Διατροφή

Μπορεί η κατανάλωση ζάχαρης να επιδεινώσει τα αυτοάνοσα νοσήματα;

© Bjorn Hovdal | Dreamstime Stock Photos
© Bjorn Hovdal | Dreamstime Stock Photos

Η διατροφή και τα αυτοάνοσα

Η διατροφή τα τελευταία χρόνια στις χώρες του Δυτικού κόσμου αποτελείται κατά ένα μεγάλο μέρος από τροφές που είναι πλούσιες σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος. Οι ειδικοί πιστεύουν πως μια τέτοια διατροφή θα μπορούσε να παίξει κάποιο ρόλο στην αύξηση των αυτοάνοσων νοσημάτων που παρουσιάζουν έξαρση στη Δύση.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα μπερδεύεται και επιτίθεται εναντίον των φυσιολογικών ιστών του σώματος με σκοπό να τους καταστρέψει. Η αντίδραση αυτή προκαλεί φλεγμονή και σταδιακή φθορά των ιστών. Για παράδειγμα στη νόσο του Κρον, το ανοσοποιητικό επιτίθεται στο έντερο. Στην πολλαπλή σκλήρυνση το ανοσοποιητικό καταστρέφει τα τοιχώματα των νεύρων. Οι Επιστήμονες δεν γνωρίζουν γιατί προκαλούνται τα αυτοάνοσα, αλλά πιστεύουν ότι υπάρχει κάποια σύνδεση με την διατροφή. Μια διατροφή πλούσια σε αλάτι προάγει τη φλεγμονή και επιδεινώνει την πολλαπλή σκλήρυνση στα πειραματόζωα.

Τι λένε οι ερευνητές

Υπάρχουν, όμως, επαρκή στοιχεία ότι η ζάχαρη μπορεί να δημιουργήσει ή να επιδεινώσει τα αυτοάνοσα; Προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσο η τελευταία επιδρά στα αυτοάνοσα, ερευνητές με επικεφαλής τον Dr. Wanjun Chen του NIH National Institute of Dental and Craniofacial Research μελέτησαν ποντίκια με νόσο του Κρον και σκλήρυνση κατά πλάκας. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στους 23 Αυγούστου 2019 στο Immunity.

Οι ερευνητές έδωσαν σε κάποια ποντίκια κανονικό νερό, ενώ άλλα έλαβαν ζαχαρόνερο σε δόσεις αντίστοιχες με αυτές που καταναλώνουν οι άνθρωποι που πίνουν ζαχαρούχα ροφήματα και αναψυκτικά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα τα ποντίκια που έπιναν ζαχαρόνερο παρουσίασαν επιδείνωση των συμπτωμάτων, ενώ στα υπόλοιπα η κατάσταση παρέμεινε σταθερή.

Η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης οδήγησε σε αυξημένα επίπεδα ενός κυττάρου του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζεται Th 17 μέσα και γύρω στο έντερο των ποντικιών με κολίτιδα και στο μυαλό και στη σπονδυλική στήλη των ποντικιών με αυτοάνοση εγκεφαλομυελίτιδα. Αυτά τα κύτταρα πιστεύεται πως παίζουν ρόλο στην καταστροφή των κυττάρων στις αυτοάνοσες παθήσεις, όπως και στη νόσο του Κρον και την πολλαπλή σκλήρυνση.

Ο επικεφαλής της έρευνας δήλωσε πως έχουν ανακαλύψει έναν μηχανισμό που δεν ήταν γνωστός νωρίτερα, όπου η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης ενεργοποιεί τα TH17 κύτταρα και επιδεινώνει τα αυτοάνοσα νοσήματα στα ποντίκια.

Το συμπέρασμα

Έτσι όσοι πάσχουν ή έχουν οικογενειακό ιστορικό αυτοάνοσων παθήσεων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, αφού πλέον υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις πως η μεγάλη πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να επιδεινώσει δραματικά την κατάσταση τους,. Αν και ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες στους ανθρώπους, οι άνθρωποι καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην καταναλώνουν καθημερινά υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης και αν είναι δυνατόν, να την αποφεύγουν τελείως. Οι κάτοικοι του Δυτικού κόσμου τρώνε μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, καθώς η ζάχαρη δεν καταναλώνεται μόνο προσθέτοντας την σε ροφήματα ή τρόφιμα, αλλά υπάρχει στις περισσότερες επεξεργασμένες τροφές που καταναλώνουμε, όπως στα έτοιμα ψωμιά, στα σνακ, τα αρτοσκευάσματα, τις έτοιμες σάλτσες ζυμαρικών, στις κονσέρβες, στους ζωμούς, τους έτοιμους χυμούς, στα γιαούρτια και στα δημητριακά και τις μπάρες δημητριακών. Άρα χρειάζεται ο καταναλωτής να διαβάζει προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και να αποφεύγει όσο αυτό είναι δυνατόν να καταναλώνει επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη αλλά και να μειώσει ή και να καταργήσει την επιπλέον ζάχαρη που προσθέτει στο φαγητό και τα ροφήματα του.


+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

High sugar intake worsens autoimmune disease in mice https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/high-sugar-intake-worsens-autoimmune-disease-mice

High Glucose Intake Exacerbates Autoimmunity through Reactive-Oxygen-Species-Mediated TGF-β Cytokine Activation https://www.cell.com/immunity/fulltext/S1074-7613(19)30327-9