Μοριακή Βιολογία

Μπορεί η μέθοδος CRISPR να καταπολεμήσει τις ιογενείς λοιμώξεις;

Τι είναι μέθοδος CRISPR;

Η μέθοδος CRISPR είναι ένας τύπος γονιδιακής επεξεργασίας που επιτρέπει στους επιστήμονες, να «κόβουν» και να «κολλούν» γονίδια στο DNA, γρήγορα και με ακρίβεια. Αυτή η μέθοδος βασίζεται σε ένα στοχευμένο αμυντικό σύστημα, το οποίο βρέθηκε αρχικά σε ορισμένα βακτηρίδια.

Συγκεκριμένα, ο όρος CRISPR σημαίνει Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats και περιγράφει μια οικογένεια αλληλουχιών νουκλεϊκών οξέων που ανακαλύφθηκαν σε βακτηρίδια τη δεκαετία του 1990, που περιείχαν αντίγραφα γονιδίων από διάφορους ιούς. Φαίνεται ότι με κάποιο τρόπο, αυτά τα βακτηρίδια είχαν «δεχθεί» γονίδια διαφόρων ιών και παρόλο που η ύπαρξη αυτών των αλληλουχιών ήταν αρχικά μυστηριώδης, το 2007, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αποτελούν ένα είδος μικροβιακού ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο προστατεύει τα κύτταρα από τη μόλυνση. Ουσιαστικά, όταν ένας ιός επιχειρεί να εισβάλει σε έναν οργανισμό και να μολύνει τα κύτταρά του, τότε τα ένζυμα των κυττάρων αναζητούν στη «βιβλιοθήκη» CRISPR, τις αλληλουχίες των νουκλεϊκών οξέων που προσδιορίζονται από τον κώδικα του ιού και τις χρησιμοποιούν για να τον καταστρέψουν.

Στην πορεία, αυτή η ικανότητα αναγνώρισης συγκεκριμένων ακολουθιών του DNA, θεωρήθηκε το κλειδί για την επεξεργασία των γονιδίων των ίδιων των ιών, η τροποποίηση των οποίων μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή τους.

Μπορεί η μέθοδος CRISPR να καταπολεμήσει τις ιογενείς λοιμώξεις;

Μια ερευνητική ομάδα του Harvard, αξιοποιώντας τη μέθοδο CRISPR, κατάφερε να τροποποιήσει τους κλώνους του DNA ή του RNA  διάφορων ιών. Οι κλώνοι μοιάζουν με στρογγυλά σφαιρίδια και κάθε σφαιρίδιο αποτελείται από των συνδυασμό τεσσάρων χημικών ουσιών που ονομάζονται βάσεις. Η μέθοδος CRISPR, λοιπόν, μπορεί να αναγνωρίσει μια συγκεκριμένη αλληλουχία βάσεων (την χαρακτηριστική αλληλουχία για κάθε διαφορετικό ιό) να την κλειδώσει, να την διασπάσει ή να την αλλάξει δημιουργώντας μια διαφορετική. Ουσιαστικά, αυτή η διαδικασία μπορεί να αλλάξει την γενετική ακολουθία ενός ιού, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορεί πλέον να δημιουργεί αντίγραφα του εαυτού του, οδηγώντας τον στον θάνατο.

Σημειώνεται ότι η επιστημονική ομάδα του Harvard,  χρησιμοποίησε αυτή την τεχνική και κατάφερε να σκοτώσει αρκετούς ιούς που κατασκευάστηκαν από RNA σε εργαστηριακό περιβάλλον, ανάμεσα τους και ο ιός της γρίπης. Τα εν λόγω ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Molecular Cell.

Περαιτέρω έρευνα

Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να εξετάσουν το κατά πόσον η μέθοδος CRISPR μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σκοτώσει αποτελεσματικά διάφορους ιούς σε έναν ζωντανό οργανισμό. Στην περίπτωση που αυτό έχει αποτελέσματα, τότε η ανθρωπότητα θα έχει πλέον τον τρόπο να καταπολεμά τις ιογενείς λοιμώξεις, σύμφωνα με τους ερευνητές.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved