Τι αισθάνεσαι;

Διατροφή, Παιδί

Μπορεί η στερεά τροφή να βοηθήσει το μωρό σας να κοιμηθεί περισσότερο;

Baby Food. Happy Kid eating cereal milk, Strong Healthy Child | © Inara Prusakova | Dreamstime Stock Photos

Οι συμβουλές σχετικά με το πότε πρέπει να ταΐσετε ένα μωρό στερεό φαγητό φαίνεται να αλλάζουν κάθε λίγα χρόνια. Τώρα, μια νέα μελέτη ισχυρίζεται ότι το τακτικό τάισμα ενός μωρού με στέρεες τροφές μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο του.

Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν ότι τα στερεά τρόφιμα βελτιώνουν τον ύπνο, επειδή τα βρέφη δεν νιώθουν πεινασμένα κατά τη διάρκεια της νύχτας και δεν ξυπνούν, σε σύγκριση με αυτά που θηλάζουν αποκλειστικά.

Η μελέτη:

Περίπου 1.300 βρέφη χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μια ομάδα θήλαζε αποκλειστικά για έξι μήνες, ενώ η δεύτερη θήλαζε σε συνδυασμό με στέρεα διατροφή για περίπου τρεις μήνες. Οι γονείς ανέφεραν ότι τα μωρά που έτρωγαν και στερεά τροφή κοιμούνταν 15 λεπτά περισσότερο κάθε νύχτα και ξυπνούσαν λιγότερο από δυο φορές την φορές τη νύχτα.

Ο Gideon Lack, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής παιδιατρικής αλλεργίας στο King’s College του Λονδίνου, δήλωσε ότι τα στερεά τρόφιμα έχουν το πρόσθετο όφελος της βελτίωσης του ύπνου. Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν επίσης ότι περίπου το 75% των Βρετανών μητέρων εισήγαγαν στερεά τροφή στη διατροφή του μωρού τους και το 26% εξ αυτών υπογράμμισαν ότι η νυχτερινή αφύπνιση μειώθηκε.

Πότε να ξεκινήσετε να δίνετε στο μωρό σας στέρεα τροφή;

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες και από εκεί και έπειτα εισαγωγή και στέρεας τροφής. Η Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας δηλώνει ότι τα βρέφη μπορούν να χειρίζονται στερεά τρόφιμα ακόμη και όταν είναι τεσσάρων μηνών. Όπως υπογράμμισε ο Dr. Frank R. Greer, ερευνητής για τη διατροφή των παιδιών στο Πανεπιστήμιο Wisconsin: «Πιστεύω ακράδαντα ότι τα στερεά τρόφιμα θα πρέπει να εισάγονται όταν τα βρέφη είναι αναπτυξιακά έτοιμα, κάτι που συμβαίνει ανάμεσα στους τέσσερις και έξι πρώτους μήνες ζωής τους». Ο Greer δήλωσε επίσης ότι τα μόνα βρέφη που δεν πρέπει να εισάγονται σε στερεά φαγητά από νωρίς, αλλά μόνο όταν συμπληρώσουν τους έξι μήνες ζωής τους, είναι εκείνα που δεν είναι αναπτυξιακά έτοιμα.

Μαζί με τον Greer συμφώνησε και ο Dr. Anthony F. Porto, παιδιατρικός γαστρεντερολόγος στο Yale-New Haven Health στο Κοννέκτικατ, τονίζοντας ότι «τα περισσότερα βρέφη είναι έτοιμα για κατανάλωση στερεών τροφών όταν φτάσουν στους τέσσερις με έξι μήνες», ενώ πρόσθεσε πως «εάν τα στερεά τρόφιμα εισάγονται πριν από τους τέσσερις μήνες, υπάρχει κίνδυνος παιδικής παχυσαρκίας».

Η Natalia Stasenko, πιστοποιημένη διαιτολόγος από τη Νέα Υόρκη, που ειδικεύεται στη διατροφή των παιδιών, δήλωσε ότι δε συνιστά την έναρξη στερεών τροφών μέχρι τα μωρά να μπορούν να καθίσουν ευθεία χωρίς στήριξη και να μπορούν να στηρίξουν το κεφάλι τους. «Η έναρξη των στερεών τροφών πριν τα μωρά είναι έτοιμα μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο πνιγμού, επειδή δεν είναι σε θέση να κάθονται σε σωστή θέση και να χειριστούν τα στερεά στο στόμα τους με ασφάλεια» εξήγησε. Ενώ πρόσθεσε πως δεν μπορούν όλα τα μωρά να ξεκινήσουν τα στέρεα τρόφιμα στους έξι μήνες, κάποια μπορεί να είναι έτοιμα μετά τους επτά μήνες, ειδικά εκείνα που γεννιούνται πρόωρα και έχουν αναπτυξιακές καθυστερήσεις. Τόνισε ότι η μελέτη έδειξε πως η αύξηση της διάρκειας του ύπνου είναι μόνο για λίγα λεπτά και αυτό δεν αποτελεί ισχυρό αποδεικτικό στοιχείο για να αλλάξουν οι τωρινές κατευθυντήριες γραμμές για τη βρεφική διατροφή.

Σημείωσε επίσης ότι τα μωρά περνούν από ένα συγκεκριμένο ρυθμό αύξησης τους πρώτους τρεις μήνες και μπορεί να απαιτούν περισσότερες θερμίδες, «Αλλά για μένα, αυτό δεν είναι απαραίτητα ένα σημάδι ότι χρειάζονται στερεά τροφή», είπε. «Μπορεί να χρειάζονται περισσότερη ποσότητα τροφής από πηγές που είναι κατάλληλες για την ανάπτυξή τους, όπως το μητρικό γάλα». Τέλος, υπογράμμισε ότι η νυχτερινή αφύπνιση των μωρών είναι μια αναπτυξιακά φυσιολογική συμπεριφορά και όχι κάτι που οι γονείς πρέπει να διορθώσουν.

Συμβουλές για την εκκίνηση στερεών τροφών

  • Όταν ένας γονέας θέλει να προσθέσει στέρεα τρόφιμα στη διατροφή του μωρού του, θα πρέπει να ξεκινήσει σιγά σιγά με πουρέ.
  • Προτείνεται να δίνονται στέρεα τρόφιμα το πρωί αρχικά, για να είναι σε θέση ο γονιός να παρατηρήσει τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις.
  • Εάν τα μωρά φαίνονται ότι είναι πολύ πεινασμένα, πριν να είναι αναπτυξιακά έτοιμα για εισαγωγή στέρεων τροφών στη διατροφή τους, συστήνεται η αύξηση του μητρικού γάλακτος.

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι

Send this to a friend