Πρόληψη και θεραπεία

Μπορεί η φυσικοθεραπεία να μειώσει τον πόνο της αρθρίτιδας;

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας, να μειώσει την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή του πόνου, ακόμη και να καθυστερήσει ή να εξαλείψει την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση.

Η φυσικοθεραπεία για την αρθρίτιδα μπορεί να περιλαμβάνει ασκήσεις για τη βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων και συμβουλές για τη στάση του σώματος και την κίνηση που μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο να αντιμετωπίσει τον πόνο και να αποφύγει τους τραυματισμούς.

Ορισμένοι φυσικοθεραπευτές συνιστούν υποστηρικτικές συσκευές ή αλλαγές στο περιβάλλον διαβίωσης του ατόμου για την περαιτέρω μείωση του πόνου της αρθρίτιδας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας που χρειάζεται ένα άτομο, συμπεριλαμβανομένου του πόσο συχνά χρειάζεται συνεδρίες και πόση πρόοδο κάνει, εξαρτάται από τον τύπο της αρθρίτιδας που έχει, τη σοβαρότητά της, τον τρόπο ζωής, την υγεία και άλλους παράγοντες.

Πώς μπορεί η φυσικοθεραπεία να βοηθήσει την αρθρίτιδα;

Η φυσικοθεραπεία είναι μια τυπική θεραπεία για πολλούς διαφορετικούς τύπους αρθρίτιδας. Μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακτήσουν την κινητικότητά τους και να μειώσουν τον πόνο, και μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να καθυστερήσει ή να αποφύγει τη χειρουργική επέμβαση σε άλλες περιπτώσεις. Οι γιατροί μπορεί επίσης να συστήσουν φυσικοθεραπεία μετά από χειρουργική επέμβαση. Πολυάριθμες μελέτες έχουν τεκμηριώσει τα οφέλη της φυσικοθεραπείας για την αρθρίτιδα.

Μια μελέτη του 2019 αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα διαφόρων μη φαρμακευτικών θεραπειών αρθρίτιδας εξετάζοντας οκτώ συστηματικές ανασκοπήσεις. Διαπίστωσε ότι η άσκηση και η φυσικοθεραπεία μείωσαν τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και ανακούφισαν τον πόνο.

Ομοίως, μια μελέτη του 2019 υποστήριξε ότι η εποπτευόμενη, ενεργητική θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της φυσικοθεραπείας και της άσκησης, είναι η καλύτερη θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος και του ισχίου. Οι συγγραφείς πρόσθεσαν ότι η άσκηση θα πρέπει να χρησιμεύει ως πρώτη γραμμή θεραπείας και ότι η παθητική φυσικοθεραπεία θα πρέπει να περιλαμβάνει τη δεύτερη γραμμή.

Μια δημοσίευση του 2018 συμφώνησε με αυτά τα ευρήματα, υποστηρίζοντας ότι οι ασκήσεις φυσικοθεραπείας και οι προσαρμογές στο περιβάλλον ενός ατόμου θα μπορούσαν να το βοηθήσουν να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Ποια είναι τα οφέλη της φυσικοθεραπείας;

Η φυσικοθεραπεία, ιδίως η φυσικοθεραπεία που περιλαμβάνει άσκηση, προσφέρει πολλά οφέλη για την αρθρίτιδα. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Βοήθεια για την αντιμετώπιση των τραυματισμών: Τα άτομα με πόνο και τραυματισμούς μπορεί να κινούνται με τρόπους που προκαλούν πρόσθετους τραυματισμούς ή πόνο. Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να εργαστεί με ασφάλεια γύρω από αυτούς τους τραυματισμούς. Για παράδειγμα, ένας φυσικοθεραπευτής μπορεί να διδάξει σε ένα άτομο πώς να χρησιμοποιεί ένα περιπατητήρα χωρίς να σκύβει ή να υιοθετεί μια στάση που προκαλεί πόνο στην πλάτη.
 • Ενίσχυση των μυών και βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων: Τα άτομα με αρθρίτιδα μπορεί να είναι απρόθυμα να ασκηθούν επειδή πιστεύουν ότι θα επιδεινώσουν την κατάστασή τους. Η φυσικοθεραπεία τους βοηθά να ασκούνται με ασφάλεια, δυναμώνοντας τους μύες και τις αρθρώσεις. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του πόνου από την καθιστική ζωή, στην προώθηση της γενικής δύναμης και στη βελτίωση της κινητικότητας.
 • Μείωση του πόνου: Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει να μειώσει τον πόνο, ενισχύοντας τους μύες και τις αρθρώσεις και μειώνοντας τις δευτερογενείς επιπλοκές από την καθιστική ζωή.
 • Τροποποίηση του περιβάλλοντος: Διάφορες περιβαλλοντικές τροποποιήσεις, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ορισμένων συσκευών, μπορεί να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Οι φυσικοθεραπευτές μπορούν να συστήσουν αυτές τις τροποποιήσεις και να διδάξουν στους ανθρώπους πώς να χρησιμοποιούν συσκευές όπως τα μπαστούνια και τα στηρίγματα.
 • Εργασία γύρω από τους τραυματισμούς: Οι φυσικοθεραπευτές μπορούν να διδάξουν στους ανθρώπους πώς να προσαρμόζονται στους τραυματισμούς και τον πόνο με τρόπο που να μην τους επιδεινώνει.

Ποιοι τύποι φυσικοθεραπείας βοηθούν την αρθρίτιδα;

Πολλοί τύποι φυσικοθεραπείας μπορούν να βοηθήσουν στην αρθρίτιδα. Περιλαμβάνουν:

 • Ειδικές τεχνικές κινητοποίησης: Ένας φυσικοθεραπευτής μετακινεί την προσβεβλημένη άρθρωση ή τη γύρω περιοχή και μπορεί να κάνει μασάζ στους φλεγμονώδεις ιστούς.
 • Θεραπευτική άσκηση: Ένας φυσικοθεραπευτής δίνει συγκεκριμένες ασκήσεις για να ξεπεραστούν οι μυϊκές αδυναμίες ή να αντιμετωπιστούν οι τραυματισμοί.
 • Ορθωτική υποστήριξη: Ένας θεραπευτής συνιστά συγκεκριμένες συσκευές για να διευκολύνει την κίνηση.
 • Μετεγχειρητική φυσικοθεραπεία: Ένας θεραπευτής βοηθά ένα άτομο να ανακτήσει τη λειτουργικότητά του μετά από χειρουργική επέμβαση.

Το είδος της φυσικοθεραπείας που χρειάζεται ένα άτομο εξαρτάται από τον τύπο της αρθρίτιδας που έχει, την εντόπισή της και τη συνολική του υγεία. Τα άτομα θα πρέπει να συμβουλεύονται έναν φυσικοθεραπευτή προτού ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας στο σπίτι.

Ποιες ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν τα γόνατα;

Τα άτομα μπορούν να δοκιμάσουν τις ακόλουθες ασκήσεις:

 • Κάθισμα και σήκωμα: Σταθείτε μπροστά από μια καρέκλα και στη συνέχεια καθίστε. Σταθείτε και επαναλάβετε.
 • Κλωτσιές: Σταθείτε με μια καρέκλα μπροστά από το σώμα. Κρατηθείτε από αυτήν και σηκώστε αργά το πόδι από το έδαφος, κλωτσώντας το πίσω προς το ισχίο. Κρατήστε για 2-3 μετρήσεις και στη συνέχεια επαναλάβετε και στις δύο πλευρές.
 • Διατάσεις: Ξαπλώστε μπρούμυτα σε μια επίπεδη, σταθερή επιφάνεια. Σηκώστε το ένα χέρι ευθεία μπροστά. Με το αντίθετο χέρι, φτάστε προς τα πίσω για να πιάσετε το πόδι και τεντώστε απαλά το πόδι προς το ισχίο. Εδώ θα βρείτε ότι χρειάζεστε για τις διατάσεις κάτω άκρων.

Ποιες ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν τα ισχία;

Οι άνθρωποι μπορούν να δοκιμάσουν τις ακόλουθες ασκήσεις:

 • Clam: Ξαπλώστε στη μία πλευρά με τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα. Κρατώντας τα πόδια ενωμένα, σηκώστε το πάνω γόνατο. Κρατήστε για 2-3 μετρήσεις και επαναλάβετε 5-10 φορές σε κάθε πλευρά.
 • Ανυψώσεις ποδιών: Ξαπλώστε στη μία πλευρά με τα πόδια τεντωμένα. Σηκώστε το πάνω πόδι, κρατήστε το και χαμηλώστε το. Επαναλάβετε 5-10 φορές σε κάθε πλευρά.

Ποιες ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν τον αυχένα;

Οι άνθρωποι μπορούν να δοκιμάσουν τις ακόλουθες ασκήσεις:

 • Κύκλους ώμων: Τους ώμους προς τα εμπρός με μια κυλιόμενη κίνηση 5-10 φορές, και στη συνέχεια 5-10 φορές προς τα πίσω.
 • Κινητικότητα του αυχένα: Ενώ κάθεστε ίσια και κοιτάτε μπροστά, περιστρέψτε τον αυχένα προς την αριστερή πλευρά και στη συνέχεια προς τα δεξιά. Στη συνέχεια, περιστρέψτε τον αυχένα προς τα κάτω, έτσι ώστε το δεξί αυτί να κινηθεί προς τον δεξιό ώμο. Επαναλάβετε από την άλλη πλευρά.
 • Κινητικότητα των ώμων: Ενώ στέκεστε ή κάθεστε σε ευθεία, ουδέτερη θέση, σηκώστε τα χέρια πάνω από το κεφάλι και σφίξτε τα χέρια. Περιστρέψτε τα χέρια προς τη μία πλευρά και στη συνέχεια προς την άλλη. Στη συνέχεια, μετακινήστε τα προς τα εμπρός όσο πιο άνετα θα κινηθούν και προς τα πίσω όσο πιο άνετα θα κινηθούν.

Ποιες ασκήσεις βοηθούν γενικά την αρθρίτιδα:

Οι άνθρωποι μπορούν να δοκιμάσουν τις ακόλουθες γενικές ασκήσεις για να διευκολύνουν την αρθρίτιδα:

Συμπερασματικά

Η φυσικοθεραπεία αποτελεί σημαντικό μέρος της θεραπείας της αρθρίτιδας. Μπορεί να μειώσει τον πόνο, να βελτιώσει την κινητικότητα και να βοηθήσει ένα άτομο πριν ή μετά από χειρουργική επέμβαση. Τα άτομα με αρθρίτιδα θα πρέπει να ρωτήσουν έναν γιατρό για τα οφέλη της φυσικοθεραπείας και να αναζητήσουν έναν εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή που μπορούν να εμπιστευτούν.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Benefits and promotion of physical activity in rheumatoid arthritis https://journals.lww.com/co-rheumatology/Abstract/2020/05000/Benefits_and_promotion_of_physical_activity_in.14.aspx?context=LatestArticles

Physical activity, exercise and rheumatoid arthritis: Effectiveness, mechanisms and implementation https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1521694219300488

Physical Therapy for Arthritis https://www.arthritis.org/health-wellness/treatment/complementary-therapies/physical-therapies/physical-therapy-for-arthritis

Effectiveness of non-pharmacological and non-surgical interventions for rheumatoid arthritis: an umbrella review https://journals.lww.com/jbisrir/Abstract/2019/07000/Effectiveness_of_non_pharmacological_and.15.aspx

Arthritis https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK518992/

Physical therapy for patients with knee and hip osteoarthritis: supervised, active treatment is current best practice https://sport-physiotherapie-halle41.ch/wp-content/uploads/2021/03/9-Physical-therapy-for-patients-with-knee-and-hip-osteoarthritis-2019.pdf