος στην Κλινική Γονιμότητας The Lister, που ανήκει στην HCA UK, προειδοποιεί ότι μέχρι στιγμής τα στοιχεία για τη σχέση μεταξύ ορισμένων τροφίμων και της ενδομητρίωσης είναι ασαφή. Και ακόμη και αν υπάρχει σύνδεση, είναι πιθανό η διατροφή να αποτελεί μόνο ένα κομμάτι του παζλ.

Μόλις πρόσφατα η έρευνα άρχισε να δείχνει μια πιθανή σχέση μεταξύ ενδομητρίωσης και διατροφής. Αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι έρευνες αυτές αναφέρονται στο πώς η διατροφή μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη διαχείριση των συμπτωμάτων της ενδομητρίωσης και όχι ως θεραπεία για την ενδομητρίωση συνολικά.

Πώς βοηθάει η δίαιτα FODMAP την ενδομητρίωση;

Οι γυναίκες με ενδομητρίωση που είναι ίσως πιο πιθανό να ωφεληθούν από μια διατροφική αλλαγή, είναι εκείνες που πάσχουν επίσης από παθήσεις του πεπτικού συστήματος, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) – το οποίο μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό πόνο, φούσκωμα και δυσκοιλιότητα ή διάρροια.

Επισημαίνει μια πρόσφατη μελέτη στην οποία διαπιστώθηκε ότι το 72% μιας ομάδας γυναικών που είχαν τόσο ενδομητρίωση όσο και IBS ανέφεραν βελτίωση των συμπτωμάτων μετά τη δοκιμή μιας δίαιτας FODMAP.

Πρόκειται για μια τεράστια ανακάλυψη για τις γυναίκες που πάσχουν από άλλες παθήσεις που σχετίζονται με την ενδομητρίωσή τους, καθώς μέσω της διατροφής οι γυναίκες έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους και να μειώσουν την επιβάρυνση των παθήσεών τους.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα των αλλαγών στη διατροφή για την ενδομητρίωση;

Λέγοντας αυτό, η δίαιτα FODMAP είναι πολύ περιοριστική. Σίγουρα δεν συμβουλεύουμε κάθε γυναίκα με ενδομητρίωση να αρχίσει να την ακολουθεί.

Είναι ζωτικής σημασίας, αν μια γυναίκα με ενδομητρίωση θέλει να κάνει διατροφικές αλλαγές, να ζητήσει πρώτα τη γνώμη ειδικού διαιτολόγου, ο οποίος μπορεί να παράσχει τις πιο πρόσφατες αξιόπιστες πληροφορίες που βασίζονται σε στοιχεία. Χωρίς αυτό, ο ασθενής θα μπορούσε να κινδυνεύσει από διατροφικές ελλείψεις και άλλες αρνητικές παρενέργειες, όπως η ταχεία απώλεια ή αύξηση βάρους.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν. Εάν σχεδιάζετε να αποκτήσετε παιδάκι, προσεγγίστε κάθε διατροφική αλλαγή με προσοχή και βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε πριν και μετά τη σύλληψη.

Μπορεί μια δίαιτα χωρίς γλουτένη να βελτιώσει τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης;

Ορισμένες γυναίκες έχουν διαπιστώσει ότι τα συμπτώματά τους βελτιώνονται όταν κόβουν ορισμένες τροφές, αλλά αυτό που λειτουργεί για μια γυναίκα, δεν θα λειτουργήσει για όλες.

Υπήρξε μια μελέτη που διεξήχθη σε ασθενείς με σοβαρή ενδομητρίωση το 2012, η οποία διαπίστωσε ότι το 75% των συμμετεχόντων παρατήρησε βελτίωση σε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη για ένα χρόνο. Αλλά η ίδια η μελέτη παρακολούθησε μόνο ένα μικρό αριθμό γυναικών. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες πριν διακόψετε το σιτάρι.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη δίαιτα για τη διαχείριση της ενδομητρίωσης και είναι αδύνατο να πούμε τι πρέπει να περιορίσουν ή να συμπεριλάβουν οι γυναίκες στη διατροφή τους, καθώς η καθεμία είναι διαφορετική. Είναι πολύ σημαντικό να μην περιορίζετε ορισμένες ομάδες τροφίμων ή θρεπτικά συστατικά, όπως η γλουτένη, εκτός αν έχετε διαγνωστεί ιατρικά ότι έχετε δυσανεξία ή πάθηση όπως η κοιλιοκάκη, καθώς αυτό μπορεί να στερήσει από τον οργανισμό ζωτικά θρεπτικά συστατικά.

Πρέπει να τρώτε καλά όταν αντιμετωπίζετε την ενδομητρίωση;

Για τις περισσότερες γυναίκες με ενδομητρίωση, το καλύτερο που μπορούν να κάνουν είναι απλά να ακολουθήσουν μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή. Ο οδηγός Eatwell Guide της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας – μια πηγή που δείχνει πόσο από αυτό που τρώμε συνολικά πρέπει να προέρχεται από κάθε ομάδα τροφίμων.  Αυτός ο οδηγός βασίζεται στην κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής με υδατάνθρακες, λιπαρά και πρωτεΐνες, με τις γυναίκες να στοχεύουν σε 2.000 θερμίδες ημερησίως, εκτός αν επιδιώκουν ειδικά να πάρουν ή να χάσουν βάρος υπό τη στενή καθοδήγηση ενός διαιτολόγου.

Και να θυμάστε, αν και η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων δεν θα βελτιώσει απαραίτητα την ενδομητρίωση, ποτέ δεν βλάπτει να τρώτε υγιεινά. Επιπλέον, μια θρεπτική διατροφή είναι επίσης σημαντική για την πρόληψη πιθανών μελλοντικών προβλημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις. Για τις γυναίκες που επιθυμούν να συλλάβουν, συνιστάται η λήψη 400 mg φυλλικού οξέος την ημέρα. Και η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυλλικό οξύ – όπως το σπανάκι, το λάχανο και το μπρόκολο – είναι επίσης μια καλή ιδέα.

Η τήρηση ενός καλού διατροφικού πλάνου μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των κύκλων ωορρηξίας που επηρεάζονται από το βάρος, να βελτιώσει την υγεία των ωαρίων μιας γυναίκας, να βελτιώσει την επιτυχία των θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως η θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης, και να βελτιώσει τις πιθανότητες να φέρει ένα υγιές μωρό σε πλήρη ανάπτυξη.


+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Endometriosis in patients with irritable bowel syndrome: Specific symptomatic and demographic profile, and response to the low FODMAP diet https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28303579/

Gluten-free diet: a new strategy for management of painful endometriosis related symptoms? https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23334113/

Influence of diet on the risk of developing endometriosis https://journals.viamedica.pl/ginekologia_polska/article/view/47748

Endometriosis: diagnosis and management https://www.nice.org.uk/guidance/ng73

Irritable bowel syndrome in adults: diagnosis and management https://www.nice.org.uk/guidance/cg61/chapter/introduction

Effects and safety of periconceptional oral folate supplementation for preventing birth defects https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26662928/

What to Eat and What to Avoid If You Have Endometriosis https://www.healthline.com/health/endometriosis/endometriosis-diet