Τι αισθάνεσαι;

Διατροφή, Παιδί

Μπορεί η στερεά τροφή να βοηθήσει το μωρό σας να κοιμηθεί περισσότερο;

Οι συμβουλές σχετικά με το πότε πρέπει να αρχίσετε να δίνετε στο μωρό σας στέρεο φαγητό αλλάζουν κάθε μερικά χρόνια. Τώρα, μια νέα μελέτη ισχυρίζεται ότι το τακτικό τάισμα ενός μωρού με στέρεες τροφές, μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο του. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της εν λόγω μελέτης, τα στερεά τρόφιμα βελτιώνουν τον ύπνο επειδή τα βρέφη δεν νιώθουν πεινασμένα κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα να μην ξυπνούν τόσο συχνά όσο τα βρέφη που θηλάζουν αποκλειστικά.

Οι στέρεες τροφές βελτιώνουν τον ύπνο στα βρέφη;

Σε μια πρόσφατη μελέτη, έλαβαν μέρος 1.300 βρέφη, τα οποία χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μια ομάδα θήλαζε αποκλειστικά για έξι μήνες, ενώ τα βρέφη της δεύτερης ομάδας, παράλληλα με τον θηλασμό, λάμβαναν και στέρεα τροφή για τρείς μήνες. Σύμφωνα με τους γονείς τους, τα μωρά της δεύτερης ομάδας, κοιμόντουσαν 15 λεπτά περισσότερο κάθε βράδυ και ξυπνούσαν λιγότερο από δύο φορές τη νύχτα.

Σύμφωνα με τον ανώτερο συγγραφέα της μελέτης, Δρ. Gideon Lack, τα στερεά τρόφιμα έχουν το πρόσθετο όφελος της βελτίωσης του ύπνου. Όπως εξήγησε, σύμφωνα με στοιχεία, περίπου το 75% των βρετανίδων μητέρων εισήγαγαν στερεά τροφή στη διατροφή του μωρού τους και το 26% εξ’ αυτών ανέφερε ότι η νυχτερινή τους αφύπνιση μειώθηκε.

Πότε μπορείτε να ξεκινήσετε να δίνετε στο μωρό σας στέρεα τροφή;

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά θηλασμό τους πρώτους έξι μήνες και από εκεί και έπειτα την εισαγωγή και στέρεας τροφής. Η Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας, δηλώνει ότι τα βρέφη μπορούν να αρχίσουν να καταναλώνουν στερεά τρόφιμα ακόμη και από την ηλικία των τεσσάρων μηνών. Ο Δρ. Frank R. Greer, ερευνητής σε θέματα διατροφής των παιδιών στο Πανεπιστήμιο Wisconsin, αναφέρει ότι τα στερεά τρόφιμα, θα πρέπει να εισάγονται στη διατροφή ενός μωρού, μόνο όταν είναι αναπτυξιακά έτοιμο, δηλαδή στην ηλικία των 4-6 μηνών. Διευκρινίζει μάλιστα, ότι τα μόνα βρέφη που δεν πρέπει να καταναλώνουν στέρεα τρόφιμα είναι εκείνα που δεν είναι ακόμη αναπτυξιακά έτοιμα.

Με τον Δρ. Greer, συμφώνησε και ο Δρ. Anthony F. Porto, παιδιατρικός γαστρεντερολόγος στο Yale-New Haven Health στο Κοννέκτικατ, προσθέτοντας ότι αν οι στέρεες τροφές εισαχθούν στη διατροφή ενός βρέφους πριν από τους τέσσερις πρώτους μήνες, τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος παιδικής παχυσαρκίας.

Η Natalia Stasenko, πιστοποιημένη διαιτολόγος από τη Νέα Υόρκη, που ειδικεύεται στη διατροφή των παιδιών, δήλωσε ότι δε συνιστά την έναρξη στερεών τροφών μέχρι τα μωρά να μπορούν να καθίσουν ευθεία χωρίς στήριξη και να μπορούν να στηρίξουν μόνα τους το κεφάλι τους. «Η έναρξη των στερεών τροφών πριν τα μωρά να είναι έτοιμα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πνιγμού, επειδή δεν είναι σε θέση να κάθονται σε σωστή θέση και να χειρίζονται τα στερεά τρόφιμα στο στόμα τους με ασφάλεια» εξήγησε. Διευκρίνισε επίσης, πως δεν μπορούν όλα τα μωρά να ξεκινήσουν τα στέρεα τρόφιμα στους έξι μήνες, κάποια μπορεί να είναι έτοιμα μετά τους επτά μήνες, ειδικά εκείνα που γεννιούνται πρόωρα και έχουν αναπτυξιακές καθυστερήσεις.

Μάλιστα, εξέφρασε την άποψη ότι ο περισσότερος ύπνος που σχετίζεται με την κατανάλωση στέρεας τροφής, σύμφωνα με την μελέτη, είναι μόλις λίγα λεπτά, κάτι το οποίο δεν αποτελέσει ισχυρό αποδεικτικό στοιχείο για να αλλάξουν οι τωρινές κατευθυντήριες γραμμές για τη βρεφική διατροφή. Επιπρόσθετα, διευκρίνισε ότι τα μωρά, περνούν από ένα συγκεκριμένο ρυθμό αύξησης τους πρώτους τρεις μήνες και φυσιολογικά απαιτούν περισσότερες θερμίδες, ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί απαραίτητα σημάδι ότι χρειάζονται στερεά τροφή, αλλά μπορεί να χρειάζονται απλός μεγαλύτερη ποσότητα μητρικού γαλακτος. Τέλος, εξήγησε, ότι η νυχτερινή αφύπνιση των μωρών είναι μια αναπτυξιακά φυσιολογική συμπεριφορά και όχι κάτι που καλούνται οι γονείς να διορθώσουν.

Πώς θα αρχίσετε με ασφάλεια να δίνετε στέρεες τροφές στο μωρό σας;

Εάν θέλετε να αρχίσετε να δίνετε στο μωρό σας στέρεες τροφές, τότε θα πρέπει να ξεκινήσετε σιγά σιγά με πουρέ. Αρχικά, προτείνεται να δίνετε στέρεα τρόφιμα στο μωρό σας το πρωί, ώστε να είστε σε θέση να παρατηρήσετε εάν υπάρξουν αλλεργικές αντιδράσεις. Στην περίπτωση που δεν παρατηρηθεί κάτι τέτοιο, τότε μπορείτε να επεκταθείτε και σε άλλες ώρες της ημέρας. Τέλος, εάν τα μωρό σας φαίνεται να πεινάει συνέχεια, αλλά δεν βρίσκεται ακόμη στο  αναπτυξιακό στάδιο που σας επιτρέπει να του δώσετε στέρεα τροφή, τότε απλά αυξήστε την ποσότητα του μητρικού γαλακτος που του δίνετε.