Ψυχική υγεία

Μπορεί μια αγχωτική δουλειά να οδηγήσει σε υπέρταση;

Οι άνθρωποι που κάνουν μια πολύ αγχωτική και πιεστική δουλειά, συνήθως παρατηρούν ότι η αρτηριακή τους πίεση ανεβαίνει όταν την μετράνε. Εύλογα, λοιπόν, αναρωτιούνται αν για την  άνοδο αυτή ευθύνεται το άγχος και η πίεση που βιώνουν στον εργασιακό τους χώρο.

Μπορεί το άγχος της δουλειάς να οδηγήσει υπέρταση;

Το άγχος της δουλειάς, όπως εξηγούν οι ειδικοί, μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Το χρόνιο άγχος μάλιστα, μπορεί να επηρεάσει μόνιμα την αρτηριακή πίεση, οδηγώντας τελικά σε υπέρταση.

Συγκεκριμένα, οι ορμόνες που εκκρίνει το σώμα, ανάμεσα τους και η επινεφρίνη και η νορεπινεφρίνη, γνωστές ως ορμόνες του στρες, επηρεάζουν τον ρυθμό της καρδιάς. Όταν όμως αυτές οι ορμόνες βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, η καρδιά αναγκάζεται να δουλεύει πιο έντονα και τα αγγεία να διαστέλλονται πιο γρήγορα, γεγονός που οδηγεί σε προσωρινή αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Από την άλλη, με το χρόνιο άγχος τα πράγματα λειτουργούν λίγο διαφορετικά. Σε αυτή την περίπτωση, το στρες προκαλεί αύξηση των ορμονών, οι οποίες με τη σειρά τους αυξάνουν την αρτηριακή πίεση όπως περιγράψαμε πιο πάνω, με την διαφορά ότι αυτή η αύξηση μπορεί να παρατηρηθεί οποιαδήποτε στιγμή, ακόμη και τις φορές που δεν συμβαίνει κάτι αγχωτικό. Το χρόνιο στρες λοιπόν, δεν οδηγεί σε προσωρινή αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αλλά σε υπέρταση.

Να υπενθυμίσουμε ότι για να θεωρηθεί ότι κάποιος πάσχει από υπέρταση, θα πρέπει να έχει μόνιμα υψηλή αρτηριακή πίεση που δεν σχετίζεται με προσωρινές διακυμάνσεις, σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα.

Ποιες άλλες καταστάσεις μπορεί να προκαλέσει το άγχος εκτός από την υπέρταση;

Το άγχος, συνήθως οδηγεί τους ανθρώπους να υιοθετούν ανθυγιεινές συνήθειες, σε μια προσπάθεια αν νιώσουν καλύτερα. Για παράδειγμα:

  • Υιοθετούν ανθυγιεινούς τρόπους διατροφής, πιστεύοντας ότι θα μειώσουν το άγχος τους, πράγμα που τελικά αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακές παθήσεις ή να γίνουν παχύσαρκοι.
  • Αρνούνται να ασκηθούν και αφήνονται στην πλήρη αδράνεια, γεγονός που τους θέτει σε κίνδυνο πολλών ψυχικών και σωματικών ασθενειών.
  • Στρέφονται προς την κατάχρηση ουσιών, όπως τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, συνήθειες οι οποίες είναι γνωστό ότι καταστρέφουν τον οργανισμό και διαταράσσουν την ψυχική υγεία του ανθρώπου.

Πώς θα διαχειριστείτε το άγχος σας;

Αν δεν μπορείτε να αλλάξετε την αγχωτική φύση της δουλειά σας, ακολουθείστε τις πιο κάτω τεχνικές, οι οποίες μπορούν να μειώσουν το άγχος σας ανά πάσα στιγμή:

  • Διαλογισμός
  • Ασκήσεις προσοχής
  • Τακτική σωματική άσκηση
  • Βαθιές εισπνοές – εκπνοές

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved