Πρόληψη και θεραπεία

Μπορεί η λήψη βιταμίνης Ε να επιμηκύνει τη ζωή των αντρών;

Μπορεί η βιταμίνη E να επιμηκύνει τη ζωή των αντρών;

Τα συμπληρώματα διατροφής και ιδιαίτερα οι βιταμίνες έχουν συζητηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια στους επιστημονικούς κύκλους αναφορικά με τα πλεονεκτήματα και τους περιορισμούς τους, ενώ πλήθος ερευνών διεξάγεται κάθε χρόνο προκειμένου να διαπιστωθούν τα οφέλη και οι κίνδυνοι από την λήψη τους. Εξαίρεση στα παραπάνω δε θα μπορούσε να αποτελέσει η βιταμίνη Ε, μια από τις πιο σημαντικές λιποδιαλυτές βιταμίνες, που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και λαμβάνεται συχνά ως συμπλήρωμα για την ενίσχυση της γονιμότητας, την διατήρηση της υγείας του δέρματος, αλλά και του αναπαραγωγικού συστήματος.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ‘Age and Aging’ η λήψη βιταμίνης Ε από τους άντρες μπορεί να επιμηκύνει το προσδόκιμο ζωής τους, όμως αυτό εξαρτάται και από άλλους παράγοντες όπως το κάπνισμα και η ποσότητα της βιταμίνης C που λαμβάνουν σε καθημερινή βάση.

Τι λένε οι προηγούμενες έρευνες για τη βιταμίνη Ε και τι προκύπτει απο τη νέα έρευνα;

Αν και αρκετές προηγούμενες μελέτες είχαν καταλήξει πως η βιταμίνη Ε δεν μειώνει τη θνησιμότητα, οι ερευνητές αναγνωρίζουν πως η επίδραση της βιταμίνης Ε στην θνησιμότητα είναι δύσκολο να διαπιστωθεί στις συγκεκριμένες έρευνες καθώς αφορούν ένα μεγάλο εύρος ηλικιών.

Πιο αναλυτικά, οι Dr. Harri Hemila και Jaakko Kaprio του University of Helsinki στη Φινλανδία εξέτασαν την σχέση αυτή της ηλικίας με τα πλεονεκτήματα της βιταμίνης Ε σε ομάδα 10.837 συμμετεχόντων και συμπέραναν πως αν και η βιταμίνη Ε δεν αύξανε το μέσο όρο ζωής σε όσους ήταν από 65 έως και 70 ετών, ωστόσο μείωνε τη θνησιμότητα κατά 24% στους συμμετέχοντες που ήταν άνω των 71 ετών.

Η σχέση του καπνίσματος, της βιταμίνης C και της βιταμίνης Ε

Μεταξύ των 2.284 αντρών που λάμβαναν βιταμίνη C πάνω από την συνιστώμενη ημερήσια δόση και κάπνιζαν λιγότερο από ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα, η βιταμίνη Ε επιμήκυνε κατά δύο έτη τη ζωή τους. Στους άλλους συμμετέχοντες η βιταμίνη Ε δεν είχε κάποια επίδραση στη θνησιμότητα, κάτι που δείχνει πως η συγκεκριμένη βιταμίνη δεν είναι ‘πανάκεια’ σε ότι αφορά το προσδόκιμο ζωής, αλλά φαίνεται να έχει οφέλη μόνο στις ομάδες που λάμβαναν επαρκή ποσότητα βιταμίνης  C και κάπνιζαν λιγότερο.

Τελικά πρέπει οι άντρες να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης Ε

Οι ερευνητές συμπέραναν πως ‘αν η βιταμίνη Ε επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής είναι πιθανό πως τα πλεονεκτήματα της καλύπτονται από το γεγονός πως στην έρευνα συμμετείχαν πολλοί μεσήλικες’. Έτσι, θα ήταν χρήσιμο τονίζουν να ερευνηθούν τα αποτελέσματα της λήψης βιταμίνης E σε μεγάλης κλίμακας έρευνα, η οποία θα κατηγοροποιεί τους συμμετάσχοντες ανάλογα με την ηλικία τους, ώστε να μπορούν να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα- ανάλογα πάντα με την ηλικιακή ομάδα των ατόμων που θα πάρουν μέρος στις έρευνες.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Vitamin E may affect the life expectancy of men, depending on dietary vitamin C intake and smoking ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21242192

Vitamin E may increase the life expectancy of males who have high dietary vitamin C intake and smoke less than a pack per day sciencedaily.com/releases/2011/01/110120073659.htm

Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention (ATBC) Study https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT00342992