Ψυχική υγεία

Φοβία δέσμευσης σε σχέση: Γιατί έχει αυξηθεί; Μπορεί να ξεπεραστεί;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν ο σύντροφός σας έχει φόβους δέσμευσης; Ένα τέτοιο άτομο φοβάται να πάρει αποφάσεις για σχέσεις που θα μπορούσαν να γίνουν μόνιμες ή να έχουν μακροχρόνιες υποσχέσεις, όπως ο γάμος.

Ενώ είναι σύνηθες να φοβάται κανείς το άγνωστο, οι άνθρωποι με φοβίες δέσμευσης είναι μερικές φορές ανίκανοι να πάρουν αποφάσεις και πολλές φορές νιώθουν ότι παραλύουν από το φόβο πως μπορεί να πάρουν τη λάθος απόφαση και να καταστρέψουν τη ζωή τους και τη ζωή των άλλων.

Η φοβία δέσμευσης δεν είναι ασυνήθιστη, ιδίως σήμερα. Με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις εφαρμογές γνωριμιών, οι άνθρωποι έχουν τόσες πολλές επιλογές. Και όσο περισσότερες επιλογές έχουν οι άνθρωποι, τόσο πιο δύσκολο είναι να κάνουν μια επιλογή. Ακόμη και όσοι βρίσκονται σε δεσμευμένες σχέσεις δυσκολεύονται να παραμείνουν έτσι. Συχνά, τα άτομα που φοβούνται της δέσμευσης διακατέχονται από σκέψεις ότι μπορεί να χάνουν μια καλύτερη κατάσταση- ή ότι μπορεί να υπάρχει εκεί έξω κάποιος που να τους ταιριάζει καλύτερα.

Τι συμβαίνει όταν ένα άτομο δεν είναι σε θέση να δεσμευτεί; Οι φόβοι δέσμευσης ορισμένων ανθρώπων μπορεί να τους εμποδίζουν να κάνουν σχέδια ή να υποστηρίξουν καμία υπόσχεση  – ακόμη και μικρές δεσμεύσεις, όπως το να συναντηθούν με φίλους. Αυτοί οι φόβοι δέσμευσης δεν επεκτείνονται μόνο σε επιλογές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υπόλοιπη ζωή του ατόμου, αλλά και σε εκείνες που θα επηρεάσουν μόνο ένα βράδυ.

Πώς αναπτύσσει ένα άτομο την φοβία δέσμευσης;

Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη απάντηση, αλλά υπάρχουν ορισμένες πιθανές αιτίες:

  • Κακές εμπειρίες του παρελθόντος σε σχέσεις. Αυτές οι κακές εμπειρίες μπορεί να προέρχονται από το να βλέπει κανείς τους γονείς του να περνούν ένα αμφιλεγόμενο διαζύγιο ή ίσως το ίδιο το άτομο να έχει περάσει από μια σχέση που του έχει ραγίσει την καρδιά. Όπως και να έχει, κάποιοι άνθρωποι απλώς δεν θέλουν να βιώσουν ποτέ ξανά τέτοιου είδους πόνο.
  • Φοβούνται να πληγώσουν ένα άλλο άτομο. Υπάρχουν εκείνοι που νιώθουν έντονη πίεση ότι δεν θα μπορέσουν να τα καταφέρουν να είναι σωστοί για τον σύντροφο τους. Έχουν δημιουργήσει υποθέσεις για το τι περιμένουν οι άλλοι άνθρωποι από αυτούς και αναστατώνονται στην ιδέα ότι δεν θα ανταποκριθούν σε αυτές τις προσδοκίες και θα πληγώσουν το άλλο άτομο, τόσο πολύ που δεν παίρνουν το ρίσκο.
  • Δεν θέλουν να εγκαταλείψουν την ανεξαρτησία τους. Μερικοί άνθρωποι δεν θέλουν να πηγαίνουν παντού ή να βιώνουν τη ζωή με έναν σύντροφο στο πλευρό τους. Οι άνθρωποι αυτοί απολαμβάνουν την ελευθερία να κάνουν ό,τι θέλουν, όποτε θέλουν, χωρίς να χρειάζεται να σκέφτονται πρώτα κάποιον άλλο. Οι σχέσεις, ακόμη και οι πιο υγιείς, συνεπάγονται την παραίτηση από κάποια ανεξαρτησία. Οι ρομαντικές σχέσεις εμπεριέχουν την ικανότητα να χρειάζεται να εξετάζουν τα θέλω δύο ανθρώπων, αντί για ενός. Κάποιοι δεν επιθυμούν αυτή την ευθύνη.

Μπορεί να ξεπεραστεί η φοβία της δέσμευσης;

Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι ορισμένοι άνθρωποι απλώς δεν θέλουν να είναι σε μια δεσμευτική σχέση- ίσως έχουν κάνει μια ουσιαστική ζωή όντας μόνοι τους. Εάν αυτή είναι η αξία ή η επιθυμία κάποιου, δεν χρειάζεται να επεξεργαστεί τυχόν άγχη σχετικά με τη ρομαντική δέσμευση.

Αν ένα άτομο εκτιμά πραγματικά τις σχέσεις και θέλει να είναι σε μία, αλλά το κυριεύουν οι φόβοι, τότε, ναι, με το κατάλληλο κίνητρο, αυτή η φοβία μπορεί να ξεπεραστεί. Όπως συμβαίνει με όλες τις φοβίες, η επιθυμία να ξεπεραστεί ο φόβος πρέπει να είναι ισχυρή- μια αίσθηση επείγοντος είναι απαραίτητη για να ξεπεραστεί οποιοσδήποτε φόβος.

Η καλύτερη μέθοδος συμπεριφοράς για την αντιμετώπιση αυτού του τύπου φοβίας είναι η εξάσκηση στην ανάληψη και τήρηση μικρών δεσμεύσεων, ενώ σταδιακά δυναμώνετε και φτάνετε σε μεγαλύτερες δεσμεύσεις. Αυτό δίνει στα άτομα την ευκαιρία να μάθουν και να συλλέξουν στοιχεία από το περιβάλλον και να δουν ότι αν και όταν η σχέση δεν αισθάνεται καλά, μπορούν να το χειριστούν.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved