Καρδιά και αγγεία, Υγεία του ματιού

Μπορεί η υψηλή αρτηριακή πίεση να βλάψει τα μάτια;

Δυστυχώς, ναι. Το να υποφέρετε από μη θεραπευμένη ή ανεπαρκώς ελεγχόμενη υψηλή αρτηριακή πίεση για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι επιζήμιο για τα μάτια σας. Αρκετές οφθαλμικές παθήσεις προκαλούνται άμεσα ή έμμεσα από την υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση). Οι διάφορες οφθαλμικές βλάβες που προκαλούνται από την υπέρταση περιλαμβάνουν:

  • Υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια: Αμφιβληστροειδοπάθεια σημαίνει βλάβη στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Ο αμφιβληστροειδής είναι το χρωματισμένο τμήμα στο πίσω μέρος του ματιού όπου προβάλλεται η εικόνα και στη συνέχεια, μεταφέρεται στον εγκέφαλο. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει απώλεια της αιμάτωσης του αμφιβληστροειδούς και βλάβη στα κύτταρά του με αποτέλεσμα την απώλεια της όρασης.
  • Χοριοειδοπάθεια: Ο χοριοειδής είναι η συλλογή αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτεί με αίμα τον αμφιβληστροειδή. Η χοριοειδοπάθεια είναι η συσσώρευση υγρού στον χοριοειδή που βρίσκεται κάτω από τον αμφιβληστροειδή. Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται συνήθως σε νεαρά άτομα που βιώνουν ένα ξαφνικό επεισόδιο της αιφνίδιας αύξησης της αρτηριακής πίεσης. Αυτό μπορεί να παρατηρηθεί στην προεκλαμψία (υπέρταση της εγκυμοσύνης), στη νεφρική υπέρταση, καθώς και σε περιπτώσεις όγκων που εκκρίνουν ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν επικίνδυνη αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
  • Οπτική νευροπάθεια: Βλάβη στο οπτικό νεύρο (το νεύρο που συνδέει τον αμφιβληστροειδή με τον εγκέφαλο) παρατηρείται σε μη θεραπευμένη ή ανεπαρκώς ελεγχόμενη υψηλή αρτηριακή πίεση. Οπτική νευροπάθεια μπορεί επίσης να παρατηρηθεί εάν η υπέρταση υπερθεραπεύεται προκαλώντας επεισόδια χαμηλής αρτηριακής πίεσης. Η νευροπάθεια είναι η πιο παραληρηματική επίπτωση της υπέρτασης και μπορεί να προκαλέσει μόνιμη τύφλωση.

Η υπέρταση είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου που επιδεινώνει τις ήδη υπάρχουσες οφθαλμικές παθήσεις. Η παρουσία αθεράπευτης υπέρτασης επιταχύνει την εξέλιξη της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Τα άτομα με υπέρταση είναι επιρρεπή στην εμφάνιση αιφνίδιας απώλειας όρασης λόγω του σχηματισμού θρόμβων αίματος στη φλέβα και στην αρτηρία του αμφιβληστροειδούς. Επιπλέον, η υπέρταση μπορεί να επιταχύνει την εμφάνιση γλαυκώματος (αυξημένη πίεση εντός του οφθαλμού) που προκαλεί σταδιακή τύφλωση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της οφθαλμικής βλάβης λόγω υπέρτασης;

Η οφθαλμική βλάβη λόγω υπέρτασης είναι σταδιακή και σε πολλές περιπτώσεις είναι ανώδυνη. Ως εκ τούτου, τα άτομα ενδέχεται να μην αναζητήσουν αμέσως θεραπεία. Είναι συνετό να είστε σε εγρήγορση. Τα παρακάτω είναι προειδοποιητικά σημάδια οφθαλμικής νόσου σε άτομα με υπέρταση:

  • Σταδιακή μείωση της όρασης (βλέπουν θολά)
  • Ξαφνική απώλεια όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια
  • Βλέπουν διπλές εικόνες (διπλωπία)
  • Πονοκέφαλοι
  • Αναλαμπές φώτων μπροστά στα μάτια
  • Αύξηση του αριθμού των κυμαινόμενων κυμάτων (μετακινούμενες γραμμές και χνούδια που μοιάζουν με σύννεφα στη γραμμή της όρασης)

Πώς προλαμβάνετε την υπερτασική οφθαλμική νόσο;

Ευτυχώς, η έγκαιρη διάγνωση και ο έλεγχος της υπέρτασης μπορούν να σταματήσουν και ακόμη και να αντιστρέψουν την αμφιβληστροειδοπάθεια της υπέρτασης. Συνιστάται να κάνετε έναν ολοκληρωμένο οφθαλμολογικό έλεγχο όταν διαγνωστεί για πρώτη φορά η υπέρταση. Αυτή η ολοκληρωμένη εξέταση περιλαμβάνει έλεγχο της οπτικής οξύτητας και της οφθαλμικής πίεσης, καθώς και βυθοσκόπηση για την εξέταση της κατάστασης του οπτικού νεύρου και του αμφιβληστροειδούς. Συνιστάται η επανάληψη της εξέτασης ετησίως για τον έγκαιρο εντοπισμό και την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Σε άτομα με πρόσθετο ιστορικό διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, μπορεί να διεξαχθεί μια εξέταση γνωστή ως αγγειογραφία φλουορεσκεΐνης για τη διερεύνηση της ροής του αίματος στον αμφιβληστροειδή. Η εξέταση αυτή λαμβάνει εικόνες από το πίσω μέρος του οφθαλμού πριν και μετά την έγχυση μιας ειδικής χρωστικής (φλουορεσκεΐνη). Η εξέταση αυτή μας επιτρέπει να δούμε αν τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς έχουν διαρροή, αν είναι πρησμένα ή αν χρειάζονται κατάλληλη θεραπεία. Παράλληλα, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν επίσης να σταματήσουν την εξέλιξη της βλάβης του αμφιβληστροειδούς. Τα παρακάτω μέτρα μπορεί να σας βοηθήσουν εάν έχετε ήδη τα συμπτώματα:

Φάρμακα για υπερτασική οφθαλμική νόσο

Τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, όπως οι αναστολείς ΜΕΑ, τα διουρητικά, οι αναστολείς υποδοχέων αγγειοτενσίνης-2 (ARB), οι αναστολείς διαύλων ασβεστίου και οι β-αναστολείς, συνταγογραφούνται για να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης. Αυτά τα φάρμακα βοηθούν επίσης να επιτραπεί η επούλωση του αμφιβληστροειδούς και να σταματήσει η περαιτέρω βλάβη των κυττάρων του ματιού.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved