Διατροφή, Παιδί

Μπορεί να είναι επικίνδυνο το εμπορεύσιμο μητρικό γάλα;

© creativecommonsstockphotos | Dreamstime Stock Photos
© creativecommonsstockphotos | Dreamstime Stock Photos

Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι το να προμηθεύονται μητρικό γάλα από δότες για τα βρέφη τους δεν είναι επικίνδυνο. Ωστόσο, νέα επιστημονική μελέτη ισχυρίζεται ότι η άποψη αυτή είναι λανθασμένη.

Από πού προμηθεύονται μητρικό γάλα οι γονείς;

Σε μία έρευνα όπου συμμετείχαν 655 γονείς που χρησιμοποιούσαν γάλα δωρητών, διαπιστώθηκε ότι μόνο το 36% από αυτούς το προμηθεύτηκε από επίσημες «τράπεζες γάλακτος», οι οποίες προέβησαν στις κατάλληλες εξετάσεις.

Οι περισσότεροι γονείς ανέφεραν ότι πήραν το γάλα από μανάδες που γνώρισαν μέσω διαδικτύου. Αυτή η πρακτική βέβαια αποθαρρύνεται από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) και την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια του γάλακτος.

Ποια είναι τα οφέλη του μητρικού γάλακτος;

Το μητρικό γάλα θεωρείται η καλύτερη διατροφή για βρέφη. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν για τα περισσότερα μωρά, το μητρικό γάλα που προέρχεται από δότριες μητέρες, είναι μια υγιεινή επιλογή.

Ποιους κίνδυνους ελλοχεύει το μητρικό γάλα από δωρητές;

  • Κίνδυνος αραίωσης ή μόλυνσης γάλακτος από ιούς ή βακτηρίδια.
  • Ορισμένοι ιοί, όπως ο ιός HIV, ανιχνεύονται μέσα στο μητρικό γάλα, αλλά συνήθως η συγκέντρωση τους είναι μικρή.
  • Εάν πάρετε μητρικό γάλα από κάποιον που γνωρίζετε ο κίνδυνος είναι χαμηλότερος. Ωστόσο, ακόμη και όταν το μητρικό γάλα χορηγείται δωρεάν υπό τις καλύτερες προθέσεις, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος τυχαίας μόλυνσης.

Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για να εξασφαλίσει κάποιος μητρικό γάλα;

Η καλύτερη επιλογή για απόκτηση μητρικού γάλακτος είναι μέσω μιας τράπεζας γάλακτος. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 28 μη κερδοσκοπικές τράπεζες γάλακτος στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ανήκουν στον Σύνδεσμο Ανθρώπινου Δανειοδοτικού Γάλακτος της Βόρειας Αμερικής.

Το γάλα αυτό προμηθεύεται σε μητέρες που δεν έχουν δικό τους μητρικό γάλα ή που δεν μπορούν να θηλάσουν για κάποιους λόγους. Χρησιμοποιείται επίσης για υιοθετημένα παιδιά και για ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Το κόστος του γάλακτος από τις τράπεζες αυτές είναι αρκετά υψηλό.

Από πού αλλού προμηθεύονται μητρικό γάλα οι γονείς;

Με άτυπη κατανομή, οι γονείς μπορούν να προμηθευτούν μητρικό γάλα δωρεάν από μια φίλη τους ή μέσω της τοπικής δικτύωσης από ένα τοπικό δότη.

Επιπρόσθετα, υπάρχουν ιστότοποι που επιτρέπουν στις γυναίκες να πουλήσουν το μητρικό τους γάλα, ωστόσο, αυτή η επιλογή δεν είναι καθόλου φθηνή, αλλά οι τιμές είναι συνήθως χαμηλότερες από αυτές της τράπεζας γάλακτος.

Ποια επιλογή είναι η επικρατέστερη βάσει ερευνών;

Μια έρευνα αποκάλυψε ότι οι περισσότεροι γονείς επιλέγουν την άτυπη κατανομή λόγω κόστους. Διαπιστώθηκε επίσης, ότι το 56% των συμμετεχόντων  δεν ανησυχούσαν για την ασφάλεια του γάλακτος, ενώ το 78% δεν ζήτησε καν ιατρικές πληροφορίες από τους δότες επειδή τους «εμπιστεύτηκαν».

Σε μια άλλη έρευνα εξετάστηκαν 122 αναφορές γονέων για το μητρικό γάλα και διαπιστώθηκε και πάλι ότι οι περισσότεροι επέλεξαν την άτυπη κατανομή, παρά τις τράπεζες γάλακτος που υπάρχουν και οι περισσότεροι από αυτούς δεν ασχολήθηκαν με την ασφάλεια του γάλακτος.

Σήμερα, δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι γονείς επιλέγουν την άτυπη κατανομή, ωστόσο σύμφωνα με τα ευρήματα, αυτή η επιλογή είναι πιο διαδεδομένη από ότι πιστευόταν μέχρι πρότινος.

+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved