Άσκηση και Υγεία

Μπορεί η μουσική να σας κάνει πιο αποδοτικούς στην προπόνησή σας;

Ακούγοντας μουσική ενώ ασκείστε δεν αντιμετωπίζετε μόνο την πλήξη που μπορεί να νιώθετε εκείνη τη στιγμή, αλλά αναβαθμίζετε και την ποιότητα της γυμναστικής σας. Ουσιαστικά, η μουσική αυξάνει την αντοχή σας και βελτιώνει την διάθεσή σας, όπως διαπίστωσε η κάτωθι μελέτη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μουσική που δίνει ρυθμό στην άσκηση, έχει αποδειχθεί ότι έχει φυσικές και ψυχολογικές επιπτώσεις στον άνθρωπο την ώρα που ασκείται. Για παράδειγμα, όταν ακούτε ένα τραγούδι που ο ρυθμός του είναι γρήγορος, τότε ασυναίσθητα αρχίζετε να ασκήστε πιο έντονα, νιώθοντας την όρεξη και την επιθυμία σας για πιο έντονη άσκηση να μεγαλώνει κατά τη διάρκεια της προπόνησης σας.

Μπορεί η μουσική να σας κάνει πιο αποδοτικούς στην προπόνηση σας;

Μια μικρή μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την ομάδα Ψυχολογίας του Αθλητισμού και της Άσκησης, διαπίστωσε ότι η ακρόαση της μουσικής κατά τη διάρκεια της άσκησης, δεν έκανε την προπόνηση των συμμετεχόντων μόνο πιο ευχάριστη, αλλά αύξησε και την αποδοτικότητά τους.

Συγκεκριμένα, οι 24 ενήλικες που συμμετείχαν στην μελέτη, για αρκετές εβδομάδες, πραγματοποιούσαν τρείς προπονήσεις την ημέρα, οι οποίες είχαν διάρκεια 10 λεπτά η κάθε μια, κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Ουσιαστικά, στην πρώτη προπόνηση άκουγαν μουσική καθ΄ όλη τη διάρκεια, στην δεύτερη  άκουγαν μουσική όποτε το ήθελαν και κατά διαστήματα και στην τρίτη προπόνηση δεν άκουγαν τίποτα, απλά γυμνάζονταν στην απόλυτη σιωπή.

Όπως διαπιστώθηκε λοιπόν, όταν τα άτομα άκουγαν μουσική καθ’ όλη την διάρκεια της προπόνησής τους, οι κτύποι της καρδιάς τους ήταν πιο γρήγοροι, άρα ασκούνταν περισσότερο και πιο έντονα, ενώ οι ίδιοι δήλωσαν ότι ένιωθαν μεγαλύτερη απόλαυση μετά το τέλος των προπονήσεων τους, συγκριτικά με όταν άκουγαν παροδικά μουσική ή όταν δεν άκουγαν τίποτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν την ευκαιρία να επιλέξουν οι ίδιοι την μουσική που προτιμούσαν να ακούσουν, τόσο το είδος της, όσο και τα τραγούδια. Μοναδικός περιορισμός ήταν ότι όλα τα τραγούδια έπρεπε να έχουν γρήγορο ρυθμό. Ο σκοπός του γρήγορου ρυθμού ήταν η αύξηση των παλμών της καρδιάς από 135 έως 142 παλμούς ανά λεπτό.

Συμπερασματικά

Οι άνθρωποι που θέλουν να επωφεληθούν από τις προαναφθείσες επιδράσεις της μουσικής στην σωματική άσκηση και να ακολουθήσουν αυτή την στρατηγική μακροπρόθεσμα, καλό θα ήταν να επιλέγουν τραγούδια ή μελωδίες με γρήγορο και έντονο ρυθμό, τα οποία θα τους δώσουν ενέργεια και ώθηση να ασκούνται περισσότερο κατά τη διάρκεια των προπονήσεών τους.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved