Εγκυμοσύνη

Μπορεί η εγκυμοσύνη να σας κάνει πιο ευαίσθητες στην αλλεργική ρινίτιδα;

Πώς βιώνουν την αλλεργική ρινίτιδα οι έγκυες;

Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια ταραχώδης περίοδος για τους μελλοντικούς γονείς. Συμπτώματα όπως η πρωινή αδιαθεσία, η κόπωση και οι εναλλαγές στη διάθεση μπορεί να αναζωπυρώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καθιστώντας τη διαχείριση τους εξαντλητική. Συν τοις άλλοις, μπορεί να επιδεινωθούν τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας, ανάλογα με την εποχή του έτους που είστε έγκυος.

Οι μεταβαλλόμενες ορμόνες και τα αιμοφόρα αγγεία που διαστέλλονται περισσότερο μέσα και γύρω από τις ρινικές διόδους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να κάνουν ορισμένες γυναίκες να αισθάνονται ότι η αλλεργική ρινίτιδα χειροτερεύει στην εγκυμοσύνη.

Εξαιτίας αυτού, τα υπάρχοντα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν κατά την περίοδο της αλλεργικής ρινίτιδας (Μάρτιος έως Σεπτέμβριος), όταν είναι ζεστά, υγρά και θυελλώδη και η γύρη βρίσκεται παντού. Οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να επιδεινώσουν ειδικά τη ρινική συμφόρηση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας;

Μπορεί η αλλεργική ρινίτιδα να επηρεάσει το έμβρυο ενώ είστε έγκυος;

Η αλλεργική ρινίτιδα δεν είναι επικίνδυνη όσο είστε έγκυος και δεν θα επηρεάσει το αναπτυσσόμενο έμβρυο, αλλά μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πολύ πιο κουρασμένη αν τα συμπτώματά σας είναι πιο σοβαρά από το συνηθισμένο.

Είναι, λοιπόν, καλή ιδέα να λάβετε κάποιες συμβουλές για το πώς να αποφύγετε ή να μειώσετε την έκθεσή σας σε ερεθιστικούς παράγοντες που γνωρίζετε ότι πυροδοτούν την αλλεργική ρινίτιδα.

Πώς να αντιμετωπίσετε την αλλεργική ρινίτιδα όταν είστε έγκυος;

Ενώ δεν υπάρχει θεραπεία για την αλλεργική ρινίτιδα, ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να την διαχειριστείτε. Υπάρχουν διαθέσιμα διάφορα φάρμακα για την αλλεργική ρινίτιδα που θα σας βοηθήσουν με τα συμπτώματά σας σε μορφή δισκίων και σπρέι. Όμως, θα πρέπει να το συζητήσετε με τον παθολόγο, τη μαία ή τον φαρμακοποιό σας, καθώς δεν είναι όλα τα φάρμακα για την αλλεργική ρινίτιδα ασφαλή στην εγκυμοσύνη. Ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει συμβουλές και να σας συνταγογραφήσει, αν χρειαστεί, κάτι που μπορεί να μην ισχύει αν η αλλεργική σας ρινίτιδα είναι ήπια.

Πώς να ανακουφίσετε τα συμπτώματά σας με φυσικό τρόπο πριν ζητήσετε ιατρική συμβουλή;

Θα πρέπει να ξεκινήσετε γνωρίζοντας τους παράγοντες που προκαλούν τις αλλεργίες σας.

Δεν έχουν όλες οι αλλεργικές ρινίτιδες τα ίδια εναύσματα, οπότε φροντίστε να σημειώσετε ποια είναι τα δικά σας. Μπορεί να είναι το γρασίδι ή τα δέντρα, ένα συγκεκριμένο είδος φυτού ή η εποχή του χρόνου που σας επηρεάζει περισσότερο. Αποφύγετε τα ερεθίσματα που σας προκαλούν την αλλεργία όσο είναι δυνατόν και, όταν βρίσκεστε σε εσωτερικούς χώρους, κρατήστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά.

  • Παρακολουθήστε τον αριθμό της γύρης στην περιοχή σας και προσπαθήστε να προγραμματίζετε τον χρόνο σας στην ύπαιθρο για ημέρες που ο αριθμός αυτός είναι χαμηλότερος
  • Αποφύγετε τα πάρκα, τους κάμπους και το πρόσφατα κουρεμένο γρασίδι, αν είστε αλλεργικοί στη γύρη του γρασιδιού
  • Πλένετε τακτικά τα χέρια και το πρόσωπό σας για να απομακρύνετε τα σωματίδια της γύρης
  • Αποφύγετε το στέγνωμα των ρούχων σας έξω κατά τους μήνες που η αλλεργική ρινίτιδα είναι σε έξαρση , καθώς η γύρη μπορεί να συγκεντρωθεί στα ρούχα, τις πετσέτες και τα σεντόνια σας
  • Πλένετε και βουρτσίζετε συχνά τα μαλλιά του κατοικίδιου ζώου σας, καθώς αυτά μπορεί να συλλέγουν γύρη όταν βρίσκονται έξω
  • Περιορίστε την επαφή με άλλους ερεθιστικούς παράγοντες, όπως η σκόνη και ο καπνός

Μπορείτε να πάρετε χάπια για την αλλεργική ρινίτιδα όταν είστε έγκυος;

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει αντιισταμινικά δισκία. Η λοραταδίνη και η σετιριζίνη είναι τα δισκία που συνταγογραφούνται συχνότερα για όσες πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτά τείνουν να είναι η ασφαλέστερη επιλογή, καθώς είναι λιγότερο πιθανό να σας προκαλέσουν υπνηλία .

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ρινικό σπρέι όταν είστε έγκυος;

Εκτός από τις ταμπλέτες, τα ρινικά σπρέι και οι οφθαλμικές σταγόνες μπορούν επίσης να ανακουφίσουν την ταλαιπωρία από τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας και δεν θεωρείται ότι προκαλούν βλάβη στο έμβρυό σας.

Να γνωρίζετε ότι φάρμακα όπως το Sudafed και το Galpseud δεν συνιστώνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς μπορεί να στενέψουν τα αιμοφόρα αγγεία, με αποτέλεσμα να μειωθεί η παροχή αίματος στον πλακούντα και το μωρό.

Μπορεί η εγκυμοσύνη να εντείνει άλλες αλλεργίες;

Είναι γνωστό ότι η ανοσολογική απόκριση αλλάζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ότι οι ορμονικές αλλαγές στο σώμα μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας αντιμετωπίζει τα αλλεργιογόνα. Ως εκ τούτου, είναι αρκετά πιθανό ότι ορισμένες άνθρωποι μπορεί να διαπιστώσουν ότι αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν τυχόν υπάρχουσες αλλεργίες που έχουν.

Είναι επίσης πιθανό αυτές οι αλλαγές να οδηγήσουν στην εμφάνιση αλλεργιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που δεν υπήρχαν προηγουμένως.

Σε υπάρχουσες αλλεργίες που αφορούν ευαισθησία στη σκόνη ή στα κατοικίδια ζώα, για παράδειγμα, μπορεί να εμφανιστούν συριγμοί, καθώς και δερματικά εξανθήματα, τα οποία μπορεί να είναι πιο έντονα από ό,τι ήταν προηγουμένως. Έτσι, η ελαχιστοποίηση της έκθεσης σε αυτούς τους εκλυτικούς παράγοντες μπορεί να είναι απαραίτητη.

Ευτυχώς για τους περισσότερους, μόλις γεννηθεί το μωρό τους, τα συμπτώματα των αλλεργιών θα κατασταλάξουν και συνήθως θα εξαφανιστούν, αν και αυτό μπορεί να πάρει μερικές εβδομάδες ή μήνες.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved