Διατροφή

Μπορεί η κατανάλωση ροδιών να μειώσει τη χοληστερίνη;

Το ρόδι είναι ένα φρούτο που καλλιεργείται σε διάφορες περιοχές του κόσμου, που είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, το οποίο δεν προσθέτει μόνο γεύση σε φαγητά και γλυκά, αλλά είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για μια ποικιλία ιατρικών καταστάσεων, όπως η διάρροια, η εμμηνόπαυση και η στυτική δυσλειτουργία.

Ταυτόχρονα, επειδή τα ρόδια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς, μειώνοντας τα επίπεδα της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων. (Χυμός ροδιού: Πώς ωφελεί την υγεία; Τι πρέπει να προσέξετε;)

Τα ρόδια μειώνουν τη χοληστερίνη;

Παρά την κοινή πεποίθηση ότι τα ρόδια μειώνουν τη χοληστερίνη, δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλές μελέτες που να εξετάζουν την επίδρασή τους στα επίπεδα της χοληστερίνης. Οι υπάρχουσες μελέτες, οι οποίες διεξήχθησαν τόσο σε ανθρώπους, όσο και σε ζώα, έχουν καταλήξει σε μικτά αποτελέσματα, με τις περισσότερες από αυτές να εξετάζουν την επίδραση του χυμού ροδιού και όχι ολόκληρου του φρούτου. (Νικήστε τη χοληστερίνη με 11 απλές τροφές)

Ορισμένες μελέτες, υποδεικνύουν ότι τα επίπεδα της LDL χοληστερίνης και της ολικής χοληστερίνης, μειώνονται ελαφρώς (μεταξύ 3% και 10%) με την κατανάλωση χυμού ροδιού, ενώ άλλες δείχνουν ότι τα ρόδια δεν έχουν σημαντικά θετικό αντίκτυπο στην χοληστερίνη. Σημειώνεται ότι σε αυτές τις μελέτες, υγιείς συμμετέχοντες και άτομα με διαβήτη, κατανάλωναν από 50 mL μέχρι 1 λίτρο συμπυκνωμένο χυμό ροδιού, καθημερινά για μια χρονική περίοδο από 5 ημέρες μέχρι και ένα χρόνο.

Άλλες μελέτες που εξέτασαν την επίδραση του χυμού ροδιού στα λιπίδια, διαπίστωσαν ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητές του, μειώνουν την οξειδωμένη LDL, έναν τύπο LDL χοληστερίνης που συμβάλλει στην αθηροσκλήρωση. Επιπλέον, μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που κατανάλωναν χυμό ροδιού, είχαν μείωση κατά 30% στο πάχος του έσω μέσου καρωτίδας, το οποίο μετρά το πάχος της πλάκας στην καρωτίδα, σε σύγκριση με 9% αύξηση στο πάχος του έσω μέσου καρωτίδας που παρατηρήθηκε στα άτομα που κατανάλωναν ρόφημα εικονικού φαρμάκου.

Σημειώνεται ότι η αντιοξειδωτική δράση του ροδιού, θεωρείται αποτέλεσμα των πολυφαινόλων, στις οποίες το φρούτο είναι πλούσιο. Να υπενθυμίσουμε ότι οι πολυφαινόλες είναι υγιείς χημικές ουσίες που υπάρχουν σε διάφορα φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς, όπως τα βατόμουρα, τα κόκκινα σταφύλια και τα δαμάσκηνα. (Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την «καλή» και την «κακή» χοληστερίνη)

Τελικά, πρέπει να καταναλώνονται ρόδια για μείωση της χοληστερίνης;

Για να εκτιμηθεί με ακρίβεια αν τα ρόδια μπορούν ή όχι να βοηθήσουν στη μείωση των λιπιδίων του αίματος και κατά συνέπεια να συμβάλουν στη μείωση του κίνδυνου αθηροσκλήρωσης, απαιτούνται περισσότερες μελέτες. (Η αθηροσκλήρωση με απλά λόγια: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Όπως είπαμε και πιο πάνω, η πλειοψηφία των μελετών που διεξήχθησαν εξέτασαν την επίδραση του χυμού ροδιού και όχι ολόκληρου του φρούτου στην καρδιαγγειακή υγεία. Οι μέχρι σήμερα μελέτες, δεν έχουν δείξει ότι ο χυμός ροδιού μπορεί να μειώσει οριστικά τη χοληστερίνη και τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, ωστόσο τα αποτελέσματά τους είναι ενθαρρυντικά.

Σε κάθε περίπτωση, τα ρόδια είναι πλούσια σε πολλά θρεπτικά συστατικά, επομένως είναι καλό να συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή, ακόμη και αν τελικά δεν μειώνουν οριστικά τη χοληστερίνη. Σημειώνεται ότι πριν αρχίσετε να καταναλώνετε ρόδια, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας, διότι μπορούν να αλληλεπιδράσουν με διάφορα φάρμακα. (9 λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξεις το ρόδι στη διατροφή σου!)


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Can Consuming Pomegranates Lower Your Cholesterol? https://www.verywellhealth.com/pomegranate-juice-lowers-cholesterol-697729

Lipid profile changes after pomegranate consumption: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26857863/

Pomegranate for Your Cardiovascular Health https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3678830/

Pomegranate juice consumption for 3 years by patients with carotid artery stenosis reduces common carotid intima-media thickness, blood pressure and LDL oxidation https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15158307/

Pomegranate juice consumption inhibits serum angiotensin converting enzyme activity and reduces systolic blood pressure https://www.atherosclerosis-journal.com/article/S0021-9150(01)00412-9/fulltext